BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Κριτήρια ένταξης σε Σχέδια και Νέους Αγρότες ανά περιφέρεια

Τη δυνατότητα να τροποποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στα Μέτρα των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα έχουν για πρώτη φορά, οι Περιφέρειες στις οποίες θα παραχωρηθεί το 40% των κονδυλίων, όπως συμφωνήθηκε σε σύσκεψη των περιφερειαρχών με τις διαχειριστικές αρχές του ΠΑΑ.

Κριτήρια ένταξης σε Σχέδια και Νέους Αγρότες ανά περιφέρεια

2
0

Όπως προκύπτει από τη συνάντηση, στην περιφέρεια θα μεταβιβαστούν τα Σχέδια Βελτίωσης (εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων) οι επενδύσεις για τη μεταποίηση έως 1 εκατ. ευρώ, οι Νέοι Αγρότες, τα μικρά δημόσια ή ιδιωτικά έργα και η πρωτοβουλία Leader.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε ο γενικός διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γ. Πουλής, «οι δικαιούχοι δεν θα καταθέτουν τις αιτήσεις στην Αθήνα, αλλά στην περιφέρεια, οι έλεγχοι και η έγκριση θα γίνεται από την περιφέρεια, και θα υπάρχει εξοικονόμηση χρόνου και κόστους για τους υποψήφιους επενδυτές».

Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι θα εισρεύσουν πόροι στην περιφέρεια και θα διατίθενται μόνο στους δικούς τους επενδυτές, και δεν θα έχουν να συναγωνιστούν άλλους από άλλες περιοχές. Επιπλέον για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα στις περιφέρειες να τροποποιούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας των επενδύσεων για να είναι προσαρμοσμένα στη δική της στρατηγική. Έτσι θα υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση και απορρόφηση των πόρων, σύμφωνα με τον κ. Πουλή.

Παράλληλα ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενούς τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης αφού κατέθεσε τα σχετικά έγγραφα, ανέπτυξε τα προβλήματα και πρότεινε παράλληλα τα εξής σε σχέση με τη νέα ΚΑΠ.

• Nα γίνει ρύθμιση, ώστε η ελάχιστη  συνολική δηλωθείσα έκταση που απαιτείται για να λάβει κάποιος επιδότηση να είναι τα δύο (2) στρέμματα και όχι τα τέσσερα (4) όπως ισχύει τώρα, αφού υπάρχει η πιθανότητα να αποκλειστούν κάποιοι μικροκαλλιεργητές των νησιών μας από τις επιδοτήσεις. Για το θέμα αυτό δόθηκε η διαβεβαίωση ότι στην πρώτη τροποποίηση του Προγράμματος θα προταθεί η σχετική ρύθμιση μόνο για τα νησιά του Αιγαίου.

• Για την υποχρέωση της κατάθεσης από τους κτηνοτρόφους  δελτίου ορολογικού ελέγχου ή δελτίου εμβολιασμού για την βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, ενημερώθηκε ότι αποφασίστηκε παράταση ενός έτους ( δηλαδή θα ισχύσει από το 2016), η εφαρμογή της και μάλιστα θα αφορά μόνο τα νεαρά ζώα, οπότε είναι εφικτή η εκπλήρωση της υποχρέωσης αυτής.

• Για τα διαχειριστικά σχέδια  των βοσκοτόπων, τα οποία πρέπει να ολοκληρωθούν σύντομα για να μην κινδυνεύσουν οι επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων, ήδη είναι σε εξέλιξη η διαδικασία εκπόνησης τέτοιων οριζόντιων σχεδίων από το Υπουργείο στο μεταβατικό αυτό στάδιο που διανύουμε, ενώ για άλλα επιμέρους ζητήματα, όπως η προσκόμιση διαφόρων βεβαιώσεων χαρακτηρισμού των εκτάσεων των βοσκοτόπων, επίκειται τροποποίηση του σχετικού νόμου που θα τα ρυθμίζει .

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία