BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Έως 3 ζώα η απόκλιση στη δήλωση αγελάδων ελευθέρας βοσκής

Αντιµέτωποι µε απώλεια συνδεδεµένης ενίσχυσης ή από το δικαίωµα επιδότησής τους για επιπλέον αριθµό ζώων βρίσκονται εκατοντάδες κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα µε αγελάδες ελευθέρας βοσκής, καθώς αν έκαναν λάθος εκτίµηση και δήλωσαν στο σχετικό πεδίο της δήλωσης του ΟΣ∆Ε αριθµό ζώων µεγαλύτερο από 3 ζώα από αυτόν, που θα γεννηθούν τελικά στο τέλος του έτους, θα «τιµωρηθούν» χάνοντας τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

Χαρούμενοι αγρότες, χαρούμενες αγελάδες, περισσότερο γάλα

1
0

Πρόβληµα, ωστόσο, θα προκύψει ακόµη κι αν δήλωσαν αριθµό µικρότερο από αυτόν, που ενδεχοµένως θα έχουν στο τέλος του έτους, µε αποτέλεσµα να χάσουν την επιδότηση για τα επιπλέον ζώα, που θα γεννηθούν, η οποία ανέρχεται στα 128 ευρώ ανά κεφάλι που γεννάει, δεδοµένου ότι το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης τηρεί άκαµπτη στάση, αν και η υποβολή των δηλώσεων έχει πάει πίσω χρονικά.

Συγκεκριµένα, ο αναπληρωτής υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου µε σχετικό του έγγραφο «ξεκαθάρισε» από το βήµα της Βουλής ότι οι κτηνοτρόφοι µε ζώα ελευθέρας βοσκής δεν θα τύχουν διαφορετικής αντιµετώπισης, από τους συναδέλφους τους µε ενσταυλισµένες εκτροφές. Όπως, µάλιστα, είπε και οι µεν και οι δε πρέπει να επιτηρούν τα ζώα τους, αλλά και να είναι σε θέση να συγκεντρώσουν στη δηλωµένη τους εκµετάλλευση (στάβλο), τα ζώα τους, αν γίνει επιτόπιος έλεγχος.

Για τον ίδιο, µάλιστα, το χρονικό διάστηµα από την υποβολή δήλωσης ΟΣ∆Ε ως τις 31 ∆εκεµβρίου, οπότε και λήγει η περίοδος υποχρεωτικής διατήρησης, είναι µικρότερο από τη διάρκεια κυοφορίας της αγελάδας (9 µήνες). Εποµένως, για το υπουργείο, κατά την υποβολή της αίτησης πρέπει να εντοπιστεί εκ των προτέρων το σύνολο των αγελάδων της εκτροφής που µπορεί να χαρακτηριστεί επιλέξιµο, εφόσον τα συγκεκριµένα ζώα είτε κυοφορούν, είτε γέννησαν ήδη.

Να σηµειωθεί, πάντως, ότι το ζήτηµα δεν υφίσταται για παραγωγούς µε ενσταυλισµένες αγελάδες, καθώς µπορούν να υπολογίσουν τον αριθµό των αγελάδων, που θα γεννήσουν ως το τέλος του 2015 µε την τεχνική της σπερµατέγχυσης.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία