BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ολόκληρη η απόφαση για το φετινό πρόγραμμα αντιχαλαζικών

Τις επιλέξιμες καλλιέργειες και τα ποσά με τα οποία επιδοτούνται, τους δικαιούχους και τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Ενεργητικής Προστασίας των γεωργικών καλλιεργειών από φυσικούς κινδύνους για το 2014 καθορίζει η απόφαση του ΕΛΓΑ, που δημοσιεύει το Agronews.

Ολόκληρη η απόφαση για το φετινό πρόγραμμα αντιχαλαζικών

6
0

Σύμφωνα με την εν λόγω απόφαση, το ποσό επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας είναι μειωμένο σε σχέση με πέρυσι και διαμορφώνεται στα 5 εκατ. ευρώ, έναντι 10 εκατ. Μια άλλη αλλαγή στο φετινό πρόγραμμα είναι ότι οι δικαιούχοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις αιτήσεις προστασίας των καλλιεργειών από δυσμενή καιρικά φαινόμενα στα αρμόδια υποκαταστήματα ΕΛΓΑ, για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Σύμφωνα με την απόφαση, ισχύουν τα εξής:  

Άρθρο 1

Σκοπός του προγράμματος

Η επιχορήγηση επενδύσεων σε προληπτικές δράσεις, που αποσκοπούν στη μείωση των συνεπειών στην παραγωγή των καλλιεργειών από δυσμενή κλιματικά φαινόμενα.

 

Άρθρο 2

Μέτρα

Μέτρο 1. Αγορά και εγκατάσταση ηλεκτρικών αντιπαγετικών ανεμιστήρων για την προστασία των καλλιεργειών από τον παγετό.

Μέτρο 2. Αγορά και εγκατάσταση συστημάτων προστασίας καλλιεργειών από το χαλάζι.

Μέτρο 3. Αγορά και εγκατάσταση συνδυαστικού συστήματος προστασίας των καλλιεργειών από το χαλάζι και τη βροχή.

 

Άρθρο 3

Δικαιούχοι προγράμματος

Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, καθώς και ενώσεις προσώπων που έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή μόνο την εκμετάλλευση αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, πλην της περιοχής του Αγίου Όρους. Δικαίωμα επιχορήγησης έχουν όσοι αποδεδειγμένα έχουν εκπληρώσει τις ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις και είναι ασφαλιστικά ενήμεροι σύμφωνα με τον Ν.3877/2010.

 

Άρθρο 4

Πεδίο εφαρμογής και επιλέξιμες καλλιέργειες κατά μέτρο προληπτικής δράσης

Μέτρο 1: Στο μέτρο υπάγεται η εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας. Οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι τα εσπεριδοειδή, τα βερίκοκα και τα ακτινίδια με κύρια καλλιέργεια τα εσπεριδοειδή και ειδικό όρο ελάχιστου ποσοστού συμμετοχής στις περιπτώσεις συγκαλλιέργειας το 60%.

Μέτρο 2: Στο μέτρο υπάγονται οι Περιφερειακές Ενότητες όλης της επικράτειας. Οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι τα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, η άμπελος και η ροδιά. Δεν είναι επιλέξιμη η συγκαλλιέργεια στις περιπτώσεις των ακτινιδιών, της αμπέλου και της ροδιάς, όπου η καλλιέργεια θα είναι αμιγής.

Μέτρο 3: Στο μέτρο υπάγονται οι Περιφερειακές Ενότητες όλης της επικράτειας και οι επιλέξιμες καλλιέργειες είναι η κερασιά και η άμπελος.

 

Άρθρο 5

Ποσοστό επιχορήγησης

Το ποσοστό επιχορήγησης όλων των μέτρων ανέρχεται σε 60% του επιλέξιμου κόστους εγκατάστασης.

Ειδικά για τις αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών το ποσοστό ανέρχεται σε 75% με τους όρους και προϋποθέσεις του άρθρου 3.

 

Άρθρο 6

Απαραίτητα δικαιολογητικά για την ένταξη ανά κατηγορία δικαιούχων

Α) ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

1. ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΙΑΙΑΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (ΑΕΕ) ΤΡΕΧΟΝΤΟΣ ΕΤΟΥΣ. Σε περίπτωση υποβολής της αίτησης ένταξης στο πρόγραμμα πριν την έναρξη υποβολής της ΑΕΕ, γίνεται δεκτή προσωρινά η ΑΕΕ του προηγούμενου έτους, με την υποχρέωση προσκόμισης της ΑΕΕ του τρέχοντος έτους

2. ΟΡΘΟΦΩΤΟΧΑΡΤΗΣ ΑΓΡΟΤΕΜΑΧΙΟΥ (Απόσπασμα ορθοφωτοχάρτη από τη βάση δεδομένων ΑΕΕ)

3. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ του Ν. 1599/1986, ότι τα στοιχεία είναι αληθή και θα διατηρήσουν την καλλιέργεια, όσο χρόνο υποχρεούνται κατά μέτρο, να φυλάσσουν, ασφαλίζουν, συντηρούν, διατηρούν σε πλήρη ετοιμότητα και να θέτουν σε λειτουργία την εγκατάσταση, όπως προβλέπεται από την Απόφαση, για την οποία επιχορηγούνται από τον ΕΛΓΑ

4. ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΙΣΘΩΤΗΡΙΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ, σε περίπτωση μισθωμένων αγροτεμαχίων τουλάχιστον 13ετούς διάρκειας για τα μέτρα 2 και 3 και τουλάχιστον 21ετούς διάρκειας για το μέτρο 1, από την ημερομηνία της αίτησης, με βεβαίωση μεταγραφής στο Υποθηκοφυλακείο. Τα παραπάνω ισχύουν και στην περίπτωση των αγροτεμαχίων που εμφανίζονται στην ΑΕΕ, ως μεικτή ιδιοκτησία

5. Ε9 ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΑΡΠΩΤΗ, στις περιπτώσεις όπου το υπό ένταξη αγροτεμάχιο εμφανίζει ιδιοκτησιακό καθεστώς επικαρπίας

6. ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ εν ισχύ στη φάση υποβολής της αίτησης και επανυποβολή νέας με δίμηνη τουλάχιστον ισχύ κατά την παραλαβή της εγκατάστασης

7. ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΝΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ του Ν. 1599/1986, σε περίπτωση εξ αδιαιρέτου κατοχής αγροτεμαχίου, ιδιοκτητών σε περίπτωση μισθώσεως του αγροτεμαχίου και ψιλών κύριων σε περίπτωση επικαρπίας του αγροτεμαχίου, ότι συναινούν για την εγκατάσταση του μέσου ενεργητικής προστασίας στο αγροτεμάχιο

8. ΟΜΟΡΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ. Στις περιπτώσεις αίτησης για το μέτρο 1, ο αιτών οφείλει, όπου απαιτείται, να συγκεντρώσει και να προσκομίσει από τους όμορους ιδιοκτήτες που επωφελούνται του μέτρου, όλα τα παραπάνω εκτός της φορολογικής ενημερότητας. Επίσης απαιτείται Υπεύθυνη Δήλωση των ομόρων, ότι συναινούν για την εγκατάσταση στο αγροτεμάχιο του αιτούντος

9. ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΕΛΩΝ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ. Αποδεικτικό κατάθεσης του ποσού των 20 € ανά φάκελο στον ειδικό λογαριασμό είσπραξης τελών του ΕΛΓΑ.

Β) ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτείται ΦΕΚ ΣΥΣΤΑΣΗΣ με ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΟΡΙΣΜΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ.

 

2. Επιλέξιμο κόστος εγκατάστασης ανά είδος και διαμόρφωσης της καλλιέργειας

2.1 Καλλιέργεια αμπέλου

Νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

- για διαμόρφωση καλλιέργειας που απαιτεί πασσάλους υποστύλωσης από 3,8 m και πάνω, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.300,00 € ανά στρέμμα κάλυψης

- για διαμόρφωση καλλιέργειας που απαιτεί πασσάλους υποστύλωσης 3 m, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.000,00 € ανά στρέμμα κάλυψης

- για όλες τις καλλιέργειες με κατασκευές 3 ΤΑΦ, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 1.800,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Για καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη με τις τρέχουσες τεχνικές προδιαγραφές του ΕΛ.Γ.Α., ικανή να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ ή έχει επιχορηγηθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 500,00 ευρώ ανά στρέμμα κάλυψης και περιλαμβάνει τις δαπάνες για αντιχαλαζικό δίχτυ, πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, συρμάτινα γαντζάκια, καπέλα πασσάλων και ειδικά το σχοινί πρόσδεσης για τα 3 Ταφ.

Επιχορηγούμενα τετραγωνικά μέτρα αντιχαλαζικών διχτυών

Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.000 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αντιχαλαζικό δίχτυ.

2.2 Καλλιέργειες μηλοειδών-πυρηνοκάρπων

Νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

- για καλλιέργειες πυκνής φύτευσης με ελάχιστο αριθμό 250 δένδρων ανά στρέμμα, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.700,00€ ανά στρέμμα κάλυψης.

- για καλλιέργειες κανονικής φύτευσης με ελάχιστο αριθμό 60 δένδρων ανά στρέμμα, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.400,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Στις καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη, κατ’ ελάχιστον, με τις τεχνικές προδιαγραφές της απόφασης 131/19-7-2012 του ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α., ικανή να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ ή έχει επιχορηγηθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 550,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Το επιλέξιμο κόστος περιλαμβάνει τις δαπάνες για αντιχαλαζικό δίχτυ, πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, συρμάτινα γαντζάκια και καπέλα πασσάλων.

Επιχορηγούμενα τετραγωνικά μέτρα αντιχαλαζικών διχτυών

Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.100 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αντιχαλαζικό δίχτυ.

2.3 Καλλιέργεια ακτινιδιάς

Νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Για νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργεια ακτινιδιάς με διαμόρφωση «παλμέτα», το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.400,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Στις καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη, κατ’ ελάχιστον, με τις τεχνικές προδιαγραφές της απόφασης 131/19-7-2012 του ΔΣ του ΕΛ.Γ.Α., ικανή να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ ή έχει

επιχορηγηθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 600,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Το επιλέξιμο κόστος περιλαμβάνει τις δαπάνες για αντιχαλαζικό δίχτυ, πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, συρμάτινα γαντζάκια και καπέλα πασσάλων.

Επιχορηγούμενα τετραγωνικά μέτρα αντιχαλαζικών διχτυών

Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.200 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αντιχαλαζικό δίχτυ.

2.4 Καλλιέργεια ροδιάς

Ειδικά για την καλλιέργεια της ροδιάς η φύτευση των δενδρυλλίων θα πρέπει να έχει γίνει τουλάχιστον προ τριετίας και να προσκομίζεται πιστοποιητικό φυτοϋγειονομικού ελέγχου των νεαρών δενδρυλίων.

Επισημαίνεται ότι αν η καλλιέργεια έχει δενδρύλλια διαφόρων ηλικιών, θα πρέπει τα δενδρύλλια να έχουν φυτευτεί πριν από τρία έτη τουλάχιστον, να είναι σε καλή φυτοϋγειονομική κατάσταση, να έχουν εισέλθει στο στάδιο της παραγωγής και να αποτελούν το 90% τουλάχιστον του συνόλου των δενδρυλλίων της καλλιέργειας.

Νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Για νέες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργεια ροδιάς, το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.100,00 € ανά στρέμμα κάλυψης.

Υπάρχουσες εγκαταστάσεις αντιχαλαζικών διχτυών

Στις καλλιέργειες που διαθέτουν εγκατάσταση σύμφωνη με τις τρέχουσες τεχνικές προδιαγραφές του ΕΛΓΑ, ικανή να δεχτεί αντιχαλαζικό δίχτυ ή έχει επιχορηγηθεί σε προηγούμενο πρόγραμμα, το κόστος περιλαμβάνει τις δαπάνες για αντιχαλαζικό δίχτυ, πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, συρμάτινα γαντζάκια και καπέλα πασσάλων.

Επιχορηγούμενα τετραγωνικά μέτρα αντιχαλαζικών διχτυών

Σε κάθε ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας που εντάσσεται στο πρόγραμμα αναλογούν και ταυτόχρονα επιχορηγούνται μέχρι 1.200 τετραγωνικά μέτρα (τμ) αντιχαλαζικό δίχτυ.

2.5 Σημειώνεται ότι η επιχορήγηση αντικατάστασης του αντιχαλαζικού διχτυού είναι δυνατή μετά την πάροδο έξι (6) χρόνων από την ημερομηνία της παραλαβής.

 

Άρθρο 11

Περιγραφή και οικονομικά στοιχεία του μέτρου 3

1. Ελάχιστη έκταση αγροτεμαχίου και μέγιστη έκταση αυτοτελούς εγκατάστασης: Ως ελάχιστη έκταση αγροτεμαχίου και αυτοτελούς εγκατάστασης, για όλες τις καλλιέργειες ορίζεται το ένα (1) στρέμμα.

Ως μέγιστη έκταση αυτοτελούς εγκατάστασης, για όλες τις καλλιέργειες ορίζεται η έκταση των δώδεκα (12) στρεμμάτων, με το μέγιστο μήκος να μην υπερβαίνει τα 150 m και το μέγιστο πλάτος να μην υπερβαίνει τα 100 m (με την προϋπόθεση ότι το γινόμενο των 2 διαστάσεων να μην υπερβαίνει τα 12 στρέμματα).

2. Επιλέξιμο κόστος εγκατάστασης ανά είδος και διαμόρφωσης της καλλιέργειας

2.1 Καλλιέργεια κερασιάς

Για νέες εγκαταστάσεις συστημάτων προστασίας από το χαλάζι και τη βροχή

Οι καλλιέργειες πρέπει να έχουν ελάχιστο αριθμό 60 δένδρα ανά στρέμμα και το ανώτατο ύψος του κόστους εγκατάστασης καθορίζεται μέχρι το ποσό των 3.700,00 € ανά στρέμμα.

 

Τοποθέτηση αντιβροχικής μεμβράνης σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις

Η επιχορήγηση μόνο αντιβροχικής μεμβράνης σε υπάρχουσα εγκατάσταση αντιχαλαζικών διχτυών σε καλλιέργεια κερασιάς, γίνεται μόνο όταν η παραλαβή της εγκατάστασης που πραγματοποιήθηκε στο παρελθόν, είναι σύμφωνη, κατ’ ελάχιστον, με τις τεχνικές προδιαγραφές της υπ’ αριθμ. 131/19-07-2012 Απόφασης του ΕΛΓΑ.

Το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι το ποσό των 1.000,00 € ανά στρέμμα κάλυψης. Το επιλέξιμο κόστος θα αφορά τη δαπάνη της προμήθειάς της, καθώς και τη δαπάνη για πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, μεταλλικούς γάντζους ελαστικά σχοινιά και καπέλα πασσάλων.

 

2.2 Καλλιέργεια αμπέλου

Για νέες εγκαταστάσεις συστημάτων προστασίας από το χαλάζι και τη βροχή

Το ανώτατο ύψος του κόστους εγκατάστασης καθορίζεται σε 3.300,00 € ανά στρέμμα.

Τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού και αντιβροχικής μεμβράνης σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις

Εγκαταστάσεις που δεν περιγράφονται στην παρούσα απόφαση, πληρούν όμως τις προδιαγραφές της απόφασης αυτής, όπως αυτές περιγράφονται στο Παράρτημα ΙΙ (ως προς τον αριθμό στύλων ανά στρέμμα, το ύψος και τις διαστάσεις των στύλων, εξωτερικών και εσωτερικών), μπορούν να επιχορηγηθούν για την τοποθέτηση αντιχαλαζικού διχτυού και αντιβροχικής μεμβράνης. Το επιλέξιμο κόστος ανέρχεται μέχρι το ποσό των 1.500,00 € ανά στρέμμα κάλυψης και θα περιλαμβάνει τις δαπάνες για προμήθεια αντιβροχικής μεμβράνης, αντιχαλαζικού διχτυού, πλαστικά κλιπς ή αυτόματες πλακέτες, συρμάτινα γαντζάκια, καπέλα πασσάλων και ελαστικά σχοινιά, υπό τις κάτωθι προϋποθέσεις και όρους:

α) Η μέγιστη έκταση της αυτοτελούς εγκατάστασης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα δώδεκα (12) στρέμματα σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 11 παράγραφος 1

β) υπό την έννοια ένταξης στο μέτρο 3 εξαιρούνται ασφαλιστικής κάλυψης και για τα δύο ζημιογόνα αίτια (χαλάζι, βροχή) για περίοδο 6 ετών

γ) συνοδεύονται από ονομαστική γραπτή εγγύηση κατασκευαστή ή προμηθευτή για την επάρκεια της εγκατάστασης

δ) συνοδεύονται από Υπεύθυνη Δήλωση του επιχορηγούμενου περί μη αναζήτησης ευθύνης από τον ΕΛ.Γ.Α., για την ηρτημένη παραγωγή, φυτικό κεφάλαιο, εγκατάσταση και απώλεια εισοδήματος, σε περίπτωση κατάρρευσης και για διάστημα 6 ετών

ε) η εξαίρεση από την ασφάλιση των 2 ζημιογόνων αιτίων (χαλάζι, βροχή) ισχύει απαρέγκλιτα για την περίοδο των 6 ετών ακόμα και σε περιπτώσεις κατάρρευσης της εγκατάστασης και δεν ισχύουν σε αυτή την περίπτωση τα προβλεπόμενα στο άρθρο 14 παράγραφος 9.

 

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την Απόφαση για τα αντιχαλαζικά.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία