BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σημείο αναφοράς οι 3 περιφέρειες, γόρδιος δεσμός το 30%

Σε εξατοµικευµένα δικαιώµατα πολλών ταχυτήτων, τα οποία θα διαφοροποιούνται σηµαντικά και κατά περίπτωση από την ονοµαστική αξία στις αντίστοιχες τρεις κατηγορίες δικαιωµάτων (βοσκότοποι, αροτραία και δενδρώδεις καλλιέργειες), που εισάγει το περιφερειακό µοντέλο, φαίνεται να οδηγεί ο εθνικός φάκελος για την εφαρµογή της νέας ΚΑΠ, ο οποίος ως γνωστόν κατατέθηκε επίσηµα στις Βρυξέλλες την 1η Αυγούστου 2014.

Σημείο αναφοράς οι 3 περιφέρειες, γόρδιος δεσμός το 30%

0
0
Με το υπουργείο να εκµεταλλεύεται τη θερινή ραστώνη και να µην δίνει επίσηµα στη δηµοσιότητα τις προωθούµενες ρυθµίσεις,  η αποκωδικοποίηση των δεσµεύσεων δεν είναι εύκολη υπόθεση και θα επιβεβαιωθούν από τον αγροτικό κόσµο το φθινόπωρο του 2015, όταν δηλαδή γίνει και η πρώτη πληρωµή της πρώτης δόσης της ενιαίας ενίσχυσης (τσεκ) µε βάση τα στοιχεία των δηλώσεων της επόµενης χρονιάς.

Αρκεί να αναφερθεί ότι για ορισµένα ζητήµατα, ούτε το ίδιο το υπουργείο δεν είναι σε θέση να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις. Έτσι, ενώ ατύπως επιβεβαιώνεται από πολλές πλευρές ότι οι ονοµαστικές αξίες των δικαιωµάτων για τις τρεις βασικές κατηγορίες – περιφέρειες θα είναι 25 ευρώ  για τους βοσκοτόπους, 43 ευρώ για τα αροτραία και 50,5 ευρώ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες στην περίπτωση των βοσκοτόπων πολλά θα εξαρτηθούν από τις συνολικές εκτάσεις οι οποίες θα είναι τελικά επιλέξιµες.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τις δεσµεύσεις του 60% και 30% (προσαρµογή στο µέσο όρο αξίας δικαιωµάτων στην Ε.Ε. και απόκλιση από τις ατοµικές εισπράξεις ενιαίας ενίσχυσης του 2014) να αλλοιώνουν σε πολύ µεγάλο βαθµό την εικόνα των δικαιωµάτων, προσφέροντας κατ’ ουσία 4ετή παράταση ζωής στα λεγόµενα ιστορικά δικαιώµατα. Αυτό σηµαίνει ότι µε σηµείο αναφοράς τις τρεις περιφέρειες (25, 43, 50,5), ισχυρό ρόλο συνεχίζουν να διαδραµατίζουν και οι ατοµικές άµεσες ενισχύσεις του 2014, καθώς οι δικαιούχοι «µεγάλων» ιστορικών δικαιωµάτων, διατηρούν ως άµυνα το «όπλο» του 30% απόκλιση από τα ποσά που εισέπρατταν µέχρι το τέλη του 2014.


Μειωµένοι οι βοσκότοποι στα 17,5 εκατ. στρέµµατα Οι πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να κινείται µε βάση το συντηρητικό σενάριο για τον υπολογισµό της ονοµαστικής αξίας του δικαιώµατος ανά Μεγάλη Μονάδα Ζώου η οποία προς το παρόν διαµορφώνεται στα 175 ευρώ / ΜΜΖ. Αυτό γιατί, οι πληροφορίες θέλουν τη συνολική έκταση των βοσκοτόπων που θα είναι επιλέξιµη για ενεργοποίηση δικαιωµάτων να µην υπερβαίνει τα 17,5 εκατοµµύρια στρέµµατα, όταν είναι γνωστό πως η αντίστοιχη έκταση βάση της οποίας καταβάλλονταν οι ενισχύσεις πριν το 2013 ξεπερνούσαν τα 24 εκατ. στρέµµατα. Κάπου εδώ βρίσκεται και το µυστικό της ξαφνικής αύξησης της προβλεπόµενης ανά στρέµµα τιµής των δικαιωµάτων στην κατηγορία – περιφέρεια των βοσκοτόπων, αν ληφθεί υπ’ όψη ότι οι πρώτοι υπολογισµοί των συντελεστών του χώρου πρωτοστατούντων των στελεχών της ΠΑΣΕΓΕΣ, έκαναν λόγο για 11 ευρώ το στρέµµα και όχι για 25 ευρώ το στρέµµα, που είναι -ατύπως τουλάχιστον-  σήµερα η δέσµευση της κυβέρνησης.    
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία