BACK TO
TOP
Κοινωνία

Ο υγιεινός τρόπος διατροφής για την εξάλειψη της πείνας

Η 16η Οκτωβρίου, ημέρα εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Επισιτισμού ("World Food Day") σε όλο τον κόσμο, έχει ως θέμα για το έτος 2019 τον "Υγιεινό Τρόπο Διατροφής για την Εξάλειψη της πείνας".

FAO_5

10
0

Η εξάλειψη της πείνας ("zero hunger") απαιτεί ολοένα και μεγαλύτερη παγκόσμια δέσμευση και δράση. Ο τρόπος που λειτουργούν σήμερα τα συστήματα τροφίμων, από τη γεωργική παραγωγή έως τη μεταποίηση και τη λιανική πώληση, χρήζει αλλαγών, καθώς η εντατική παραγωγή τροφίμων, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, προκαλεί ταχεία απώλεια της βιοποικιλότητας. Για το σκοπό αυτό, η ποικιλία στις καλλιέργειες των τροφίμων είναι ζωτικής σημασίας, καθώς θα κάνει διαθέσιμα και προσιτά, σε ολοένα και περισσότερους ανθρώπους, τα τρόφιμα που συνιστούν έναν υγιεινό τρόπο διατροφής, αλλά παράλληλα θα προάγει και τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος.

 Καθώς τις τελευταίες δεκαετίες έχουν αλλάξει δραματικά οι διατροφικές συνήθειες, ως αποτέλεσμα της παγκοσμιοποίησης, της αστικοποίησης και τις αλλαγές στο εισόδημα, υπάρχει μια απόκλιση από τις υγιεινές διατροφικές επιλογές. Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων, ιδιαίτερα εκείνων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, καθώς και εκείνη του κρέατος και άλλων προϊόντων ζωικής προέλευσης, έχει αυξηθεί εις βάρος της κατανάλωσης των τροφίμων που απαρτίζουν την παραδοσιακή ελληνική μεσογειακή διατροφή.

 Μια μη υγιεινή διατροφή αποτελεί τον κύριο παράγοντα κινδύνου για θανάτους από μη μεταδοτικές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του σακχαρώδη διαβήτη και ορισμένων μορφών καρκίνου. Ο συνδυασμός των ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών με την αύξηση του καθιστικού τρόπου ζωής έχει προκαλέσει αύξηση στα ποσοστά παχυσαρκίας, τόσο στις ανεπτυγμένες χώρες, όσο και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος. Για το έτος 2019, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του FAO, πάνω από 820 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από χρόνιο υποσιτισμό. Παράλληλα, 670 εκατομμύρια ενήλικες και 120 εκατομμύρια αγόρια και κορίτσια ηλικίας 5 – 19 ετών υποφέρουν από παχυσαρκία. Απλές λύσεις για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την επίτευξη ενός πιο υγιεινού τρόπου διατροφής αποτελούν οι παρακάτω :

  •  Επιλογή τροφίμων όπως φρούτα και λαχανικά, τα οποία είναι εποχικά και από τοπικούς παραγωγούς σε μια προσπάθεια στήριξης της βιοποικιλότητας.
  • Ένταξη στο ημερήσιο διαιτολόγιο περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, δημητριακών ολικής άλεσης και ξηρών καρπών, τα οποία συνάδουν με το μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής.
  • Επιλογή τροφίμων που είναι σύμφωνα με το πρότυπο της παραδοσιακής μας διατροφής και σε χώρους μαζικής εστίασης. Ζητήστε, επίσης, λιγότερο αλάτι στο φαγητό σας και την αποφυγή προσθήκης αλατιού σε σαλάτες και ορεκτικά.
  • Ανάγνωση του Πίνακα Διατροφικής Δήλωσης στις ετικέτες των μεταποιημένων τροφίμων και επιλογή εκείνων τα οποία είναι χαμηλότερα σε σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά και αλάτι.
  • Σωστή αποθήκευση των τροφίμων στο σπίτι προκειμένου να διατηρηθούν φρέσκα και ασφαλή, καθώς και να μειωθεί η σπατάλη αυτών. Έλεγχος της θερμοκρασίας του ψυγείου (<5° C) και χρήση περιεκτών που κλείνουν αεροστεγώς για να διατηρηθούν τα τρόφιμα πιο φρέσκα στο ψυγείο και να αποτραπεί η γρήγορη αλλοίωσή τους.  


Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών (ΣΕΒΤ) παρουσιάζει τα πρώτα βασικά αποτελέσματα έρευνας στις βιομηχανίες του κλάδου, που αποτυπώνει τις δράσεις που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Υγείας για την Ανασύνθεση των προϊόντων.

 

Από τα πρώτα συμπεράσματα της έρευνας, η οποία είναι σε εξέλιξη, προκύπτει ότι:

  • Έχει ήδη γίνει βελτίωση του διατροφικού προφίλ σε σχεδόν 900 προϊόντα.
  • Υπάρχει ισχυρή τάση από συγκεκριμένους Κλάδους προϊόντων για την ανασύνθεση των προϊόντων τους (ως προς το Αλάτι: Γαλακτοκομικά & Αρτοσκευάσματα και ως προς τα Ολικά Σάκχαρα: Είδη Ζαχαροπλαστικής, Γαλακτοκομικά & Ποτά).
  • Υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το νομοθετικό όριο της ΕΕ σχετικά με τα trans λιπαρά οξέα.
  • Έχουν γίνει ενέργειες που συμβάλουν στον έλεγχο των μερίδων από τους κλάδους των Ειδών Ζαχαροπλαστικής και Δημητριακών.
  • Παρουσιάζεται ιδιαίτερη κινητικότητα στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, τα οποία αποτελούν υγιεινότερες επιλογές, με τους Κλάδους των Ποτών, των Γαλακτοκομικών, των Σνακ και των Δημητριακών να πρωτοστατούν.

 Ο ΣΕΒΤ με γνώμονα τη διατήρηση της καλής υγείας και της ευζωίας των καταναλωτών, έχει αναπτύξει μια στρατηγική ολιστικής προσέγγισης για την ανάδειξη της σημασίας της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής. Σύμφωνα με αυτή τη στρατηγική, για τη διατήρηση της υγείας πρέπει να υιοθετείται μια ισορροπημένη διατροφή, σε συνδυασμό με φυσική δραστηριότητα και σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για υγιεινές διατροφικές επιλογές και συνήθειες.

 Στο πλαίσιο αυτό, η βελτιστοποίηση των προϊόντων διατροφής, που αποτελεί βασική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής πολιτικής, απασχολεί ιδιαίτερα και την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών. Στόχος είναι η σταδιακή μείωση των επιπέδων του αλατιού, των trans λιπαρών οξέων και των ολικών σακχάρων στα προϊόντα.

O Πρόεδρος του ΣΕΒΤ, κ. Ε. Καλούσης, δήλωσε: «Η προώθηση της ισορροπημένης διατροφής αποτελεί για τον ΣΕΒΤ μια βασική προτεραιότητα. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν την υπεύθυνη στάση της βιομηχανίας τροφίμων μέσα από την ανάληψη πρωτοβουλιών, όπου είναι δυνατόν, λαμβάνοντας υπόψη τα επιστημονικά δεδομένα, τις εθνικές συνήθειες διατροφής, τα παραδοσιακά μας προϊόντα, τις προτιμήσεις των καταναλωτών, τις τεχνολογικές δυνατότητες και την ασφάλεια των τροφίμων, σε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΦΕΤ.

Η Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και Ποτών θα συνεχίσει να επενδύει στην ποιότητα και την ασφάλεια των προϊόντων διατροφής που παράγει, προωθώντας σταθερά την ανάπτυξη καινοτομιών που απαντούν στις σύγχρονες διατροφικές ανάγκες και απαιτήσεις των καταναλωτών της».  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία