BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Κολλάνε 4 στα 5 Σχέδια Βελτίωσης λόγω ρευστότητας και γραφειοκρατίας

Με ρυθμούς… αραμπά προχωρά η υλοποίηση της, εν εξελίξει, προκήρυξης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφορικά με τα σχέδια βελτίωσης των αγροτών, αφού μέχρι τώρα το 78% του συνόλου των εγκεκριμένων φακέλων δεν έχει ενεργοποιηθεί, κατά κανένα τρόπο.

Κολλάνε 4 στα 5 Σχέδια Βελτίωσης λόγω ρευστότητας και γραφειοκρατίας

2
0

Την ίδια στιγμή με παταγώδη αποτυχία απειλείται και η πρωτοβουλία για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), καθώς ελάχιστοι είναι οι δυνάμει δικαιούχοι που το έχουν αξιοποιήσει, ενώ και τα μηνύματα για τη συνέχεια είναι αποθαρρυντικά, μια και η συντριπτική πλειονότητα των αγροτών δηλώνει πως δεν θέλει να το κάνει χρήση.

Σύμφωνα με στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν από τον κ. Ευστάθιο Τσιατούρα, προϊστάμενο της Μονάδας Β1 (Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης) στην ημερίδα του ΣΕΑΜ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, αυτή τη στιγμή από ένα σύνολο 6.371 εγκεκριμένων σχεδίων βελτίωσης, συνολικού προϋπολογισμού 908 εκατ. ευρώ, έχουν ολοκληρωθεί μόλις 910 σχέδια, με προϋπολογισμό 84 εκατ. ευρώ. Επίσης, σε κατάσταση ενεργοποίησης έχουν περιέλθει 1.551 σχέδια προϋπολογισμού 114 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρως ανενεργά είναι τα υπόλοιπα 3.910 σχέδια βελτίωσης, ύψους 710 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στο 78% του συνόλου.

Όσον αφορά ειδικότερα στους ελκυστήρες, ο ομιλητής είπε ότι υπάρχουν 5.048 αιτήματα, με κόστος 294 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν υλοποιηθεί 1.720, ύψους 101 εκατ. ευρώ και υπολείπονται άλλα 3.328, κόστους 193 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν το 66% του συνόλου. Ακόμη πιο αποκαρδιωτική είναι η εικόνα στα παρελκόμενα, αφού εδώ επί συνόλου 27.811 τεμαχίων, συνολικού προϋπολογισμού 197 εκατ. ευρώ, υπολείπεται να ενεργοποιηθούν 21.087 τεμάχια ή το 75%, κόστους 148 εκατ. ευρώ.

Δεν περπατάει ούτε το ΤΑΕ

Προβληματική, στα όρια της παταγώδους αποτυχίας, είναι, όμως και η υλοποίηση του Ταμείου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (ΤΑΕ), αφού παρότι τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι 253 εκατ. ευρώ, εθνική πόροι και κεφάλαια από την Τράπεζα Πειραιώς, μέχρι στιγμής στο μέτρο 1.2.1, τα αιτήματα δεν ξεπερνούν τα 480, εκ των οποίων κάποια έχουν απορριφθεί, ενώ αυτά που εγκρίθηκαν έχουν προϋπολογισμό μόλις 6,5 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως, στα δάχτυλα των δύο χεριών, μετά βίας, μετρώνται και τα αιτήματα στο μέτρο 1.2.3 Α, για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με την εκτίμηση που διατύπωσε ο κ. Δημ. Βερελής, από την αρμόδια διεύθυνση της Τράπεζας Πειραιώς, με τη δομή που έχει στηθεί το πρόγραμμα, ζήτημα αν θα δοθούν 40 εκατ. ευρώ, έως το τέλος του 2015.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σάββας Μπαλουκτσής, εξάλλου, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών και επικαλούμενος τα στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, επεσήμανε την δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους που οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος.

Στη συνέχεια ο κ. Μπαλουκτσής αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην εξέλιξη των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς το χαμηλό ποσοστό της απορροφητικότητας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει σε αυτό, κάνει και αυτούς που είναι επίσημα δικαιούχοι, να σκέφτονται την ματαίωση της επένδυσής του. Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΕΑΜ για  τα μελλοντικά Σχέδια Βελτίωσης εξηγώντας ότι πρέπει υλοποιούνται έγκαιρα, να είναι ευέλικτα και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά στην επιλεξιμότητα δαπανών, δικαιούχων και ανώτατων ποσών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη του 2015 μέχρι και το 2020, μίλησε με λεπτομέρεια για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Εθνικές πολιτικές προτεραιότητες, και έδωσε παραδείγματα για τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, τα νέα δικαιώματα, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού τους.

 

Αναλυτικό ρεπορτάζ με πολλά στοιχεία στην Agrenda του επόμενου Σαββάτου 6 Δεκεμβρίου

Το σχετικό Δελτίο τύπου του ΣΕΑΜ αναφορικά με την εκδήλωση για τη νέα ΚΑΠ και τα επενδυτικά προγράμματα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα στις εγκαταστάσεις της Helexpo, στο Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός», η ειδική ενημερωτική εκδήλωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ) με βασικό θέμα τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) 2015-2020, αλλά και τα Επενδυτικά Προγράμματα.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Σάββας Μπαλουκτσής, στην εισαγωγική του ομιλία αναφέρθηκε συνοπτικά στο επίπεδο της εκμηχάνισης της Ελληνικής γεωργίας που υπολείπεται σημαντικά των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών χωρών και επικαλούμενος τα στοιχεία από την πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ, επεσήμανε την δραματική αύξηση της μέσης ηλικίας των γεωργικών ελκυστήρων, αλλά και την τεχνολογική τους απαξίωση, τονίζοντας το υψηλό κόστος λειτουργίας τους που οδηγεί σε αύξηση του κόστους παραγωγής, μείωση του βαθμού ανταγωνιστικότητας και συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος. Στη συνέχεια ο κ. Μπαλουκτσής αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν στην εξέλιξη των Σχεδίων Βελτίωσης, καθώς το χαμηλό ποσοστό της απορροφητικότητας στο συγκεκριμένο πρόγραμμα και η τεράστια γραφειοκρατία που υπάρχει σε αυτό, κάνει και αυτούς που είναι επίσημα δικαιούχοι, να σκέφτονται την ματαίωση της επένδυσής του. Τέλος, αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΣΕΑΜ για  τα μελλοντικά Σχέδια Βελτίωσης εξηγώντας ότι πρέπει υλοποιούνται έγκαιρα, να είναι ευέλικτα και να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες όσον αφορά στην επιλεξιμότητα δαπανών, δικαιούχων και ανώτατων ποσών.

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΕΓΕΣ Γιάννης Κολυβάς, ο οποίος αναφέρθηκε στους στόχους της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) που θα εφαρμοστεί από την 1η Γενάρη του 2015 μέχρι και το 2020, μίλησε με λεπτομέρεια για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις Εθνικές πολιτικές προτεραιότητες, και έδωσε παραδείγματα για τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, τα νέα δικαιώματα, αλλά και τον τρόπο υπολογισμού τους. 

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του κ. Ε. Τσιάτουρα, Προϊσταμένου της Μονάδας Β1, της Ειδικής Υπηρεσίας Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, του ΥΠ.Α.Α.Τ Ο κος Τσιατούρας έκανε μια συνολική ανασκόπηση – παρουσίαση της πορείας των Σχεδίων Βελτίωσης και έδωσε στοιχεία, έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα αναφορικά με τις εγκεκριμένες αιτήσεις, αλλά και αυτές που έχουν υλοποιηθεί, ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μια πρόβλεψη για τις αιτήσεις που τελικά θα υλοποιηθούν. Παράλληλα, του ζητήθηκε να τοποθετηθεί χρονικά αναφορικά με την έναρξης της πρόσκλησης της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020).

Τέλος, ο κος Τσιατούρας σχολίασε τις προτεινόμενες θέσεις του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων για τη νέα προγραμματική περίοδο των Σχεδίων Βελτίωσης, ενώ κατά τη διάρκεια των συζητήσεων δόθηκε ιδιαίτερα βαρύτητα στην ανάγκη ετοιμότητας του συνόλου του θεσμικού πλαισίου, αλλά και στην αξιόπιστη ενημέρωση της αγοράς για την ημερομηνία έναρξης και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επερχόμενων προγραμμάτων.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία