BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Απορρίπτουν τη διαίρεση της χώρας σε 2 περιφέρειες οι Χανιώτες

Η κάθε Περιφέρεια να εξακολουθήσει να παίρνει από τη νέα ΚΑΠ το ίδιο ποσοστό ενισχύσεων που έπαιρνε και στη προηγούμενη προγραμματική περίοδο ζητούν αρμόδιοι φορείς και παραγωγοί της ΠΕ Χανίων σε κείμενο που απέστειλε προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Καρασμάνη, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Βουλγαράκης.

Απορρίπτουν τη διαίρεση της χώρας σε 2 περιφέρειες οι Χανιώτες

1
0
Μεταξύ άλλων, στο ίδιο κείμενο, αναφέρουν ότι απορρίπτουν τη διαίρεση της χώρας σε δύο Περιφέρειες, μία για τις καλλιέργειες και μία για τους βοσκοτόπους, καθώς «εξισώνει λανθασμένα τις ανά στρέμμα επιδοτήσεις των ετησίων καλλιεργειών με τις επιδοτήσεις των πολυετών»

Ζητούν ακόμα να «συμπεριληφθούν οπωσδήποτε όλα τα εσπεριδοειδή στα προϊόντα που θα μπουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων». Όπως επίσης να υπάρχει «μια μικρή μεταφορά πόρων από τη γεωργία στη κτηνοτροφία για τη περαιτέρω ενίσχυση της»

Τέλος, ζητούν να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση με τον ίδιο τον υπουργό εντός του Ιουλίου

Ακολουθούν αναλυτικά οι απόψεις των αρμοδίων φορέων της ΠΕ Χανίων για τη νέα ΚΑΠ, όπως διαμορφώθηκαν μετά από σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Χανίων υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων στην οποία υιοθετήθηκε από τους συμμετέχοντες σχετικό κείμενο του Συνδέσμου Γεωπόνων Χανίων:
«Αξιότιμε Υπουργέ ΥΠΑΑΤ
Σας καταθέτω παρακάτω τις απόψεις των φορέων και των παραγωγών της ΠΕ Χανίων για την Εθνική Πρόταση για τη νέα ΚΑΠ (2015-2020) και ιδιαίτερα για τη κατανομή των ενισχύσεων του Α΄ Πυλώνα, όπως διαμορφώθηκαν μετά από σύσκεψη σήμερα 21 Ιουλίου 2014 στην Αντιπεριφέρεια Χανίων
1.Καταρχήν πιστεύουμε ότι η επικείμενη εφαρμογή της νέας ΚΑΠ αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα μας, ώστε ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας  να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και εξόδου της χώρας από τη κρίση.  
2. Από την άλλη είναι γνωστά τα μεγάλα και δισεπίλυτα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο πρωτογενή τομέα και στη Κρήτη, από τις εφαρμοζόμενες πολιτικές λιτότητας, την υπερφορολόγηση των παραγωγών, την έλλειψη ρευστότητας στο χώρο της πρωτογενούς παραγωγής, τη διάλυση και την απαξίωση των συνεταιρισμών, την ανύπαρκτη προστασία των παραγωγών από ελληνοποιήσεις νοθείες, καρτέλ κ.ά. Είναι γνωστό επίσης ότι ένα σημαντικό τμήμα του εισοδήματος των παραγωγών προέρχεται από τις ενισχύσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ε.Ε. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη σημασία των πόρων της νέας ΚΑΠ στη διατήρηση και τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα στη Κρήτη. Συνεπώς είναι φανερό ότι για τους παραγωγούς του νησιού είναι θέμα επιβίωσης η μη περαιτέρω μείωση του εισοδήματος τους και των ενισχύσεων από την νέα ΚΑΠ
3. Στη κατεύθυνση αυτή η πρόταση μας είναι η κάθε Περιφέρεια να εξακολουθήσει να παίρνει από τη νέα ΚΑΠ το ίδιο ποσοστό επί των ενισχύσεων που έπαιρνε και στη προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Η όποια οριζόντια περικοπή των ενισχύσεων εφαρμοστεί στο σύνολο της χώρας (5,6% λόγω δημοσιονομικών περιορισμών της ΕΕ  και (ως) 14% λόγω  άλλων μέτρων) να επιμεριστεί εξίσου στα ποσά που μοιράζονταν οι 13 Περιφέρειες της χώρας με τη προηγούμενη ΚΑΠ. Επιμένουμε στη πρόταση μας αυτή διότι όλες οι άλλες προτάσεις που διέρρευσαν μεταφέρουν σημαντικούς πόρους της ΚΑΠ από τη Κρήτη σε άλλες περιφέρειες της χώρας.
4. Απορρίπτουμε κατηγορηματικά τη πρόταση για κατανομή των άμεσων ενισχύσεων με διαίρεση της χώρας σε δύο Περιφέρειες, μία για τις καλλιέργειες και μία για τους βοσκοτόπους, διότι εξισώνει λανθασμένα τις ανά στρέμμα επιδοτήσεις των ετησίων καλλιεργειών με τις επιδοτήσεις των πολυετών. Ιδιαίτερα για την ελαιοκαλλιέργεια που είναι η κύρια καλλιέργεια στη ΠΕ Χανίων είναι άδικη και καταστροφική, ενώ προβληματιζόμαστε για τη δυνατότητα ουσιαστικής στήριξης της ελαιοκαλλιέργειας στη Κρήτη με περιβαλλοντικά ή άλλα προγράμματα του 2ου Πυλώνα.
5. Απορρίπτουμε εξίσου κατηγορηματικά και τη πρόταση όλη η χώρα μια Περιφέρεια, ως συνολικά λανθασμένη και καταστροφική για τη γεωργία της χώρας.              
6. Δεν συμφωνούμε ακόμα με τη πρόταση που προβλέπει τρεις ζώνες  και άρα τρία διαφορετικά επίπεδα δικαιωμάτων, για πολυετείς καλλιέργειες (υψηλό), για ετήσιες καλλιέργειες (μεσαίο) και για βοσκοτόπους (χαμηλό). Η πρόταση αυτή παρότι είναι σαφώς καλύτερη από τις προτάσεις για διαχωρισμό της χώρας σε μία ή δύο Περιφέρειες, ωστόσο ζημιώνει αρκετά τους παραγωγούς ελαιολάδου (μέση επιδότηση περίπου 150 €/στρ.) και σταφίδας, ενώ δεν λαμβάνει υπόψη της τον υψηλής αξίας, μικρό και πολυτεμαχισμένο κλήρο στη Κρήτη και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων της. Η πρόταση αυτή μπορεί να βελτιωθεί εφόσον τα δικαιώματα ανά στρέμμα  για τις πολυετείς καλλιέργειες είναι τουλάχιστον διπλάσια από ότι στις ετήσιες. Θα τοποθετηθούμε ξανά πάνω σε αυτή την πρόταση, όταν θα ενημερωθούμε για τα ακριβή ποσά των αντίστοιχων δικαιωμάτων.  
7. Απαιτούμε ακόμα να συμπεριληφθούν οπωσδήποτε όλα τα εσπεριδοειδή στα προϊόντα που θα μπουν στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων. Η υιοθέτηση του αιτήματος μας αυτού – που είναι δίκαιο αίτημα όλων των παραγωγών εσπεριδοειδών της χώρας – θα έχει πολλαπλά οφέλη στη μάχη επιβίωσης που δίνει ο τομέας τη τελευταία πενταετία
8. Θεωρούμε λογικό ακόμα να υπάρξει με τη νέα ΚΑΠ, μια μικρή μεταφορά πόρων από τη γεωργία στη κτηνοτροφία για τη περαιτέρω ενίσχυση της. Επιπλέον η ενεργοποίηση της διάταξης του κανονισμού που προβλέπει ότι οι απώλειες των παλαιών δικαιούχων δεν θα υπερβαίνουν το 30%  ανά φυσικό πρόσωπο και σε ορίζοντα πενταετίας θεωρούμε ότι θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά διότι έχει και θετικά και αρνητικά σημεία.
9. Όσον αφορά τις δράσεις του Προγράμματος  Αγροτικής Ανάπτυξης (Πυλώνας Β΄), αυτές θα πρέπει να  λειτουργούν συμπληρωματικά προς τις δράσεις της ενιαίας ενίσχυσης  και τις εφαρμοζόμενες πολιτικές. Θεωρούμε  δε σημαντικό να υπάρχει κάποια ευελιξία στη μεταφορά πόρων από το Πυλώνα Α΄ στο Β΄ καθώς επίσης ότι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να γίνεται από τις αιρετές Περιφέρειες
10. Επιπλέον πιστεύουμε ότι στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθούν ιδιαίτερα προγράμματα και δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ανάδειξης των ελληνικών φυλών και ποικιλιών, μεταφοράς επιστημονικής γνώσης, καινοτομίας και ενημέρωσης,  έρευνας και αύξησης της προστιθέμενης αξίας της γεωργικής παραγωγής καθώς και διαφοροποίησης και προώθησης των Ελληνικών προϊόντων.    
Ολοκληρώνοντας  ζητάμε συνάντηση μαζί σας εντός του τρέχοντος μηνός, ενώ  επιφυλασσόμαστε να επανατοποθετηθούμε – παρά τα ασφυκτικά χρονικά περιθώρια – μετά τη κατάθεση από τη πλευρά του ΥΠΑΑΤ της Εθνικής Πρότασης για τη νέα ΚΑΠ.
Χανιά, 21/7/201

Ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίω
Απόστολος Βουλγαράκης
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία