BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δέντρα, μόνιμες αδικούνται από τα δικαιώματα

Βασανιστήριο χωρίς τέλος «έβγαλε» η ανάρτηση των προσωρινών δικαιωµάτων ενιαίας ενίσχυσης το βράδυ της Πέµπτης, σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ που παρουσιάζει η εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου αποκλειστικά μαζί με το περιοδικό Profi. Σωρεία λαθών, προκλητικές αβλεψίες και παιδαριώδεις χειρισµοί απειλούν να τινάξουν στον αέρα τον προγραµµατισµό ακόµα και εύρωστων αγροτικών εκµεταλλεύσεων.

Δέντρα, μόνιμες αδικούνται από τα δικαιώματα

1
2

Διαβάστε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο των πληρωμών, με τους αγρότες να μένουν πάλι με το βιβλιάριο στο χέρι. Όπως θα ενημερωθείτε από τη σαββατιάτικη Agrenda, μάταια περίµεναν µε το βιβλιάριο στο χέρι οι αγρότες σε όλη τη χώρα. Το «πειραγµένο» λογισµικό είχε άλλη απόψη για το πότε θα πληρωθούν. Τώρα, οι διορθώσεις συνεχίζονται και το ραντεβού µεταφέρεται για τη ∆ευτέρα 7 ∆εκεµβρίου, εφόσον το θέλει φυσικά κι ο πληροφορικάριος.

Περίπου 40% απώλειες βγάζουν οι νέες επιδοτήσεις, όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα της εφημερίδας. Στο 40% υπολογίζονται οι απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων που θα γράψουν οι περισσότερες αγροτικές εκµεταλλεύσεις. Στις µόνιµες καλλιέργειες, δηλαδή στα δένδρα, εντοπίζονται οι µεγαλύτερες αποκλίσεις από τον στόχο.

Σημειωτέον ότι στο «τσακ» παραίτηση ετοίµαζε ο Αποστόλου, σύμφωνα με τις αποκλειστικές πληροφορίες της σαββατιάτικης εφημερίδας. Την παραίτηση στην τσέπη είχε ο Αποστόλου την Πέµπτη το βράδυ, αν µετά το... πακέτο Χατζηγάκη υποχρεωνόταν να ζητήσει συγνώµη και για το... τσεκ.

Ακόμα, ειδικό δισέλιδο αφιέρωμα για το θέμα με το πακέτο Χατζηγάκη. Βόµβα µε «ταξικό» συµβολισµό χρακτηρίζει ο αγροτικός κόσµος την ανάκληση, έστω και σε δόσεις, του πακέτου Χατζηγάκη.

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι

Επικαιρότητα

• Σχέδιο για ζώνες καλλιέργειας ανάλογα µε την πραγµατική παραγωγή

• Ούτε για το κόστος των ελέγχων δεν φθάνει ο φόρος στο κρασί

 

Επενδύσεις

• Επιχειρηµατικότητα στον ελαιώνα από την Αµερικανική Γεωργική Σχολή

• Το µέγιστο πριµ της νιτρορύπανσης πάει σε βαµβάκι αλλά και κηπευτικά

 

Εμπορεύματα

• Περιµένουν πώς και πώς τα Χριστούγεννα οι παραγωγοί του µαρουλιού

• Υψηλές τιµές µέχρι και τον Ιανουάριο βλέπει η λιγοστή φέτος πατάτα

 

Editorial

Κάθε χρόνο και χειρότερα! Όχι µόνο γιατί ο Τσίπρας µας έβαλε διπλό φόρο εισοδήµατος, όχι γιατί βάρυναν τα ασφάλιστρα στον ΟΓΑ, η εισφορά στον ΕΛΓΑ και ο ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια, ούτε ακόµα γιατί η ανικανότητα ορισµένων πολύξερων αφήνει απλήρωτες και τις επιδοτήσεις.

Ο λόγος που δεν πάµε καλά είναι γιατί δεν υπάρχει οργάνωση δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει αρχή, µέση και τέλος.

Λάθος, από τον τρόπο που έµαθε να πορεύεται η γενιά αγροτών που είναι σήµερα στα πράγµατα, µέχρι τον τρόπο που ξεκινούν οι νεότεροι επίδοξοι αγρότες. Οι πρώτοι, γιατί γαλουχήθηκαν µε τις κοινοτικές επιδοτήσεις και έβαλαν σε δεύτερη µοίρα το παραγωγικό αποτέλεσµα και το µέτρο στα κόστη παραγωγής. Οι δεύτεροι, γιατί πολλοί απ’ αυτούς πήραν ή παίρνουν την απόφαση να δραστηριοποιηθούν στον αγροτικό τοµέα, όχι µετά από βαθιά µελέτη της κατάστασης αλλά επειδή διάβασαν κάτι σε κάποιο από ειδικά ένθετα των αστικών εφηµερίδων ή είδαν ένα πλάνο σε µια από τις life style εκποµπές της τηλεόρασης.

Το τι γίνεται αυτό τον καιρό στα γεωπονικά καταστήµατα µε τους κάθε είδους περίεργους που θέλουν να δοκιµάσουν την τύχη τους αγροτικά, είναι ασύλληπτο. Από τη µια η ανεργία και η πίεση στις αµοιβές των εργαζοµένων κι από την άλλη, ένα σπίτι της γιαγιάς ή ένα κτήµα του παππού µε τα σκουριασµένα αγροτικά εργαλεία στην αυλή, γίνονται η αφορµή για µια νέα περιπλάνηση, της οποίας το τέλος συχνά γίνεται οδυνηρό.

Τα παλιότερα χρόνια, η γενιά των πρώτων αγροτών της µεταπολεµικής περιόδου, που φυσικά σήµερα έχει παροπλιστεί, αν µη τι άλλο είχε µια τάξη στον τρόπο που έκανε τη δουλειά της. Έφευγε για το χωράφι χαράµατα και επέστρεφε νύχτα. Έβαζε πολλή προσωπική δουλειά και έκανε µηδενικά προσωπικά έξοδα. Σήµερα οι επαγγελµατίες του χώρου πηγαινοέρχονται σπίτι - χωράφι δέκα φορές την ηµέρα. Το αυτοκίνητο καίει καύσιµα, το κινητό γράφει µονάδες. Χώρια, οι καφέδες, τα σάντουιτς και τα τσιγάρα.

Όµως, γίνεται να πηγαίνουν µαζί το αµερικανικό µοντέλο άσκησης της αγροτικής δραστηριότητας µε 7 στρέµµατα στον Βάλτο;                                            

Agrenda

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

08-12-2015 12:10basiliki

Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΑΔΙΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΜΟΙΡΑΖΟΝΤΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΓΡΟΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΤΗΣΟΥΝ ΣΤΑ ΧΩΡΑΦΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΜΜΙΑ 10ΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΛΑ ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΧΑΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΤΕΡΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΤΑ ΚΥΡΙΟ ΑΓΡΟΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΛΕΝΧΟΥΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ

Απάντηση

07-12-2015 08:30adiavastos

Όταν είσαι μελετητικό γεωπονικό γραφείο και υπόσχεσαι , έλα σε μας τους επαγγελματίες και θα παίρνεις επιδοτήσεις χωρίς να έχεις αιγοπρόβατα και χωρίς αγροτεμάχια...τι περιμένετε; Και το πιο ωραίο θα τα βολέψουμε μωρέ..Και όλα αυτά εις βάρος αυτών που ασχολούνται πραγματικά. Όλα αναμενόμενα λοιπόν.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία