BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Και μεταποιητικές αγροτικών προϊόντων στον Αναπτυξιακό

Την ένταξη και των µεταποιητικών επιχειρήσεων του αγροτικού τοµέα στο καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων, προβλέπει ο νέος αναπτυξιακός νόµος που κατατέθηκε στη Βουλή την περασµένη Πέµπτη που φέρνει παράλληλα ευκαιρίες σε Οµάδες Παραγωγών και σε Αγροτικές Εταιρικές Συµπράξεις.

Και μεταποιητικές αγροτικών προϊόντων στον Αναπτυξιακό

0
0

Σύµφωνα µε το σχέδιο νόµου που θα βρίσκεται σε δηµόσια διαβούλευση έως τις 16 Μαΐου, κρατική ενίσχυση θα δικαιούνται τα επενδυτικά σχέδια των παραπάνω δικαιούχων που θα έχουν να κάνουν µε τις εξής ενέργειες:

α. δηµιουργία νέας µονάδας,

β. επέκταση της δυναµικότητας  υφιστάµενης µονάδας,

γ. διαφοροποίηση της παραγωγής µιας µονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.

δ. θεµελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάµενης µονάδας.

ε. απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηµατική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή.

Είδη ενισχύσεων και κίνητρα

Στα επενδυτικά σχέδια που υπάγονται στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος νόµου παρέχονται τα ακόλουθα είδη ενισχύσεων:

  • Φορολογική απαλλαγή που συνίσταται στην απαλλαγή από την καταβολή φόρου εισοδήµατος επί των πραγµατοποιούµενων προ φόρου κερδών.
  • Επιχορήγηση που ορίζεται σύµφωνα µε τον πίνακα Περιφερειακών ενισχύσεων (πίνακας δεξιά) και φτάνει το 45% η των επιλέξιµων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου και προσδιορίζεται ως ποσοστό αυτών,
  • Επιδότηση χρηµατοδοτικής µίσθωσης, η οποία συνίσταται στην κάλυψη από το ∆ηµόσιο τµήµατος των καταβαλλόµενων δόσεων χρηµατοδοτικής µίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση καινούριου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού και προσδιορίζεται ως ποσοστό επί της αξίας απόκτησης αυτών που εµπεριέχεται στις καταβαλλόµενες δόσεις.
  • Κάλυψη από το ∆ηµόσιο του µισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας που δηµιουργούνται και συνδέονται µε το επενδυτικό σχέδιο και οι οποίες δεν λαµβάνουν καµία άλλη κρατική ενίσχυση,
  • Σταθεροποίηση συντελεστή φορολογίας εισοδήµατος (φορολογικό σύστηµα)
  • Χρηµατοδότηση επιχειρηµατικού κινδύνου µέσω ταµείου συµµετοχών µέσω επενδυτικής χορηγίας ή δανείων.

Ελάχιστο ύψος επενδυτικών σχεδίων

Το ελάχιστο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στα καθεστώτα ενισχύσεων του παρόντος νόµου ορίζεται µε βάση το µέγεθος του φορέα, ήτοι:

α. για µεγάλες επιχειρήσεις, στο ποσό 500.000 ευρώ,

β. για µεσαίες επιχειρήσεις, συνεταιρισµούς και για σχηµατισµούς συνέργειας και δικτύωσης (συστάδες-clusters), στο ποσό των  250.000 ευρώ,

γ. για πολύ µικρές και µικρές επιχειρήσεις, στο ποσό 150.000 ευρώ,

δ. για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του N.4019/2011, στο ποσό των 100.000 ευρώ.

Επιλέξιµες δαπάνες περιφερειακών ενισχύσεων

Η αγορά ολόκληρου του παγίου εξοπλισµού (κτίρια, εξοπλισµός, µηχανήµατα) µίας παραγωγικής µονάδας που έχει πάψει η λειτουργία της βρίσκεται ανάµεσα στις επιλέξιµες δαπάνες που ενισχύονται βάσει του νέου αναπτυξιακού νόµου. Παράλληλα οι δικαιούχοι µπορούν να επιδοτηθούν για να καλύψουν το µισθολογικό κόστος, την  κατασκευή, η επέκταση, ο εκσυγχρονισµός κτηριακών εγκαταστάσεων, την αγορά καινούργιου µηχανολογικού εξοπλισµού και για τα µισθώµατα.

Δείτε εδώ αναλυτικά το Σχέδιο Νόμου του Αναπτυξιακού

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία