BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Απώλειες ως 4 δις ευρώ για την κτηνοτροφία ελλοχεύουν από το καθεστώς των βοσκότοπων

Την άμεση ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, με την οποία οι δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση θα μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και θα συμπεριληφθούν στο καθεστώς ενίσχυσης τονίζει ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Την επιλεξιμότητα των εκτάσεων για βόσκηση ζητά ο Βλαχογιάννης

3
0

Σε επιστολή του, ο Περιφερειάρχης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ζήτημα της επερχόμενης αλλαγής του καθεστώτος των Άμεσων Ενισχύσεων, με αφορμή την πρόταση του ΟΠΕΚΕΠΕ για διαχωρισμό της χώρας σε δύο Υποπεριφέρειες.

Όπως ο ίδιος τονίζει, σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα άμεσα υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών εισροών, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει μη βιώσιμη την ήδη προβληματική κτηνοτροφία, καθώς και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο με επακόλουθο την πλήρη εγκατάλειψη των ορεινών και προβληματικών περιοχών της Νησιωτικής Χώρας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που μαστίζει και αυτές τις περιοχές.

Ολόκληρη η επιστολή είναι η παρακάτω:
«Κύριε Υπουργέ
Υπάρχει διάχυτη η πεποίθηση ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενόψει της αλλαγής του καθεστώτος των Άμεσων Ενισχύσεων έχει δεχθεί πρόταση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με βάση την οποία προτείνεται να χωριστεί η χώρα σε δύο Υποπεριφέρειες:.
α) Τη Νησιωτική όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα νησιά
β) Την Ηπειρωτική όπου θα περιλαμβάνεται η Ηπειρωτική χώρα

Σε κάθε Υποπεριφέρεια η ενίσχυση θα χωρίζεται σε δύο κατηγορίες . Εκείνη που θα αφορά την καλλιεργήσιμη γεωργική γη και εκείνη που θα αφορά τα βοσκοτόπια και της ήπιας εκμετάλλευσης εκτάσεις.

Το προτεινόμενο καθεστώς είναι πλεονεκτικότερο έναντι των ενισχύσεων της Ηπειρωτικής Ελλάδας. Σοβαρό όμως μειονέκτημα του είναι η σημαντική μείωση των ενισχύσεων σε σύγκριση με το υπάρχον καθεστώς ενισχύσεων. Εκείνο που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα πράγματα είναι ότι μεγάλες εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι θεωρούνται ως δασικές και κατά συνέπεια εξαιρούνται του καθεστώτος ενίσχυσης, ενώ είναι γνωστό ότι η κτηνοτροφία κατά κύριο λόγο αξιοποιεί αυτές τις εκτάσεις.

Υπάρχει επομένως άμεση ανάγκη Νομοθετικής ρύθμισης, ώστε οι δασικές εκτάσεις που καλύπτονται από χαμηλή βλάστηση (θυμάρι, φασκομηλιά και διάφορα άλλα φρύγανα) να μπορούν να χρησιμοποιούνται ως βοσκότοποι και να συμπεριληφθούν στο καθεστώς ενίσχυσης. Σε περίπτωση που δεν ρυθμιστεί το θέμα άμεσα υπάρχει κίνδυνος απώλειας κοινοτικών εισροών, το ύψος των οποίων μπορεί να φτάσει από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Το γεγονός αυτό θα καταστήσει μη βιώσιμη την ήδη προβληματική κτηνοτροφία, καθώς και άλλες δραστηριότητες που συνδέονται με τον κλάδο με επακόλουθο την πλήρη εγκατάλειψη των ορεινών και προβληματικών περιοχών της Νησιωτικής Χώρας επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που μαστίζει και αυτές τις περιοχές.

Επειδή το θέμα της κατανομής των ενισχύσεων με βάση το νέο καθεστώς είναι πολύ σοβαρό θα πρέπει να εξεταστεί με τη δέουσα σοβαρότητα και να ακουστούν και άλλες απόψεις. Σε κάθε περίπτωση το καθεστώς που θα υιοθετηθεί θα πρέπει να είναι δίκαιο και να ενισχύει αυτούς που πραγματικά μοχθούν για τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ ταυτόχρονα δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες.

Οι διάφορες πληροφορίες που κυκλοφορούν, όπως η παραπάνω, έχουν ξεσηκώσει τον κτηνοτροφικό κόσμο ο οποίος βρίσκεται ήδη σε απόγνωση και αν υιοθετηθούν τέτοιες προτάσεις θα πυροδοτήσουν έκρυθμες καταστάσεις.

Σας καλούμε λοιπόν να εξετάσετε το θέμα με τη δέουσα προσοχή για τη στήριξη των ανθρώπων που απέμειναν να υπηρετούν το δύσκολο τομέα της κτηνοτροφίας».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία