BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Τα 1.068 έργα Leader που πέρασαν γέφυρα

Συνολικά 1.068 έργα στα πλαίσια των Leader της περιόδου 2007-2013 πέρασαν στη «γέφυρα» πληρωμών με διορία να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του 2016, σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων Χαράλαμπο Κασίμη.

Τα 1.068 έργα Leader που πέρασαν γέφυρα

1
0
Για την πληρωμή του εγκρίθηκε η άντληση 59.059.386,51 ευρώ από τα ταμεία των Προγραμμάτων 2014-2020

Σημειώνεται ότι χρηματοδότηση των δικαιούχων των εν λόγω συνεχιζόμενων πράξεων υπόκειται στους όρους και προϋποθέσεις της αρχικής του ένταξης.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις δηλώσεις Αποστόλου πριν δύο βδομάδες από το Χατηγιάννειο της Λάρισας, «τα Leader πιθανόν να πληρωθούν τον Αύγουστο, µε ενδεχόμενο παράτασης».

Αναλυτικά όλα τα ονόματα και τα έργα των δικαιούχων που πέρασαν γέφυρα οι πληρωμές τους: «Ανειλημμένες υποχρεώσεις έργων Άξονα 4 ΠΑΑ 2007-13 με προηγούμενο ενάριθμο 2010ΣΕ08280000, στο Μέτρο 19 του ΠΑΑ 2014 – 2020»

Από 1-5 τα αιτήματα πληρωμής

Παράλληλα, σύμφωνα με την 4η κατά σειρά τροποποιητική απόφαση για τα Leader, οι παραπάνω δικαιούχοι θα μπορούν να υποβάλλουν από 1 έως και 5 αιτήματα πληρωμής, αν ζητούν πάνω από 100.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση επιτρέπονται 1 έως 4 αιτήματα.

Επιπλέον στην απόφαση που συνυπογράφουν ο υφυπουργός Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, αποτυπώνονται τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν τα αιτήματα πληρωμής.

Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει:

6.2. Οι δικαιούχοι δύναται να υποβάλλουν ένα (1) έως τέσσερα (4) αιτήματα πληρωμής για πράξεις των οποίων η δημόσια δαπάνη που συγχρηματοδοτείται από το ΠΑΑ 2014 -2020 είναι μέχρι 100.000 ευρώ και ένα (1) έως πέντε (5) αιτήματα πληρωμής για πράξεις των οποίων η δημόσια δαπάνη που συγχρηματοδοτείται από το ΠΑΑ 2014 -2020 είναι πάνω από 100.000 ευρώ. Τα αιτήματα πληρωμής του δικαιούχου δεν μπορούν να υπερβαίνουν τα οκτώ (8) στο σύνολο τους, λαμβανομένου υπ' όψιν και του αριθμού των αιτημάτων μέχρι 31.12.2015.

Η εξόφληση του τελευταίου αιτήματος πληρωμής ισοδυναμεί με αποπληρωμή και παραλαβή του έργου.

Η μη τήρηση των παραπάνω προϋποθέσεων επιφέρει αυτοδίκαια την απένταξη της πράξης.

Τα δικαιολογητικά

Κάθε αίτημα πληρωμής του δικαιούχου συνοδεύεται κατ' ελάχιστον από τα παρακάτω έγγραφα δικαιολογητικά:

• Αίτηση πληρωμής προς την EYE ΠΑΑ 2014-2020.

• Τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία άδειες (π.χ. άδεια δόμησης κ.λπ.) μαζί με τα εγκεκριμένα σχέδια όπου απαιτούνται, εφόσον δεν έχουν υποβληθεί σε προηγούμενο αίτημα ή δεν έχουν τροποποιηθεί.

• Επιμετρήσεις εργασιών από τον επιβλέποντα μηχανικό, καθώς και αποδεικτικά στοιχεία υλοποίησης άυλων ενεργειών.

• Εξοφληθέντα παραστατικά των δαπανών σε πρωτότυπο.

• Αντίγραφο του σχετικού λογιστικού βιβλίου από το οποίο προκύπτει η εγγραφή της επιχορήγησης, που έχει ήδη καταβληθεί, καθώς και των παραστατικών δαπανών του τρέχοντος αιτήματος πληρωμής.

• Ασφαλιστική - φορολογική ενημερότητα.

• Φωτογραφία πινακίδας πράξης ανηρτημένη σε εμφανές σημείο του έργου.

Πράξεις που υλοποιούνται με δημόσιες συμβάσεις μελετών - έργων:

• Αίτηση πληρωμής προς την EYE ΠΑΑ 2014-2020.

• Απόφαση ορισμού επιβλέποντα.

• Εντολή πληρωμής υπογεγραμμένη από τον Επιβλέποντα Μηχανικό και τον Προϊστάμενο της Επιβλέπουσας Υπηρεσίας, συνοδευόμενη από:

1) Λογαριασμό εκτελεσθεισών εργασιών (υπογεγραμμένα από την Τεχνική Υπηρεσία).

2) Αναλυτική Επιμέτρηση (υπογεγραμμένα από την Τεχνική Υπηρεσία).

3) Συνοπτική Επιμέτρηση (υπογεγραμμένα από την Τεχνική Υπηρεσία).

• Χρηματικό ένταλμα (θεωρημένο αν απαιτείται)

• Πίνακα προθεσμιών της πράξης (εφόσον έχει δοθεί παράταση εργασιών πρέπει να προσκομιστεί η αντίστοιχη απόφαση του ΔΣ και η τροποποίηση του αρχικού χρονοδιαγράμματος κατασκευής της πράξης).

• Πρωτόκολλο παραλαβής αφανών εργασιών.

• Απόφαση ΔΣ έγκρισης Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών και την αντίστοιχη Απόφαση Τεχνικού Συμβουλίου (όταν απαιτείται).

• Αντίγραφο των εγγυητικών και Απόφαση της Διευθύνουσας Υπηρεσίας μείωσης

• Βεβαίωση Περαίωσης Εργασιών, Τελική Επιμέτρηση (τελευταίο αίτημα πληρωμής).

• Πρωτόκολλο Προσωρινής ή Οριστικής Παραλαβής καθώς και οι αντίστοιχες Αποφάσεις έγκρισης από το ΔΣ (τελευταίο αίτημα πληρωμής, αν έχει εκδοθεί).

• Φορολογική ενημερότητα (πλην δικαιούχων που εξαιρούνται από τον νόμο)

• Ασφαλιστική Ενημερότητα Δικαιούχου.

• Φωτογραφία πινακίδας πράξης ανηρτημένη σε εμφανές σημείο του έργου.

Η Ε.Π.Σ.Π. δύναται να ζητήσει από τον Δικαιούχο οποιοδήποτε άλλο δικαιολογητικό προβλέπεται από την Εθνική Νομοθεσία για την υλοποίηση των πράξεων όπως ισχύει κάθε φορά, προκειμένου να πραγματοποιήσει τον έλεγχο του αιτήματος πληρωμής.

Όλα τα ανωτέρω δικαιολογητικά θα πρέπει να αναφέρονται σε κατάσταση επισυναπτόμενων δικαιολογητικών.

Με το τελευταίο αίτημα του δικαιούχου για τη χορήγηση της αποπληρωμής της πράξης υποβάλλονται, εκτός των άλλων, οι απαιτούμενες, κατά περίπτωση, άδειες των αρμόδιων αρχών που εξασφαλίζουν τη νομιμότητα λειτουργίας.

Αναλυτικά η απόφαση με θέμα: 4η τροποποίηση της υπ' αριθμ. 401/10-03-2010 κοινής υπουργικής απόφασης (ΦΕΚ 355/Β'/30.03.10) για το πλαίσιο εφαρμογής του Άξονα 4 «Προσέγγιση Leader» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2007-2013.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία