BACK TO
TOP
Αθλητισμός

Οι πιο πολύτιμες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο το 2019

Συνεχίζεται η «βροχή» χρήματος για τις πιο πολύτιμες ομάδες ποδοσφαίρου στον κόσμο, καθώς προσελκύουν έναν απίστευτο αριθμό οπαδών στα γήπεδα και μπροστά στις τηλεοράσεις, ειδικά για το Champions League.

gettyimages-691944710

8
0

Οι χορηγοί τρίβουν τα χέρια τους, δίνοντας όλο και περισσότερα χρήματα για να συνδέσουν τις επωνυμίες τους με τις ομάδες αυτές, αφού γνωρίζουν ότι οι παίκτες τους είναι παγκόσμια πρότυπα τα οποία έχουν εισχωρήσει στις καρδιές και τα μυαλά δισεκατομμυρίων ανθρώπων.

Η Ρεάλ Μαδρίτης φέρεται πρόσφατα να πούλησε τα δικαιώματα χορηγίας στην Providence Equity αντί προκαταβολής ύψους 224 εκατ. δολαρίων για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της συμφωνίας. Η περασμένη σεζόν σηματοδότησε την έναρξη της συμφωνίας χορηγίας ύψους 246 εκατ. δολαρίων, για τη φανέλα της Barcelona με τον ιαπωνικό όμιλο ηλεκτρονικού εμπορίου Rakuten, καθώς και την εκκίνηση μιας 10ετούς συμφωνίας-πακέτο με τη Nike αξίας τουλάχιστον 174 εκατ. δολαρίων ετησίως. Στα τέλη του 2018, η Γιουβέντους ανακοίνωσε μια επέκταση της συμφωνίας-πακέτο με την Adidas αξίας 457 εκατ. δολαρίων για οκτώ χρόνια.

Τα χρήματα αυξάνονται και για τα δικαιώματα των μίντια, ειδικά για το Champions League. Το 2017, η Turner και η Univision αγόρασαν τα δικαιώματα του Champions League στις ΗΠΑ  σε μια τριετή συμφωνία που ξεκινά από τη σεζόν 2018-19 για περίπου 100 εκατ. δολάρια ετησίως, σχεδόν διπλάσια από αυτά που είχε πληρώσει το Fox. Το χρηματικό έπαθλο για Champions League της περιόδου 2018-2019 ανέρχεται στο ρεκόρ των 2,28 δισ. δολαρίων, 30% περισσότερο από ό,τι το προηγούμενο έτος. 

Οι δύο φιναλίστ –Λίβερπουλ και Τότεναμ- θα κερδίσουν μεταξύ 117 και 104 εκατ. δολαρίων.

Οι αμοιβές των τηλεοπτικών δικαιωμάτων αυξάνονται για τα περισσότερα εθνικά πρωταθλήματα και διεθνή πακέτα. Και οι συμφωνίες streaming είτε φέρνουν κι άλλα δολάρια (Amazon), είτε διευρύνουν το κοινό του αθλήματος (Facebook).

Η ενίσχυση της ρευστότητας είναι και ο ρόλος που ανεβαίνουν οι αμοιβές των ποδοσφαιριστών και των προπονητών.

Τα δικαιώματα ονομασίας των σταδίων θα μπορούσαν να είναι η επόμενη πηγή χρήματος για το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της Duff and Phelps, έξι ομάδες - Μπόρνμουθ, Άρσεναλ, Μπράιτον εντ Χόουβ Άλμπιον, Χάντερσφιλντ Τάουν, Λέστερ Σίτι και Μάντσεστερ Σίτι – της αγγλικής Premier League έχουν συμφωνία για τα δικαιώματα στο όνομα του σταδίου αθροιστικής αξίας 57 εκατ. δολαρίων. H Duff & Phelps πιστεύει ότι οι υπόλοιπες 14 ομάδες της Premier League αφήνουν $ 127 εκατομμύρια ετησίως στο τραπέζι, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με 35 εκατ. δολάρια.

Οι 20 πιο πολύτιμες ομάδες αξίζουν κατά μέσο όρο 1,75 δισ. δολάρια, 3,4% περισσότερο από πέρυσι. Σε ευρώ, η μέση αξία τους είναι 1,56 δισ. ευρώ, 8,8% υψηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη (κέρδη προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων) για τις 20 πιο πολύτιμες ομάδες κατά την περίοδο 2017-18 ήταν $ 499 εκατ. και $ 77 εκατ. αντίστοιχα.

Μετά από ένα διάλειμμα δύο ετών, η Ρεάλ Μαδρίτης επανήλθε στην κορυφή της λίστας των πιο πολύτιμων ομάδων ποδοσφαίρου, με αξία 4,24 δισ. δολαρίων. Η Ρεάλ Μαδρίτης άντλησε 100 εκατομμύρια δολάρια από την κατάκτηση του τρίτου διαδοχικού Champions League το 2018 και φέρεται να βρίσκεται κοντά στην υπογραφή της πιο προσοδοφόρας0 συμφωνίας στην ιστορία του ποδοσφαίρου - 1,8 δισ. δολάρια για 12 χρόνια με την Adidas.

Τη Ρεάλ Μαδρίτης ακολουθούν η αντίπαλος Μπαρτσελόνα (4 δισ. δολάρια), η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (3,8 δισ. δολάρια), η Μπάγερν Μονάχου (3 δισ. Δολ.) και η Μάντσεστερ Σίτι.

Ακολουθεί η κορυφαία δεκάδα:


Πηγή:capital.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία