BACK TO
TOP
Κοινωνία

Βιοδιασπόμενο, οικολογικό πλαστικό από υπολείμματα ψαριών

Ένα νέο βιοδιασπώμενο υλικό από υπολείμματα ψαριών μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή πλαστικών αντικειμένων που δεν θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.

thalassia-zoi-psaria-okeanos-alieusi-buthos-thalassa

50
0

Τα τελευταία χρόνια ερευνητικές ομάδες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν διαφόρων ειδών βιοδιασπώμενα υλικά.

Πολλά από αυτά προορίζονται για χρήση σε πλαστικά αντικείμενα με στόχο τον περιορισμό της μόλυνσης του περιβάλλοντος. Οι πλαστικές ύλες ρυπαίνουν το περιβάλλον τόσο κατά την διαδικασία παραγωγής τους όσο και μετατρεπόμενα μετά την χρήση τους σε… αιώνια και τοξικά σε ορισμένες περιπτώσεις σκουπίδια.


Ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου Memorial στον Καναδά ανέπτυξε ένα νέο τέτοιου είδους υλικό. Πρόκειται για ένα βιοδιασπώμενο υλικό από μέρη των ψαριών (κεφάλια, κόκαλα, δέρμα, εντόσθια) τα οποία συνήθως δεν καταναλώνονται και καταλήγουν στα σκουπίδια.

Το υλικό αυτό μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του μπορεί να αντικαταστήσει την πολυουρεθάνη. Πρόκειται για μια πλαστική ύλη με πλήθος χρήσεων κυρίως σε υλικά θερμομόνωσης και στεγανοποίησης, σε ψυγεία, σε πόρτες ασφαλείας αλλά και σε αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως στρώματα, μαξιλάρια, παπούτσια και σε υλικά συσκευασίας υψηλής αντοχής όπου συνήθως τοποθετούμε εύθραυστα πράγματα.

Οι ερευνητές βρήκαν τρόπο να μετατρέπουν τα έλαια των υπολειμμάτων των ψαριών σε ένα πολυμερές που μιμείται την πολυουρεθάνη. Μένει να αποδειχθεί αν το νέο αυτό υλικό είναι το ίδιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο στην χρήση όπως η πλαστική ύλη που καλείται να αντικαταστήσει.
Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία