BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ξανάπιασαν την γκρίνια για το ΟΣΔΕ 2015

Κλίµα ανασφάλειας επικράτησε ανάµεσα στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ΟΣ∆Ε, οι οποίοι κλήθηκαν να παρακολουθήσουν την εκδήλωση που διοργάνωσε ο κόµβος της GAIA-Eπιχειρείν, στις αρχές της εβδοµάδας προκειµένου να ενηµερωθούν για τις αλλαγές που φέρνει η νέα-ΚΑΠ στα δικαιώµατα των αγροτών. Στην συνάντηση δεν έλειψαν τριβές και γκρίνιες καθώς από την πλευρά των ενώσεων και υπόλοιπων φορέων, έγιναν παράπονα για περσινά περιστατικά αθέµιτου ανταγωνισµού µε «πειρατικά» κέντρα υποδοχής δηλώσεων χωρίς πιστοποίηση και µε ασυναγώνιστα χαµηλές τιµές.

Ξανάπιασαν  την γκρίνια  για το ΟΣΔΕ 2015

1
0

Επιπλέον, παρατηρήθηκε ότι ακολουθήθηκε σε πολλές περιπτώσεις, διαφορετική τιµολογιακή πολιτική µεταξύ γειτονικών ή µη, κέντρων πιστοποίησης καθώς το κάθε κέντρο ακολουθούσε τη δική του γραµµή, παρακάµπτοντας συχνά τις τιµές του επίσηµου καταλόγου και πραγµατοποιώντας κατά βούληση προσφορές. Αποτέλεσµα ήταν οι παραγωγοί να έρχονται αντιµέτωποι µε καταστάσεις όπου για ίδια ποσά δικαιωµάτων πλήρωναν διαφορετικές τιµές στους κόµβους υποδοχής των αιτήσεων.

Τι πλήρωσαν πέρυσι οι αγρότες για τις δηλώσεις

 Αξίζει να σηµειωθεί ότι, σύµφωνα µε στατιστικά στοιχεία της GAIA, το κόστος για την υποβολή της δήλωσης ΟΣ∆Ε ανήλθε για τους παραγωγούς σε 63 ευρώ κατά µέσο όρο. Αναλυτικότερα, ένας στους τρεις αγρότες πλήρωσαν 35 ευρώ, ποσοστό κάτω του 30% πλήρωσε λιγότερο από 63 ευρώ ανώ παραπάνω από 63 ευρώ πλήρωσε ποσοστό µικρότερο του 5%.

Σηµειώνεται επίσης ότι το 2014, τουλάχιστον 600.000 αγρότες χρησιµοποίησαν τον κόµβο της GAIA για την υποβολή των δικαιωµάτων ΟΣ∆Ε, σύµφωνα µε τον ∆ιευθύνοντα Συµβούλό της, Γιάννη Κουφουδάκη. Εξαιτίας των θεµάτων που δηµιουργήθηκαν µε τους τιµοκαταλόγους έγινε λόγος από το κοινό και για έλλειψη επαρκούς προστασίας των φορέων εκ µέρους της GAIA αλλά και για  αδιαφορία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μάλιστα παρευρισκόµενος, δήλωσε χαρακτηριστικά «Τα πάµε όλα έτοιµα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και εκείνοι µας αδειάζουν και µένουµε απλήρωτοι στο τέλος».

  Στο τέλος της εκδήλωσης οι εκπρόσωποι της GAIA, τόνισαν ότι θα πρέπει φέτος οι γειτονικοί πιστοποιηµένοι φορείς να ακολουθήσουν κοινή τιµολογιακή πολιτική και αν θέλουν να πραγµατοποιούν µεν εκπτώσεις,  χωρίς όµως να επεµβαίνουν στον αλγόριθµο που έχει σχεδιαστεί για την κοστολόγηση της αίτησης υποβολής.

Με διορθώσεις ξεκινούν οι φετινές δηλώσεις

Σε διορθώσεις της Ενιαίας Αιτήσης Ενίσχυσης  του 2014 θα πρέπει να προβούν οι παραγωγοί, πριν καταπιαστούν µε τις δηλώσεις του 2015 και µάλιστα καλό θα είναι αυτές, να γίνουν όλες µαζί, µία φορά, σύµφωνα µε τις συστάσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, κάποιες αλλαγές δεν θα µπορούν να γίνουν από τους παραγωγούς και αυτές αφορούν καταρχήν περιπτώσεις βοσκοτοπικών τεµαχίων που έχουν προκύψει από την τεχνική λύση. Οµοίως δεν επιτρέπονται αλλαγές σε επικαλύψεις που µπορεί να παρουσιαστούν σε βοσκοτοπικά τεµάχια που έχουν προκύψει από την τεχνική λύση. Επιπλέον, οι παραγωγοί δεν µπορούν να επέµβουν στις αιτήσεις που βρίσκονται στο δείγµα τηλεσκόπισης του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αντίθετα θα επιτραπούν οι αλλαγές σε όσους πληρώθηκαν πέρσι µειωµένη ενιαία ενίσχυση εξαιτίας της µεταβολής τους χαρτογραφικού υποβάθρου, όπως επίσης και οι αλλαγές στις επικαλύψεις ή υπερβάσεις που προκύπτουν απο αυτή τη µεταβολή. Περιοχές µε σηµαντικές µεταβολές υποβάθρου πιθανολογείται ότι θα εξεταστούν χωριστά από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Οι επιπλέον ενισχύσεις του 2015

Για τις επιπλέον κατηγορίες ενισχύσεων που θα δίνονται εφεξής στους παραγωγούς, έγινε λόγος στα πλαίσια της συνάντησης των φορέων ‘Α και Β’. Αρχικά τονίστηκε ότι από το 2015, οι συνδεδεµένες ενισχύσεις, αυτές των νέων αγροτών και των περιοχών µε φυσικούς πειορισµούς δεν αποφέρουν δικαιώµατα στους παραγωγούς.

Επιπλέον, στο πλάισιο των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε, η «ενίσχυση νέων αγροτών»  θα δοθεί µε τη µορφή άµεσης ενίσχυσης. Επίσης, οι παραγωγοί από τις περιοχές µε φυσικούς περιορισµούς (ορεινές και ηµιορεινές) δεν λαµβάνουν πλέον άµεσες ενισχύσεις αλλά τα δικαιώµατά τους θα απορρέουν από το 2ο πυλώνα της Νέας ΚΑΠ.

Όσον αφορά την «πράσινη ενίσχυση», αυτή υπολογίζεται στο 30% της βασικής και αναφέρεται σε ετήσιες καλλιέργειες µεγαλύτερες των 100 στρεµµάτων.

Από πέντε φάσεις περνά η διαδικασία αίτησης-πληρωμής

Πέντε στάδια θα µεσολαβήσουν µέσα στο 2015 από τη στιγµή που θα ανοίξουν οι δηλώσεις, µέχρι να πληρωθούν τα δικαιώµατά τους οι παραγωγοί, σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις εκπροσώπων της GAIA-Eπιχειρείν και ελλείψει εγκυκλίου του ΥπΑΑΤ. Αναλυτικότερα:

Φάση 1: Έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων.

Φάση 2Α’: Οι «αρχικές» αιτήσεις ΟΣ∆Ε θα πρέπει να πραγµατοποιηθούν µέχρι τις 31 Μαρτίου 2015 και θα περιλαµβάνουν τουλάχιστον τη δήλωση της θέση και την έκταση του αγροτεµαχίου, καθώς εξ’αυτών θα προσδιοριστεί σε µεγάλο βαθµό η κατηγορία δικαωµάτων στην οποία θα ενταχθεί ο κάθε παραγωγός.

Φάση 2Β’: Στη φάση αυτή θα γίνουν οι οποιες συµπληρώσεις στις «αρχικές» αιτήσεις της φάσης 2α’. Το στάδιο αυτό υπολογίζεται να ξεκινήσει από 1η Απριλίου και θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου 2015. Στο χρονικό περιθώριο αυτό, οι παραγωγοί θα πρέπει να έχουν δηλώσει και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, αυτές των νέων αγροτών αλλά και του εθνικού αποθέµατος.

Φάση 3: Στο στάδιο αυτό θα πραγµατοποιηθούν οι όποιες ενστάσεις, µετά το πέρας των οποίων θα γίνει οι τελικές αλλαγές στο σύστηµα.

Φάση 4: Κατά τον Αύγουστο, αναµένεται να φτάσουµε  στον υπολογισµό των δικαιωµάτων και τη σύγκλιση µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στη συνέχεια θα ενηµερωθούν οι παραγωγοί και µε βάση τα αποτελέσµατα θα αποφασίσουν εάν θέλουν να ενταχθούν σε καθεστώς µικροκαλλιεργητών. Μάλιστα, η πρόταση του ΥπΑΑΤ για το συγκεκριµένο σηµείο, προβλέπει την αυτόµατη ένταξη στην κατηγορία αυτή, όσων τα δικαιώµατα προκύπτουν κάτω από τα 1250 ευρώ. Ωστόσο, όσοι επιθυµούν να ενταχθούν στη «βασική ενίσχυση» και όχι στους µικροκαλλιεργητές, έχουν τηδυνατότητα να το αλλάξουν.

Φάση 5: Το διάστηµα Σεπτέµβριος-∆εκέµβριος 2015, θα ολοκληρωθούν οι ελεγκτικές διαδικασίες και τέλος οι πληρωµές των δικαιωµάτων ΟΣ∆Ε.

Ενεργοποίησε τη διαδικτυακή πύλη ο ΟΠΕΚΕΠΕ

 Άνοιξε τελικά στις 22 Ιανουαρίου το σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των ΟΣ∆Ε 2015, µετά τις απανωτές αναβολές που είχαν δοθεί από τις 16 και τις 19 Ιανουαρίου αντίστοιχα ενώ κάποια προβλήµατα υπήρξαν και την πρώτη µέρα λειτουργίας.

Οι αιτήσεις των δικαιούχων ενιαίας ενίσχυσης παραλαμβάνονταν από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Αγροτών ωστόσο, δεν ήταν δυνατόν να οριστικοποιηθούν οι διορθώσεις, προφανώς λόγω τεχνικού προβλήματος, σύμφωνα με αρμόδιους από ΚΕΑ της Κρήτης. Οι  υπάλληλοι των ΚΕΑ ελπίζουν το τεχνικό πρόβλημα να αποκατασταθεί σύντομα, ώστε να ξεκινήσει κανονικά η η εξυπηρέτηση τν αγροτών που συνωστίζονται καθημερινά στα γραφεία των Κέντρων Εξυπηρέτησης για να διεθετήσουν τις υποθέσεις τους.

Τέλος, σηµειώνεται ότι δεν θα µπορούν να υποβάλλουν διαδικτυακά την αίτησή τους, όσοι δηλώνουν αγροτεµάχια που γεωχωρικά ανήκουν σε περισσότερες από µία περιφερειακή ενότητα (κύρια και συµπληρωµατική) ή ζωικό κεφάλαιο.

Τέλος το κρυφτό με τις αποκλίσεις ψηφιοποίησης

«Όσοι προσπαθήσουν φέτος να κρυφτούν πίσω από το αλαλούµ που µέχρι σήµερα επέτρεπε το σύστηµα, θα κινδυνέψουν», τόνισε κατά την οµιλία του εκπρόσωπος της GAIA-Επιχειρείν στη διάρκεια της ηµερίδας πραγµατοποιήθηκε τη ∆ευτέρα 19 Ιανουαρίου, αναφερόµενος στο περιθώριο που δίνεται φέτος από το σύστηµα για διορθώσεις στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε του 2014, πριν γίνουν αυτές του 2015.

Έτσι, οι παραγωγοί θα µπορέσουν να επέµβουν στα «προβληµατικά σηµεία της δήλωσης, που εκείνοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθέναν», δήλωσε ο εν λόγω οµιλητής. 

Συγκεκριµένα, το σηµαντικότερο που θα πρέπει να προσέξουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι η ορθή τοποθέτηση των αγροτεµαχίου τους, στη σωστή θέση µε βάση τους χάρτες. Μάλιστα ο οµιλητής δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «Φέτος ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θα επιτρέψει καµία απόκληση εξαιτίας λάθος εντοπισµού των αγροτεµαχίων. Είναι προτιµώτερο να δηλωθεί σωστά το αγροτεµάχιο και να µην πληρωθεί άµεσα από το να µην δηλωθεί. Άλλωστε, όσο οι παραγωγοί θα διατηρούν εκκρεµότητες στα ζητήµατα γης, τόσο αυτές θα υπάρχουν και στο επίπεδο της πληρωµής των δικαιωµάτων τους».







Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία