BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου

«Πράσινο φως» έδωσε τελικά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην παράταση της προθεσµίας των αιτήσεων για τις άµεσες ενισχύσεις µέχρι τη ∆ευτέρα 15 Ιουνίου, ένα µήνα µετά δηλαδή από την αρχική προθεσµία της 15ης Μαΐου. Βέβαια στη µέχρι τώρα εφαρµογή του συστήµατος πληρωµών οι παρατάσεις γίνονταν άτυπα σε πολλές χώρες, µεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παράταση στις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέχρι 15 Ιουνίου

2
0
Σηµειώνεται ότι η επίσηµη παράταση δια χειρός Χόγκαν θα ισχύσει και για τις στρεµµατικές ενισχύσεις του β’ πυλώνα της ΚΑΠ.

Ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Φιλ Χόγκαν, δήλωσε σχετικά: «Πρότεινα να επιτραπεί στα κράτη - µέλη να παρατείνουν την προθεσµία, ώστε οι αγρότες να µην υποστούν τις συνέπειες των καθυστερήσεων των εθνικών διοικήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιµέτωπες µε την πρόκληση του πρώτου έτους εφαρµογής της νέας ΚΑΠ. Τα κράτη - µέλη έχουν πλέον τη δυνατότητα να αποφύγουν τις κυρώσεις των εκπρόθεσµων αιτήσεων των δικαιούχων». Και πρόσθετε, «είναι αυτονόητο ότι τα κράτη - µέλη που θα αποφασίσουν να αναβάλουν την τελική ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι το διοικητικό και ελεγκτικό σύστηµά τους θα διαφυλάξει τη σωστή δηµοσιονοµική διαχείριση».

 

Υπό την πίεση των αγροτών και των κρατών µελών

Στη λήψη αυτής της απόφασης συνετέλεσε το «µπαράζ» αιτηµάτων που δέχθηκε ο Χόγκαν από µεγάλο αριθµό αντιπροσώπων κρατών-µελών, στο περιθώριο της πρόσφατης συνόδου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, εν µέσω βαθύτερων ανησυχιών ότι τα ανεπαρκή πληροφοριακά συστήµατα δεν επιτρέπουν στους αγρότες να κάνουν τις δηλώσεις τους για ένταξη στο σύστηµα των άµεσων ενισχύσεων. Όπως τονίστηκε υπάρχει µεγάλος κίνδυνος λόγω των αλλαγών που φέρνει ο νέος κανονισµός της ΚΑΠ για τις άµεσες πληρωµές να οδηγήσει σε απώλεια κοινοτικών πόρων εξαιτίας λαθών κοµβικής σηµασίας στα νέα δικαιώµατα πληρωµών που θα ακολουθούν τους αγρότες έως το 2020.

Το «στοίχηµα» πάντως για την Ελλάδα είναι διπλό, καθώς εδώ και χρόνια «παλεύει» να δηµιουργήσει ένα αξιόπιστο σύστηµα πληρωµών, η έλλειψη του οποίου έχει επιφέρει µέχρι τώρα δηµοσιονοµικές διορθώσεις που αγγίζουν τα 2 δισ. ευρώ.

Τα προβλήµατα πάντως που διαπιστώνονται στην όλη διαδικασία φαίνεται να αναγνωρίζει ο κοινοτικός επίτροπος και όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, «οι αξιωµατούχοι της Κοµισιόν εξετάζουν τους καλύτερους δυνατούς τρόπους για να ανταποκριθούν στις ανησυχίες των αγροτών για το ηλεκτρονικό σύστηµα ενισχύσεων». Τις δηλώσεις αυτές του Χόγκαν χαιρέτισε ο Ιρλανδός Υπουργός Γεωργίας, Σάιµον Κόβενει: «Η παράταση ενός µήνα θα αποσυµφορήσει τους αγρότες της EE που πιέζονται από τις εκτεταµένες αλλαγές που φέρνει η νέα ΚΑΠ».

 

Αναπάντητα ερωτήµατα

«Πρόκειται για µια θετική απόφαση, καθώς πολλοί αγρότες ασφυκτιούν µε τη γραφειοκρατία. Όµως, βασικά θεµελιώδη ερωτήµατα παραµένουν αναπάντητα, ειδικά για τους νέους κανόνες για το πρασίνισµα. Θέλουµε περισσότεροι κανόνες να απλοποιηθούν τώρα αντί να περιµένουµε µέχρι το τέλος του έτους.», τόνισε ο Ούντο Χέµερλινγκ, προέδρος της οµάδας εργασίας της Copa-Cogeca για την ΚΑΠ.

 

Βραχύβια η διάρκεια «ζωής» της νέας ΚΑΠ

«Τραχανά» φαίνεται πως έχει απλώσει η Κοµισιόν στο θέµα της νέας ΚΑΠ που τυπικά ξεκίνησε την 1η Ιανουαρίου, επί της ουσίας ωστόσο λόγω του σύνθετου κανονιστικού πλαισίου που θέτει για τα κράτη-µέλη βάζει στο τραπέζι την ενδιάµεση αναθεώρησή της. Στη σύνοδο υπουργών Γεωργίας στις Βρυξέλλες στις 16 Μαρτίου, το θέµα της «απλούστευσης της ΚΑΠ 2015-2020» ήταν στο βασικό µενού, µε τη Λετονική προεδρία να δεσµεύεται ότι µέχρι και τα τέλη Μαΐου, θα έχει καταφέρει να παρουσιάσει ένα λιγότερο γραφειοκρατικό πλαίσιο

Στην παρθενική του εµφάνιση στις Βρυξέλλες, ο Έλληνας αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου πήγε τη συζήτηση ένα βήµα παραπέρα, καθώς η θέση που προέβαλε έθετε γενικότερα αλλαγή όχι µόνο των διαδικασιών αλλά της ίδιας της πολιτικής της ΚΑΠ, κάτι που συζήτησε δια ζώσης στο περιθώριο της συνόδου και µε τον Φιλ Χόγκαν.

Υπογράµµισε ότι «χρειάζεται ευελιξία και διευκόλυνση των κρατών για την απρόσκοπτη εφαρµογή των µέτρων, ώστε η πολιτική αυτή να απαντά στους στόχους για ευηµερία, ανάπτυξη, απασχόληση, ιδιαίτερα στις περιφέρειες που αντιµετωπίζουν προκλήσεις». ∆εν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί και στα προβλήµατα απορρόφησης των κονδυλίων αγροτικής ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 και ζήτησε την παράταση της προθεσµίας της επιλεξιµότητας των δαπανών για τα προγράµµατα αυτά (κανόνας Ν+2), ώστε να ολοκληρωθούν οι στόχοι των προγραµµάτων και να µην χαθούν κονδύλια. Σε αυτή την κατεύθυνση, όπως υπογράµµισε ο αναπληρωτής υπουργός «αν εκφράσουµε την πολιτική µας βούληση για µια λογική παράταση της επιλεξιµότητας των δαπανών είναι βέβαιο ότι η Επιτροπή θα αναζητήσει τις λύσεις, προβαίνοντας στις απαραίτητες κανονιστικές ή άλλες ρυθµίσεις».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία