BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Στα 835 εκατ. ευρώ τα κονδύλια προς απορρόφηση σε Μπαλτατζή και Αλιεία

Συνολικά 835 εκατ. ευρώ - 797 εκατ. από Αγροτική Ανάπτυξης και 38 εκατ. από Αλιεία- είναι προγραμματισμένα ακόμα να δοθούν για ενισχύσεις σε συμμετέχοντες των Προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κομισιόν.

Στα 835 εκατ. ευρώ τα κονδύλια προς απορρόφηση σε Μπαλτατζή και Αλιεία

0
0

Συγκεκριμένα, στον πίνακα που αφορά τη χρηματοδότηση της ΕΕ από τα κοινοτικά Ταμεία τα παραπάνω ποσά προκύπτουν ως εξής:

Προγραμματισμένα ποσά για την περίοδο 2007-2013 Ήδη καταβληθέντα ποσά 2007 έως τη 12η Ιουλίου 2015
Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) 3.906 εκατ. ευρώ 3.109 εκατ. ευρώ
Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας (ΕΤΑ) 208 εκατ. ευρώ 170 εκατ. ευρώ

Παράλληλα όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής που αφορά το «Νέο ξεκίνημα για την Εργασία και την Ανάπτυξη στην Ελλάδα» μέχρι το 2020, στη χώρα έχουν υπολογιστεί να δοθούν 20 δις. ευρώ τα οποία θα κατανεμηθούν στις άμεσες ενισχύσεις, τα αγροτικά προγράμματα και τα επιχειρησιακά προγράμματα αλιείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Κομισιόν

Οι τομείς της γεωργίας και της αλιείας έχουν τεράστιες προοπτικές για τη βελτίωση της  ανταγωνιστικότητας της χώρας. Μέχρι το 2020, η Ελλάδα μπορεί  να επωφεληθεί από σχεδόν 20 δισεκατ. ευρώ για τον γεωργικό τομέα και τις αγροτικές περιοχές.

Αυτό το ποσόν περιλαμβάνει περίπου 4,7 δισεκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης εντός του συνολικού κονδυλίου των 20 δισεκατ. ευρώ από τους πόρους των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων που διατίθενται στην Ελλάδα για την περίοδο 2014-2020 και περίπου 15 δις ευρώ με τη μορφή άμεσων ενισχύσεων που θα συμβάλουν στην τόνωση του εισοδήματος των γεωργών και των παραγωγών.

Το 2013, οι ενισχύσεις αυτές αφορούσαν σε περισσότερους από 700.000 γεωργούς. Τα καθεστώτα στήριξης των εισοδημάτων είναι διαθέσιμα για τους επί του παρόντος ενεργούς γεωργούς, ενώ οι νέοι γεωργοί θα λάβουν στήριξη για τη σύσταση μικρών επιχειρήσεων. Επίσης, η ΕΕ διαθέτει πόρους για να βοηθήσει τους γεωργούς στην καλύτερη εμπορία των προϊόντων τους με παροχή στήριξης για τα οπωροκηπευτικά, το ελαιόλαδο, το κρασί, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και το μέλι. Το ποσό των 4,7 δισεκατ. ευρώ προορίζεται για πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού γεωργικού τομέα, με παράλληλη διατήρηση των οικοσυστημάτων και εξασφάλιση της αποδοτικής χρήσης των φυσικών πόρων. Οι πρωτοβουλίες αυτές προσφέρουν ευκαιρίες απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές και προωθούν την καινοτομία.

Στον τομέα της ναυτιλίας και της αλιείας, τα κονδύλια της ΕΕ που διατίθενται για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του συνολικής χρηματοδότησης ύψους 20 δισεκατ. ευρώ από τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία, ανέρχονται περίπου σε 400 εκατ. ευρώ. Μπορούν να συμβάλλουν στη στήριξη της διαφοροποίησης των παράκτιων και νησιωτικών οικονομιών, καθώς και στη μετάβαση προς μια βιώσιμη αλιεία. Τα κονδύλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν επίσης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ, της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας (ενός από τους κύριους τομείς εξαγωγής τροφίμων της Ελλάδας), και του τομέα της μεταποίησης, καθώς και για τη στήριξη της μεταστροφής προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση της αποδοτικής χρήσης των πόρων και της βιώσιμης χωρικής ανάπτυξης με στόχο την απασχόληση και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Για την ανακοίνωση της Κομισιόν πατήστε εδώ.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία