BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Σε καλύτερο έλεγχο της ΚΑΠ για μείωση του ποσοστού λάθους κατέληξε το Συμβούλιο

Τη βελτίωση της ποιότητας των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου της ΚΑΠ και την μείωση του ποσοστού σφάλματος στη διαχείριση των πόρων της ΕΕ για τον αγροτικό τομέα, αποφάσισε το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας κατά τη συνεδρίαση του στις Βρυξέλλες στις 15 Δεκεμβρίου.

Σε καλύτερο έλεγχο της ΚΑΠ για μείωση του ποσοστού λάθους κατέληξε το Συμβούλιο

1
0

Επίσης, τόνισε την ανάγκη σεβασμού της αναλογικότητας, και της εξισορρόπησης μεταξύ νομιμότητας και κανονικότητας προκειμένου να επιτευχθούν οι πολιτικοί στόχοι. Ωστόσο, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η αναλογικότητα μεταξύ του κόστους για τα κράτη-μέλη και του αναμενόμενου οφέλους κατά την προσπάθεια βελτίωσης των συστημάτων ελέγχου.

Το Συμβούλιο δήλωσε πως γνωρίζει ότι το 2015, ως η πρώτη χρονιά της πλήρους εφαρμογής της ΚΑΠ, θα έχει δυσκολίες για τους αγρότες και τις εθνικές αρχές, ιδίως στον τομέα της εφαρμογής των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον, υπογραμμίζει την σημασία της ομαλής επικοινωνίας μεταξύ των κρατών μελών και της Κομισιόν, ώστε να εξασφαλιστεί το κοινό συμφέρον και να αποφευχθούν τυχόν λάθη λόγω ασάφειας.   

Κάλεσε, επίσης, την Κομισιόν από πλευράς της να προβεί σε μέτρα πρόληψης, όπως προληπτικές επισκέψεις και προώθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, αλλά και σε περαιτέρω διευκρινήσεις στα Κράτη Μέλη όσον αφορά τη μέθοδο υπολογισμού του προσαρμοσμένου υπολειπόμενου ποσοστού σφάλματος σε οργανισμούς πληρωμών. Η διευκρινήσεις της Κομισιόν θα συμβάλουν θετικά στην βελτιστοποίηση της εκτίμησης του ποσοστού σφάλματος διευκολύνοντας τη νομιμότητα των δαπανών της ΚΑΠ.

Η νομιμότητα και κανονικότητα των δαπανών πρέπει επίσης να ελέγχεται από τα Κράτη Μέλη και τα αποτελέσματα των ελέγχων αυτών να αποτελούν μελλοντικά μια ακριβέστερη αξιολόγηση του ποσοστού λάθους.  

 Υπενθύμισε, ακόμα, ότι η εκτίμηση του ποσοστού σφάλματος πρέπει να αξιολογείται με βάση τις πραγματικές επιπτώσεις του στις δαπάνες.

Η κάθε περίπτωση Κράτους Μέλους είναι ξεχωριστή για την εφαρμογή των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης, σύμφωνα με το Συμβούλιο. Για αυτό το λόγο είναι ακόμα πιο περίπλοκη η εφαρμογή τους σε αντίθεση με άλλες πολιτικές, πράγμα το οποίο ενισχύει την πιθανότητα λάθους. Επομένως, τονίζει πως το όριο σημαντικότητας των μέτρων αγροτικής ανάπτυξης του 2% από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο δεν μπορεί να είναι εφαρμόσιμο.

Τις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απλοποίηση των κανόνων των άμεσων πληρωμών, της αγροτικής ανάπτυξης και της οργάνωσης της ενιαίας αγοράς, υποστηρίζει το Συμβούλιο. Ακόμη, χαιρέτισε και τις προτάσεις για μείωση των δαπανών των ελέγχων οι οποίες θα συνάδουν με την αποδοτικότητα της πολιτικής χωρίς να τίθεται η οικονομική της διαχείριση σε κίνδυνο. Απαραίτητο για αυτό το σκοπό θεωρείται η πρόσληψη από την  Επιτροπή των κατάλληλων ειδικών, πχ εκπρόσωποι των οργανισμών πληρωμών, ήδη από την αρχή των συζητήσεων.

Πηγή: consilium.europa.eu

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία