BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τέσσερις δράσεις µε δικό τους πριµ στη νιτρορύπανση

Σε τέσσερις αντί για δύο επιµέρους δράσεις όπως ίσχυε την περίοδο 2007-2013, θα χωρίζεται το νέο Μέτρο νιτρορύπανσης στα πλαίσια των Προγραµµάτων Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, µε την κάθε µία να έχει και ξεχωριστό πριµ ανά είδος καλλιέργειας και περιφέρεια, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Τέσσερις δράσεις µε δικό τους πριµ στη νιτρορύπανση

1
0

Αυτές είναι: α) Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης, β) Ξηρική αµειψισπορά που εφαρµόζεται τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης, γ) Χλωρά λίπανση µε φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδευόµενης έκτασης και δ) η µη καλλιέργεια κοντά σε όχθες υδάτινων όγκων.

Α) Αγρανάπαυση γεωργικής έκτασης

Ο αγρότης που θα διαλέξει να ενταχθεί στην επιµέρους δράση αυτή αναλαµβάνει πενταετή δέσµευση να θέσει σε αγρανάπαυση έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 30% της αρδευόµενης έκτασης του. Στην υπό αγρανάπαυση έκταση απαγορεύεται να ασκήσει οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας η οποία µπορεί να αλλοιώσει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της έκτασης (π.χ. άροση, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση κ.λ.π.) συµπεριλαµβανοµένης της ελάχιστης δραστηριότητας του Πυλώνα Ι, ήτοι του ενός οργώµατος το χρόνο για τις αρόσιµες εκτάσεις.

Σε ενταγµένα στη δράση υπό αγρανάπαυση αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 8%, ο δικαιούχος είναι υποχρεωµένος να εγκαθιστά φυτά εδαφοκάλυψης (κατάλληλα κατά περίπτωση χειµερινά ψυχανθή, σιτηρά και σταυρανθή ή µείγµατα αυτών) ώστε να εξασφαλίζεται η ελαχιστοποίηση της διάβρωσης του εδάφους και η µείωση της επιφανειακής απορροής του νερού που ενδέχεται να προκαλέσουν ρύπανση των υδάτινων αποδεκτών.

Επιλέξιµες είναι οι εκµεταλλεύσεις αραβόσιτου, ζαχαρότευτλων, βαµβακιού και υπαίθριων φρέσκων λαχανικών και κηπευτικών. Για τους δικαιούχους της δέσµευσης µε υπό αγρανάπαυση αγροτεµάχια µε κλίση µεγαλύτερη του 8%, στο ύψος ενίσχυσης προστίθεται ενίσχυση ύψους 7 ευρώ/στρµ./έτος και µέχρι του ορίου των 60 ευρώ/στρµ./έτος, για την κάλυψη του πρόσθετου κόστους των φυτών εδαφοκάλυψης.

∆ικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες φυσικών ή νοµικών προσώπων, οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης που ορίζεται ως ευπρόσβλητη στα νιτρικά και εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Β) Ξηρική αµειψισπορά

Ο αγρότης αναλαµβάνει να προχωρήσει σε αµειψισπορά στο 30% της αρδευόµενης έκτασής του, και να εγκαταστήσει καλλιέργειες που παραδοσιακά καλλιεργούνται ως ξηρικές (πχ ρεβίθια, κριθάρι, σκληρό σιτάρι). Η δέσµευση αφορά στις αροτραίες καλλιέργειες των ευπρόσβλητων στα νιτρικά ζωνών και περιοχών σηµαντικών υγροτόπων.

Επιλέξιµες είναι οι καλλιέργειες αραβόσιτου, ζαχαρότευτλων, υπαίθριων φρέσκων λαχανικών και κηπευτικών, και βαµβάκι. Το ύψος του µέγιστου πριµ/στρέµµα/έτος ανά περιοχή αντιστοιχεί στο διαφυγών εισόδηµα του παραγωγού. ∆ικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες φυσικών ή νοµικών προσώπων, κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροικών Εκµεταλλεύσεων.

 

Δεσμεύσεις πενταετίας για την χλωρά λίπανση σε ροδακινιές και ελιές

Η τρίτη δράση στα πλαίσια του υποµέτρου 10.1.04 «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» των νέων Προγραµµάτων, αφορά τη χλωρά λίπανση µε φυτά εδαφοκάλυψης στις δενδροκαλλιέργειες που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% της αρδευόµενης έκτασης.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής ο αγρότης αναλαµβάνει τη δέσµευση να εφαρµόζει χλωρά λίπανση σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών, ελιάς, βερικοκιάς, µηλιάς, αχλαδιάς και ροδακινιάς ενώ απαγορεύεται η χρήση αζωτούχων λιπασµάτων και κοπριάς.

Τα είδη που χρησιµοποιούνται είναι είτε χειµερινά ψυχανθή είτε µίγµατα χειµερινών ψυχανθών µε σιτηρά. Τα είδη αυτά παρέχουν φυτική κάλυψη του εδάφους κατά τη διάρκεια των χειµερινών µηνών, προστατεύοντας το έδαφος του οπωρώνα από τη διάβρωση.

Από τα υφιστάµενα Προγράµµατα ∆ράσης των ευπρόσβλητων από τα νιτρικά ζωνών, δενδρώδεις καλλιέργειες περιέχονται στα ακόλουθα:

-Αργολικό πεδίο: Εσπεριδοειδή, Ελιά, Βερικοκιά

-Λεκάνη Πηνειού Ηλείας: Ελιά

- Κάµπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας - Ηµαθίας: Ροδακινιά, Μηλιά, Αχλαδιά

-Πεδιάδα Άρτας - Πρέβεζας: Εσπεριδοειδή, Ελιά

Οι δικαιούχοι που αναλαµβάνουν τη δέσµευση, υποχρεούνται να πραγµατοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις (εδαφολογική ανάλυση, φυλλοδιαγνωστική, ανάλυση αρδευτικού νερού) στην ενταγµένη εκµετάλλευση. Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγµατοποιούνται από τα Τµήµατα του Υ.Π.Α.Α.Τ. ή από διαπιστευµένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Επίσης οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διαθέτουν «Σχέδιο ∆ιαχείρισης Εισροών» (Σ∆Ε) µέσω του οποίου εξασφαλίζεται η αποδοτική και αποτελεσµατική διαχείριση των χρησιµοποιούµενων εισροών (λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά προϊόντα, αρδευτικό νερό) στο σύνολο της ενταγµένης εκµετάλλευσης

∆ικαιούχοι της δράσης είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες φυσικών ή νοµικών προσώπων οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

Για την ελιά η ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης των υπό ένταξη ελαιοτεµαχίων ανέρχεται σε 8 ελαιόδεντρα/στρµ. 

 

Αγρανάπαυση σε χωράφια κοντά σε λίµνες και ποτάµια

Η τέταρτη δράση για την οποία θα αποζηµιώνεται ο αγρότης αν επιλέξει την εφαρµογή της, αφορά την πενταετή δέσµευση για τη µη καλλιέργεια σε αρδευόµενα αγροτεµάχια που εφάπτονται µε επιφανειακά ύδατα (ποτάµια, υδατορέµατα, λίµνες κ.α.).

Στην παρυδάτια ζώνη ανάσχεσης όπως ονοµάζεται απαγορεύεται η άσκηση οποιασδήποτε γεωργικής δραστηριότητας η οποία µπορεί να αλλοιώσει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα της έκτασης (π.χ. άροση, λίπανση, χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, άρδευση κ.λ.π.) συµπεριλαµβανοµένης της ελάχιστης δραστηριότητας του Πυλώνα Ι, ήτοι του ενός οργώµατος το χρόνο για τις αρόσιµες εκτάσεις. 

Η δέσµευση αφορά τις αροτραίες καλλιέργειες των ευπρόσβλητων από τα νιτρικά ζωνών και περιοχών σηµαντικών υγροτόπων και εφαρµόζεται σε αγροτεµάχια που εφάπτονται σε επιφανειακά νερά. Επιλέξιµες είναι οι εξής καλλιέργειες: χειµερινά σιτηρά, αραβόσιτος για καλαµπόκι, κτηνοτροφικά φυτά χλόωσης, ψυχανθή, πατάτες, ζαχαρότευτλα, υπαίθρια φρέσκα λαχανικά και κηπευτικά, βαµβάκι, ηλίανθος.

Το ύψος ενίσχυσης (απώλεια εισοδήµατος) υπολογίζεται από τον παρακάτω τύπο: Ύψος ενίσχυσης (ευρώ/στρµ./έτος) = (έκταση ζώνης ανάσχεσης πλάτους 4 µέτρων/ ενταγµένη έκταση) x Τυπικό Ακαθάριστο Κέρδος (δίνεται από τον παραπάνω πίνακα).

Για παράδειγµα αν κάποιος έχει 100 στρέµµατα βαµβάκι στη Θεσσαλία και αποφασίσει να εντάξει στη δέσµευση 10 στρέµµατα τότε το ετήσιο πριµ είναι ως εξής: 10 στρµ/100 στρµ Χ 219,41 ευρώ=21,9 ευρώ/στρµ/έτος.

∆ικαιούχοι θα είναι φυσικά και νοµικά πρόσωπα ή οµάδες φυσικών ή νοµικών προσώπων οι οποίοι είναι κάτοχοι γεωργικής γης και εγγεγραµµένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκµεταλλεύσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία