BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εκρίθηκε δαπάνη 1 εκατ. ευρώ για τα νέα προγράμματα ΟΕΦ

Εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης ύψους 1.000.000 ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος χρηματοδότησης των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων από τη 1η Απριλίου 2015, σύμφωνα με απόφαση.

Αιτήσεις για μεταβίβαση, τροποποίηση, καταχώρηση στο Ελαιοκομικό Μητρώο

0
0

Υπενθυμίζεται ότι καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων από ΟΕΦ για τα νέα επενδυτικά προγράμματα ορίζεται η 13η Φεβρουαρίου, ενώ το συνολικό ποσό πληρωμών για δαπάνες (κοινοτική και εθνική συμμετοχή), υπολογίζεται συνολικά στα 4 εκατ. ευρώ για το 2015.

Επιλέξιμες δραστηριότητες για ενωσιακή χρηματοδότηση

Οι επιλέξιμες για ενωσιακή χρηματοδότηση δραστηριότητες των εγκεκριμένων προγραμμάτων των Ο.Ε.Φ., είναι οι οριζόμενες στο άρθρο 3 του καν. (ΕΕ) 611/2014 της Επιτροπής, με τις παρακάτω διευκρινήσεις:

α) Στον τομέα της παρακολούθησης και της διοικητικής διαχείρισης της αγοράς στον κλάδο του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών

στην περίπτωση ii): εκπόνηση μελετών μόνο για θέματα συνδεόμενα με τις άλλες δραστηριότητες, που προβλέπονται στο πρόγραμμα εργασίας της σχετικής οργάνωσης ελαιουργικών φορέων και αποστολή τους σε ηλεκτρονική μορφή στο ΥΠ.Α.Α.Τ. προκειμένου να δημοσιευτούν στο δικτυακό του τόπο σύμφωνα με τη παρ. 3 του άρθρου 9 του καν (ΕΕ) 615/2014 της Επιτροπής. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανά μελέτη δε δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 10.000 Ευρώ.

β) Στον τομέα της βελτίωσης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ελαιοκαλλιέργειας

στην περίπτωση i): Η δραστηριότητα θα πρέπει να εφαρμοστεί σε ελαιώνες ηλικίας άνω των 50 ετών, έκτασης τουλάχιστον 100 στρεμμάτων και με τη συμμετοχή τουλάχιστον 10 παραγωγών.

στην περίπτωση iv): Η δραστηριότητα αφορά πιστοποίηση των παραγωγών είτε σύμφωνα με τις αρχές των εθνικών προτύπων AGRO 2.1 & 2.2 είτε σύμφωνα με τις αρχές τις βιολογικής γεωργίας για κάθε έτος του προγράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης.

γ) Στον τομέα της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελαιοκαλλιέργειας μέσω του εκσυγχρονισμού

στην περίπτωση i): Είναι απαραίτητο να επιτευχθεί τεκμηριωμένα η εξοικονόμηση νερού κατά τουλάχιστον 20% σε σύγκριση με το προηγούμενο σύστημας άρδευσης καθώς και η εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών καλλιέργειας και αντίστοιχης σχετικής τεχνικής βοήθειας, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και την αύξηση της παραγωγικότητας του ελαιώνα.

στην περίπτωση ii): Η δραστηριότητα πρέπει να περιλαμβάνει την αντικατάσταση μεμονωμένων μη παραγωγικών ελαιόδεντρων μέσα σε ένα ελαιώνα με νέα, σύμφωνα με την αριθ. …… απόφαση περί προωθουμένων ειδών και ποικιλιών.

στην περίπτωση iii): Η δραστηριότητα πρέπει να εξασφαλίζει τη διεξαγωγή μαθημάτων κατάρτισης επιτόπου στον αγρό που απευθύνονται σε παραγωγούς σχετικά με τις νέες τεχνικές καλλιέργειας και συγκομιδής της ελιάς. Ενδεικτικά: έργα επίδειξης που αποσκοπούν στην ανάκτηση και επαναχρησιμοποίηση των υποπροϊόντων του αγροκτήματος, νέες τεχνικές κλαδέματος, τεχνικές μέτρησης και μείωσης ανθρακικού αποτυπώματος, η εφαρμογή συστημάτων με στόχο την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών πτυχών που εμπλέκονται στον κύκλο παραγωγή κλπ.

στην περίπτωση iv): Η δραστηριότητα πρέπει να απευθύνεται σε παραγωγούς και να εξασφαλίζει με σύγχρονες μεθόδους και τη χρήση ειδικών εργαλείων την κατάρτιση και την επικοινωνία μεταξύ των παραγωγών, των ελαιοτριβείων, τυποποιητηρίων, μονάδων επεξεργασίας επιτραπέζιας ελιάς κλπ με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καλλιέργειας.

δ) Στον τομέα της βελτίωσης της ποιότητας της παραγωγής ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών

στην περίπτωση iii): Οι δραστηριότητες πρέπει να είναι σχεδιασμένες ώστε να διασφαλιστεί η σωστή διαχείριση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών, υγρών αποβλήτων της ελαιοποίησης, καθώς και η χρήση τους για άρδευση ή ως λίπασμα, για την παραγωγή κομπόστ, ζωοτροφών, ενέργειας, καθώς και για εκχύλιση ουσιών που μπορεί να βρουν διάφορες χρήσεις σε άλλους τομείς.

στην περίπτωση v): Μόνο υπό την προϋπόθεση απασχόλησης ειδικού επιστήμονα και τη διεξαγωγή ετησίως αριθμού αναλύσεων ανάλογα με τον ετήσιο όγκο παραγωγής.

ε) Στον τομέα της ιχνηλασιμότητας, της πιστοποίησης και της προστασίας της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών, ιδίως με ποιοτικό έλεγχο των ελαιολάδων που πωλούνται στους τελικούς καταναλωτές

στην περίπτωση i): Η δραστηριότητα αφορά πιστοποίηση σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22005:2007 για κάθε έτος του προγράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης. Εθελοντικά συστήματα πιστοποίησης Halal, kosher κλπ.

στην περίπτωση ii): Η δραστηριότητα αφορά πιστοποίηση σύμφωνα με τις αρχές του προτύπου ISO 22000:2005 για κάθε έτος του προγράμματος με υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού και βεβαίωσης για τη διεξαγωγή της επιθεώρησης και την ισχύ του πιστοποιητικού, από διαπιστευμένο από το ΕΣΥΔ φορέα πιστοποίησης. Εθελοντικά συστήματα πιστοποίησης, IFS, BRC κλπ.

στ) Στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών

στην περίπτωση i): ενδεικτικές δραστηριότητες είναι η διοργάνωση συνεδρίων, Info Point, συμμετοχή σε εκθέσεις, πληροφοριακό υλικό στον Τύπο κλπ.

Γενικά οι δραστηριότητες πρέπει να εξασφαλίζουν τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των δραστηριοτήτων που υλοποιούνται στο πρόγραμμα εργασίας και να απευθύνονται σε καταναλωτές, επιχειρήσεις, παραγωγούς.

Στον τομέα της διάδοσης πληροφοριών σχετικών με τις δραστηριότητες των οργανώσεων φορέων που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας του ελαιολάδου και των επιτραπέζιων ελιών οι δαπάνες δε δύναται να υπερβαίνουν το 10% και μέχρι το ανώτερο 50.000€ του συνολικού προϋπολογισμού του προγράμματος.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία