BACK TO
TOP
Κοινωνία

Καρμπόν με το φονικό μπουρίνι του 1983 αυτό της Χαλκιδικής

Το φονικό μπουρίνι που έπληξε τη Χαλκιδική την Τετάρτη 10 Ιουλίου ήταν της ίδιας έντασης με αυτό που είχε πλήξει τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού στις 21 Ιουλίου του 1983 αφήνοντας πίσω του εννέα νεκρούς.

xxxxx_7

16
0

Αυτό υποστήριξε με δηλώσεις του στο ΑΜΠΕ, ο διευθυντής προγνώσεων του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εκτιμώντας ότι πρόκειται για την εκδήλωση ενός ισχυρού και καταστροφικού μπουρινιού απ' αυτά που πλήττουν συχνά περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

«Τα μετεωρολογικά στοιχεία που είχαμε συγκεντρώσει τις προηγούμενες ημέρες είδαμε πως ήταν μια ίδια κατάσταση - καρμπόν με εκείνο το μπουρίνι, κι αυτός είναι ο λόγος που εκδόσαμε το δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων κι όχι απλώς επιδείνωσης καιρού» ανέφερε, προσθέτοντας ότι «χθες το επικαιροποιήσαμε και βάλαμε (αυτό το μπουρίνι) με κόκκινο συναγερμό, το αναδείξαμε όσο μπορούσαμε περισσότερο και προειδοποιήσαμε για όλα τα στοιχεία».

Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ανεμοστρόβιλου επισήμανε ότι «στα καταιγιδοφόρα σύννεφα οι κατακόρυφες ταχύτητες του ανέμου είναι από δύο έως και τέσσερις φορές παραπάνω από τις οριζόντιες. Αν δηλαδή ένα ανεμόμετρο μας δίνει 100 χλμ την ώρα, τα ανοδικά μπορεί να φτάσουν στιγμιαία τρεις και τέσσερις φορές ισχυρότερα. Γι αυτό “σηκώθηκε” και το βανάκι και οι στέγες». Στην Αμερική, προσθέτει ο κ. Κολυδάς, «μπορούν να σηκώσουν και ολόκληρα σπίτια».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία