BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με προοπτική αύξησης οι συνδεδεμένες για ροδάκινο, πορτοκάλι

Αποκλίσεις σε σχέση µε την ενδεικτική τιµή που δίνουν ΟΠΕΚΕΠΕ και υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είναι σίγουρο πως θα εµφανίσει το τελικό ποσό συνδεδεµένης ενίσχυσης, που θα εισπράξουν το 2015 -πρώτη χρονιά εφαρµογής του καθεστώτος για τα συγκεκριµένα προϊόντα- οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου και χυµοποιήσιµων πορτοκαλιών, όπως επισημαίνει σχετικό αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Με προοπτική αύξησης οι συνδεδεμένες  για ροδάκινο, πορτοκάλι

1
0

Αυτό θα συµβεί γιατί, όπως και σε άλλα προϊόντα που τυγχάνουν της ειδικής ενίσχυσης, τα πραγµατικά δηλωθέντα στρέµµατα θα είναι σαφώς λιγότερα, από τις εκτάσεις που δίνουν οι αρµόδιες υπηρεσίες του υπουργείου.

Ειδικά, πάντως, για το συµπύρηνο ροδάκινο, η τιµή που θα λάβουν ως ενίσχυση οι παραγωγοί υπολογίζεται σε πάνω από 25 ευρώ το στρέµµα, µε το δεδοµένο των 117.000 στρεµµάτων, αντί των 177.000 που δίνει ως ενδεικτικά επιλέξιµα το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης.

Βέβαια, σύµφωνα, µε πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda, το ποσό αυτό ενδέχεται να είναι αυξηµένο έτι περαιτέρω µόνο για τα χυµοποιήσιµα (συµπύρηνα) ροδάκινα, καθώς στο παιχνίδι της χυµοποίησης θα συµµετάσχουν µέσα στο 2015, περιορισµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, µεταξύ των οποίων και συνεταιρισµοί, µε αποτέλεσµα να µειωθούν δραστικά οι επιλέξιµες ποσότητες που θα παραδοθούν εξαιτίας της ορισµένης δυναµικότητας των εν λόγω µονάδων.

 

Έλεγχοι σε επιχειρήσεις

Εξάλλου, στις Περιφερειακές Ενότητες όπου εδρεύει το εργοστάσιο, συνιστώνται µε απόφαση διευθυντή ∆ΑΟΚ, Επιτροπές Ελέγχου (ΤΕΕ) που απαρτίζονται από δύο τουλάχιστον υπαλλήλους του κλάδου ΠΕ-ΤΕ Γεωπονικού µε τους αναπληρωτές τους. Έργο των επιτροπών είναι η διενέργεια των ελέγχων στις επιχειρήσεις, όπως ορίζει η εφαρµοστική απόφαση Αποστόλου.

Εκτός των άλλων, οι επιτροπές διενεργούν στη µεταποιητική τους παρακάτω ελέγχους:

α. Επιτόπιος έλεγχος τουλάχιστον στο 5% των ποσοτήτων της πρώτης ύλης ανά σύµβαση φορέα µε κάθε µεταποιητική. Γίνεται επαλήθευση αναγραφόµενων στοιχείων στα δελτία παράδοσης και η Τεχνική Επιτροπή συνυπογράφει το εν λόγω δελτίο.

Φορτίο, το βάρος του οποίου δεν ανταποκρίνεται στο αναγραφόµενο στα παραστατικά και το ζυγολόγιο που το συνοδεύουν, απορρίπτεται.

Προκειµένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στο ανωτέρω έργο τους, οι µεταποιητικές επιχειρήσεις καταρτίζουν ένα ενδεικτικό εβδοµαδιαίο πρόγραµµα παραλαβής, στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά ο χώρος παραλαβής και το υποβάλλουν στις αρµόδιες ∆ΑΟΚ, το αργότερο την ηµέρα Πέµπτη της εβδοµάδας που προηγείται της εβδοµάδας υλοποίησης.

β. Έλεγχος ισοζυγίου πρώτης ύλης και τελικών προϊόντων.

γ. Έλεγχος αποθεµάτων τελικών προϊόντων δύο φορές το χρόνο.

δ. Έλεγχος τήρησης βεβαιώσεων ελέγχου των υπηρεσιών που είναι αρµόδιες για την ακρίβεια των µετρήσεων της γεφυροπλάστιγγας ζύγισης.

ζ. Έλεγχος καταβολής της αξίας της πρώτης ύλης, στο πλαίσιο της συνδεδεµένης ενίσχυσης, από την µεταποιητική επιχείρηση στους φορείς.

Με την πρώτη χρονιά πιάνει τα 25 ευρώ/στρμ. το συμπύρηνο ροδάκινο

Ένα ποσό της τάξης των 25,6 ευρώ το στρέµµα θα λάβουν ως συνδεδεµένη ενίσχυση οι παραγωγοί συµπύρηνου ροδάκινου το 2015, µε βάση τις εκτιµήσεις για 117.000 καλλιεργηθέντα στρέµµατα κατά το τρέχον έτος.

Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισµός για το έτος 2015 ανέρχεται στα 3.000.000 ευρώ και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισµού (ΕΕ) 1307/2009 του Συµβουλίου, ενώ η έκταση που καθορίστηκε σύµφωνα µε το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισµού (ΕΕ) 1307/2013 ανέρχεται σε 17.700 εκτάρια, µε βάση του υπολογισµούς του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, το οποίο ως εκ τούτου υπολογίζει την συνδεδεµένη σε 16,9 ευρώ ανά στρέµµα.

Εν τω µεταξύ την εφαρµοστική απόφαση µε τα «Συµπληρωµατικά µέτρα εφαρµογής της συνδεδεµένης ενίσχυσης στον τοµέα των  συµπύρηνων ροδάκινων που οδηγούνται προς χυµοποίηση, φέρνει στο φως η δηµοσιότητα, η οποία ωστόσο δεν περιλαµβάνει αλλαγές σε σχέση µε την περσινή διαδικασία.

Άρθρο 2

Έγκριση µεταποιητικών επιχειρήσεων συµπύρηνου ροδάκινου προς χυµοποίηση


1. Οι µεταποιητικές επιχειρήσεις χυµοποίησης συµπύρηνου ροδάκινου που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ΄εξής και επιθυµούν να ενταχθούν  στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ) .

2. Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  µε απόφασή του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των µεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συµµετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης .

Η απόφαση δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα της κυβερνήσεως.

3. Η µεταποιητική επιχείρηση που επιθυµεί να εγκριθεί, προκειµένου να συµµετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται µέχρι την  15 Απριλίου του έτους για το οποίο επιθυµεί να συµµετάσχει στο σύστηµα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης του ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑΤΟΣ 1 της παρούσης στη ∆ιεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίµων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠΑΠΕΝ, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της ∆/νσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για µεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύµφωνα µε τον ΚΑΝ 852/2004)..

β) Στην περίπτωση που η µεταποίηση δεν πραγµατοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποβάλλεται επιπλέον το µισθωτήριο συµβόλαιο, ή σύµβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσηµα τη συνεργασία της µεταποιητικής εγκατάστασης µε την µεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρµόδια ∆ΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σηµείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ  της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι έχει χυµοποιήσει το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεµένης ενίσχυσης, κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους, µετά από έλεγχο του ισοζυγίου.

δ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά µε την εξόφληση των πληρωµών της µεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεµένης ενίσχυσης κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους.

Η σύµβαση ανάµεσα στην µεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαµβάνει την συµφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιµή ανά κιλό προϊόντος.. Η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά µε τραπεζικό έµβασµα  και σύµφωνα µε τους όρους της σύµβασης  το αργότερο ως την 1  Ιουνίου του επόµενου έτους.

Η ∆ΑΟΚ που εκδίδει τα (γ) και (δ) έγγραφα, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί µε άλλες ∆ΑΟΚ προκειµένου να τα εκδώσει.

4. Μεταποιητική επιχείρηση που δεν θα προσκοµίσει τα αναφερόµενα στη παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου, δεν εγκρίνεται.

5. Οι ποσότητες συµπύρηνου ροδάκινου προς χυµοποίηση που παραδίδονται σε µη εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις, δεν µπορούν να τύχουν της ενίσχυσης του ως άνω καθεστώτος.

 

Άρθρο 4

Παράδοση πρώτης ύλης

1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς στο εργοστάσιο ή σε κατάλληλο χώρο συγκέντρωσης  της µεταποιητικής επιχείρησης µε ευθύνη του συµβληθέντα φορέα, σύµφωνα µε την εκάστοτε σχετική ισχύουσα νοµοθεσία.

2. Κάθε φορτίο πρώτης ύλης συνοδεύεται από τα προβλεπόµενα από τη φορολογική νοµοθεσία παραστατικά.

3. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγµατοληψία για τον υπολογισµό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωµατικής πρώτης ύλης.

Εφόσον το  ποσοστό κατά βάρος της ελαττωµατικής πρώτης ύλης, η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει το αντίτιµο για το σύνολο της ποσότητας, η οποία υπολογίζεται στον καθορισµό του ύψους ποσοτήτων της παρ.1 του άρθρου 3 της υπ. αριθµ. 926/39517/6-4-2015(Β680) ΥΑ.

Αποδεκτή πρώτη ύλη µε ελαττώµατα ως 10%

Στη περίπτωση που το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης είναι µεγαλύτερο του 3% και µικρότερο του 10%, το φορτίο γίνεται αποδεκτό, ενώ για την ελαττωµατική α΄ ύλη άνω του  3% δεν καταβάλλεται αντίτιµο και δεν υπολογίζεται  στον καθορισµό των ποσοτήτων της παρ. 1 του άρθρου 3 της υπ.αριθµ. 926/39517/6-4-2015 (Β 680)  ΥΑ.

4. Η µεταποιητική επιχείρηση  αναλαµβάνει την υποχρέωση να προβεί στη διαλογή της αποδεκτής πρώτης ύλης και την αποµάκρυνση της ελαττωµατικής ώστε να εξασφαλίσει  ένα τελικό προϊόν σύµφωνο µε την εθνική και κοινοτική νοµοθεσία.

5. Όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται  στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής, σύµφωνα µε το ΥΠΟ∆ΕΙΓΜΑ 2. Το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπό του φορέα και από εκπρόσωπο της µεταποιητικής επιχείρησης. Το  δελτίο παράδοσης−παραλαβής συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο. 

Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριµελής επιτροπή της ∆.Α.Ο.Κ  του άρθρου  5 της παρούσας, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή.

∆ελτίο παράδοσης−παραλαβής υποχρεούται να κρατά η µεταποιητική επιχείρηση και  ο φορέας.

Εφόσον κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής υπάρξει διαφωνία µεταξύ του εκπρόσωπου της µεταποιητικής επιχείρησης και του εκπρόσωπου του φορέα, γνωµατεύει  σχετικά η τριµελής επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας και η γνωµάτευση είναι οριστική.

Στα 4,5 λεπτά το κιλό η ενίσχυση για τα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

Ποσό της τάξης των 4,5 λεπτών θα λάβουν οι παραγωγοί το 2015, πρώτη χρονιά εφαρµογής του καθεστώτος ενίσχυσης, για κάθε κιλό πορτοκαλιών που θα παραδώσουν για παραγωγή χυµού.

Το ποσό αυτό προκύπτει µε δεδοµένο τον προϋπολογισµό των 9 εκατ. ευρώ για το έτος και των 285.000 καλλιεργηθέντων στρεµµάτων, από όπου προκύπτει ενδεικτική τιµή ενίσχυσης στα 31,6 ευρώ το στρέµµα. Ωστόσο για τον υπολογισµό της ενίσχυσης πρέπει κανείς να λάβει υπόψη ότι για να πάει κάποιος πορτοκάλια για χυµό, πρέπει να παραδώσει µέχρι 700 κιλά ανά στρέµµα.

Συµπληρωµατικά µέτρα, εξάλλου, για την χορήγηση της συνδεδεµένης ενίσχυσης στον τοµέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυµοπoίηση προβλέπει απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, η οποία έχει ως εξής:

 

Άρθρο 2

Έγκριση µεταποιητικών επιχειρήσεων χυµοποίησης πορτοκαλιών

1. Οι µεταποιητικές επιχειρήσεις χυµοποίησης πορτοκαλιών που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ΄εξής και επιθυµούν να ενταχθούν  στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ) .

2. Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  µε απόφασή του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των µεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συµµετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης .

Η απόφαση  δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα της κυβερνήσεως .

3. Η  µεταποιητική επιχείρηση που επιθυµεί να εγκριθεί, προκειµένου να συµµετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται µέχρι την 31η Οκτωβρίου του προηγούµενου έτους για το οποίο επιθυµεί να συµµετάσχει στο σύστηµα, να καταθέτει την προβλεπόµενη αίτηση έγκρισης στη ∆ιεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίµων Φυτικής Παραγωγής του ΥΠ.Α.Π.ΕΝ, συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της ∆/νσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για µεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύµφωνα µε τον ΚΑΝ 852/2004).

β) Στην περίπτωση που η χυµοποίηση δεν πραγµατοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις, υποβάλλεται επιπλέον το µισθωτήριο συµβόλαιο, ή η σύµβαση παροχής υπηρεσιών ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσηµα τη συνεργασία της µεταποιητικής εγκατάστασης µε την µεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρµόδια ∆ΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σηµείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ  της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους χυµοποίησε το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεµένης ενίσχυσης, µετά από έλεγχο του ισοζυγίου.

δ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά µε την εξόφληση των πληρωµών της µεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεµένης ενίσχυσης κατά την προηγουµένη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους.

Η σύµβαση ανάµεσα στην µεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαµβάνει την συµφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιµή ανά κιλό προϊόντος. Η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά µε τραπεζικό έµβασµα  και σύµφωνα µε τους όρους της σύµβασης  το αργότερο ως την 30 Σεπτεµβρίου του επόµενου έτους.

Η ∆ΑΟΚ που εκδίδει τα (γ) και (δ) έγγραφα, δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί µε άλλες ∆ΑΟΚ προκειµένου να τα εκδώσει..

4. Μεταποιητική επιχείρηση που δεν θα προσκοµίσει τα αναφερόµενα στη παράγραφο 3, του παρόντος άρθρου, δεν εγκρίνεται.

5. Οι ποσότητες πορτοκαλιών που παραδίδονται σε µη εγκεκριµένες µεταποιητικές επιχειρήσεις δεν µπορούν να τύχουν της ενίσχυσης του ως άνω καθεστώτος.

 

Άρθρο 4

Παράδοση πρώτης ύλης

1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς  στο εργοστάσιο της µεταποιητικής επιχείρησης, µε ευθύνη του συµβληθέντα φορέα.

2. Κάθε φορτίο πρώτης ύλης συνοδεύεται από τα προβλεπόµενα από τη φορολογική νοµοθεσία παραστατικά.

3. Κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και µετέπειτα διενεργείται δειγµατοληψία για τον υπολογισµό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωµατικής πρώτης ύλης

Εφόσον, τέλος, το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας είναι µέχρι και 3%, η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει το αντίτιµο για το σύνολο της ποσότητας, η οποία και υπολογίζεται στον καθορισµό του ύψους των ποσοτήτων της παρ.1 του άρθρου 3 της υπ. αριθµ. 561/26111/2015 Υπουργικής Απόφασης.

 

Στα εργοστάσια γίνεται η διαλογή

 

Η µεταποιητική επιχείρηση  αναλαµβάνει την υποχρέωση να προβεί στη διαλογή της αποδεκτής πρώτης ύλης και την αποµάκρυνση της ελαττωµατικής πρώτης ύλης, ώστε να εξασφαλίσει  ένα τελικό προϊόν σύµφωνο µε την εθνική και κοινοτική νοµοθεσία, σύµφωνα µε την απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

Εκτός αυτού, όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται στο δελτίο παράδοσης−παραλαβής, ενώ το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπό του φορέα και από εκπρόσωπο της µεταποιητικής επιχείρησης. Το δελτίο παράδοσης−παραλαβής  συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο. 

Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριµελής επιτροπή της ∆.Α.Ο.Κ, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή ενώ δελτίο παράδοσης-παραλαβής υποχρεούται να κρατά η µεταποιητική επιχείρηση και ο φορέας.

Εφόσον, συµπερασµατικά, κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο  δελτίο παράδοσης - παραλαβής υπάρξει διαφωνία γνωµατεύει σχετικά η τριµελής επιτροπή του και η γνωµάτευση αποκτά οριστικό χαρακτήρα.

Απορρίπτονται φορτία ντομάτας με ζημιές σε ποσοστό άνω του 10%

Ως ακατάλληλο απορρίπτεται το φορτίο εισκοµιζόµενης βιοµηχανικής ντοµάτας, σε περίπτωση που το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης είναι µεγαλύτερο του 10% και ως εκ τούτου µπορεί να επανέλθει µόνο µετά από διαλογή που διενεργείται από τον φορέα. Αυτό προβλέπει εφαρµοστική απόφαση που υπογράφει ο απερχόµενος αναπληρωτής υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, για τη συνδεδεµένη στη βιοµηχανική ντοµάτα.

Ειδικότερα, κατά την παράδοση της πρώτης ύλης διενεργείται σε κάθε φορτίο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος. Οι ποσότητες ζυγίζονται, καταγράφεται το καθαρό βάρος της πρώτης ύλης που παραδόθηκε και διενεργείται δειγµατοληψία για τον υπολογισµό του ποσοστού κατά βάρος ελαττωµατικής πρώτης ύλης.

Εφόσον το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης όπως ορίζεται στο άρθρο 3 της παρούσας είναι µέχρι και 3%, η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει το αντίτιµο για το σύνολο της ποσότητας, η οποία και υπολογίζεται στον καθορισµό του ύψους των ποσοτήτων της παρ.1 του άρθρου 3 της υπ. αριθµ. 925/39512/6-4-2015(Β΄680) ΥΑ.

Στην περίπτωση που το  ποσοστό κατά βάρος της συνολικής ελαττωµατικής πρώτης ύλης είναι µεγαλύτερο του 3% και µικρότερο του 10%, το φορτίο γίνεται αποδεκτό, ενώ για την ελαττωµατική α΄ ύλη άνω του  3% δεν καταβάλλεται αντίτιµο και δεν υπολογίζεται  στον καθορισµό των ποσοτήτων.

Αναλυτικά η απόφαση προβλέπει τα εξής:

 

Άρθρο 2

Έγκριση µεταποιητικών επιχειρήσεων

1. Οι µεταποιητικές επιχειρήσεις βιοµηχανικής τοµάτας που θα παραλάβουν πρώτη ύλη το έτος 2016 και εφ΄εξής και επιθυµούν να ενταχθούν  στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης οφείλουν να τύχουν της σχετικής έγκρισης από το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Υ.Π.Α.Π.ΕΝ) .

2. Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας  µε απόφασή του εγκρίνει κάθε έτος τον κατάλογο των µεταποιητικών επιχειρήσεων που θα συµµετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεµένης ενίσχυσης .

Η απόφαση  δηµοσιεύεται στην εφηµερίδα της κυβερνήσεως .

3. Η  µεταποιητική επιχείρηση που επιθυµεί να εγκριθεί, προκειµένου να συµµετάσχει στο καθεστώς, υποχρεούται µέχρι την 28η Φεβρουαρίου του έτους για το οποίο επιθυµεί να συµµετάσχει στο σύστηµα, να καταθέτει την αίτηση έγκρισης στη ∆ιεύθυνση Μεταποίησης και Ποιοτικού Ελέγχου Τροφίµων Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ), συνυποβάλλοντας τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Βεβαίωση της ∆/νσης Αγροτικής Οικονοµίας και Κτηνιατρικής (∆ΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, για την αρτιότητα και καταλληλότητα των εγκαταστάσεων για µεταποίηση της πρώτης ύλης σε τελικά προϊόντα (σύµφωνα µε τον ΚΑΝ 852/2004).

β) Στην περίπτωση που η µεταποίηση δεν πραγµατοποιείται σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις υποβάλλεται επιπλέον το µισθωτήριο συµβόλαιο, η σύµβαση παροχής υπηρεσιών  ή οποιοδήποτε άλλο έγγραφο αποδεικνύει επίσηµα τη συνεργασία της µεταποιητικής εγκατάστασης µε την µεταποιητική επιχείρηση καθώς και το σχετικό αποδεικτικό κατάθεσης στην αρµόδια ∆ΟΥ. Η διάρκεια συνεργασίας πρέπει να καλύπτει τουλάχιστον το σύνολο της περιόδου όπως ορίζεται στο σηµείο (β) του άρθρου 1 της παρούσας.

γ) Βεβαίωση της ∆ΑΟΚ  της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, ότι έχει µεταποιήσει το σύνολο της πρώτης ύλης που παρέλαβε στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεµένης ενίσχυσης, κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και  τις προηγούµενες περιόδους, µετά από έλεγχο του ισοζυγίου.

δ) Βεβαίωση της ∆ιεύθυνσης Αγρ. Οικονοµίας της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύει το εργοστάσιο, σχετικά µε την εξόφληση των πληρωµών της µεταποιητικής επιχείρησης προς τους φορείς, για τη πρώτη ύλη που έλαβε στο πλαίσιο της συνδεδεµένης ενίσχυσης κατά την προηγούµενη περίοδο ή/και τις προηγούµενες περιόδους.

Η σύµβαση ανάµεσα στην µεταποιητική επιχείρηση και τον φορέα περιλαµβάνει την συµφωνηθείσα για την πρώτη ύλη τιµή ανά κιλό προϊόντος. Η µεταποιητική επιχείρηση καταβάλει στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης υποχρεωτικά µε τραπεζικό έµβασµα  και σύµφωνα µε τους όρους της σύµβασης το αργότερο ως την 20η Απριλίου του επόµενου έτους.

Οτιδήποτε δεν είναι καρπός λογίζεται ως ξένο σώµα και απορρίπτεται κατά τη διαδικασία της εισκόµισης

Στο Άρθρο 3 για τις Ελάχιστες προδιαγραφές πρώτης ύλης αναφέρεται πως Με την επιφύλαξη των  κριτηρίων ποιότητας, όπως καθορίζονται στη σύµβαση µεταξύ του φορέα και της µεταποιητικής επιχείρησης, η πρώτη ύλη που παραδίδεται στη µεταποιητική επιχείρηση πρέπει να είναι υγιούς, ανόθευτης και εµπορεύσιµης ποιότητας και κατάλληλη για µεταποίηση.

Παράλληλα, η ελαττωµατική πρώτη ύλη καθορίζεται ως εξής:

-ξένα σώµατα: θεωρείται  ως ξένο σώµα οτιδήποτε δεν είναι καρπός. Περιλαµβάνονται τα φυτικά υπολείµµατα (φύλλα, κλαδιά, χόρτα κλπ), τα ανόργανα σώµατα (χώµα, χαλίκια, πέτρες κλπ) και τα διάφορα υπολείµµατα.

- καρποί προσβεβληµένοι από ασθένειες, καρποί σκουληκιασµένοι  ή σάπιοι: καρποί που παρουσιάζουν προσβολές από ασθένεια, έντοµα ή από παράγοντα σήψης, σε επιφάνεια διαµέτρου µεγαλύτερη από 30mm, επεκτεινόµενη στο εσωτερικό του καρπού.

- πράσινες τοµάτες : υγιείς καρποί που δεν έχουν φτάσει σε ωριµότητα, εξωτερικά τελείως πράσινοι. ∆εν λαµβάνεται υπόψη το χρώµα στο εσωτερικό του καρπού. της εισκοµιζόµενης ντοµάτας.



 










 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία