BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με ταυτοποίηση χωραφιών η ενίσχυση των Ομάδων

Γραπτή δήλωση της Ομάδας Παραγωγών ότι τα αγροτεμάχια των παραγωγών μελών της είναι ταυτοποιημένα στο ενιαίο σύστημα ταυτοποίησης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠE απαιτείται, μεταξύ άλλων, στην αίτηση συμμετοχής επιχειρησιακών προγραμμάτων. Αυτό ορίζει εγκύκλιος με τίτλο «Βιώσιμα Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών οπωροκηπευτικών», που υπογράφει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Ν. Αντώνογλου.

Πόλεμος των αλυσίδων στις Ομάδες Παραγωγών

2
0

Η εγκύκλιος σκοπεύει στην παροχή των απαραίτητων οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την κατάρτιση και υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) και/ή των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών  (ΕΟΠ) οπωροκηπευτικών στα πλαίσια εφαρμογής του καθεστώτος της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (Καν(ΕΕ)1308/2013.

Η εγκύκλιος αναφέρει τα εξής:

Η παρούσα Εγκύκλιος σκοπεύει στην παροχή των απαραίτητων οδηγιών και διευκρινίσεων σχετικά με την κατάρτιση και υποβολή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (Ε.Π.) των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) και /ή των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών (ΕΟΠ) οπωροκηπευτικών στα πλαίσια εφαρμογής του καθεστώτος της Κοινής Οργάνωσης των Αγορών (Καν(ΕΕ)1308/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, εκτελεστικός Καν(ΕΕ)543/2011 της Επιτροπής και της αριθμ. πρωτ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄ /2009) Κοινής Απόφασης των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν).

2.1 ΥΠΟΒΟΛΗ

Οι αναγνωρισμένες Ο.Π./ΕΟΠ, οι οποίες έχουν λάβει αναγνώριση σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρου 8 της αριθμ. πρωτ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄ /2009) ΚΥΑ, όπως ισχύει, έχουν τη δυνατότητα υποβολής Ε.Π. διάρκειας τριών έως πέντε ετών (όπως προβλέπεται από τις διατάξεις της εν λόγω ΚΥΑ), τα οποία εφαρμόζονται σε ετήσιες περιόδους από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου.

2.2 ΜΟΡΦΗ ΚΑΙ ΠΕΡΙΕΧOΜΕΝΟ

2.2.1 Τα νέα Ε.Π ή οι τροποποιήσεις των ΕΠ (όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία) των αναγνωρισμένων ΟΠ/ΕΟΠ συντάσσονται και υπογράφονται από γεωπόνο σύμφωνα τα προβλεπόμενα στο ΠΔ 344/2000 (ΦΕΚ 297 Α /29.12.00), όπως ισχύει.

2.2.2 Στα πλαίσια εφαρμογής των διατάξεων της αριθμ. πρωτ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄ /2009) ΚΥΑ, όπως ισχύει, οι σχετικές αιτήσεις των ΕΠ των αναγνωρισμένων ΟΠ/ΕΟΠ περιλαμβάνουν τουλάχιστον τα ακόλουθα:

1. Αίτηση Επιχειρησιακού Ταμείου σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 1

2. Βεβαίωση τράπεζας σχετικά με το λογαριασμό που η ΟΠ/ΕΟΠ χρησιμοποιεί ως λογαριασμό Επιχειρησιακού Ταμείου

3. Γραπτή δήλωση της ΟΠ/ΕΟΠ ότι:

α) συμμορφώνεται με τα προβλεπόμενα στους Καν (ΕΚ) 1308/2013 και Καν. (ΕΕ) 543/2011, όπως ισχύουν

β) δεν έχει λάβει ή δεν θα λάβει άμεσα ή έμμεσα οποιαδήποτε άλλη ενωσιακή ή εθνική χρηματοδότηση σχετικά με δράσεις που ενισχύονται δυνάμει του Καν (ΕΕ) 543/2011, και

γ) τα αγροτεμάχια των παραγωγών μελών της ΟΠ είναι ταυτοποιημένα στο ενιαίο σύστημα ταυτοποίησης αγροτεμαχίων του ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Απόφαση αρμοδίου οργάνου της Ο.Π. σχετικά με το επιχειρησιακό πρόγραμμα.

5. Βεβαίωση ορκωτού λογιστή στην οποία προσδιορίζεται, ελέγχεται και πιστοποιείται η αξία εμπορευθείσας παραγωγής της περιόδου αναφοράς, σύμφωνα με το άρθρο 50 του Καν (ΕΕ) 543/2011, όπως ισχύει, για τα προϊόντα που έχει αναγνωριστεί η ΟΠ/ΕΟΠ και περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι, Μέρος ΙΧ- Οπωροκηπευτικά, του Καν. (ΕΕ) 1308/2013.

6. Πρακτικό ελέγχου της λειτουργίας της ΟΠ για την περίοδο αναφοράς, το οποίο συντάσσεται από την αρμόδια επιτροπή της παρ.1 του άρθρου 26 της αριθμ. πρωτ. 266355/11-02-2009 (ΦΕΚ 594/Β΄ /2009), όπως ισχύει.

7. Κοινοποίηση στοιχείων της ΟΠ/ΕΟΠ και περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης:

- επωνυμία και νομική υπόσταση, έδρα, ΑΦΜ και στοιχεία επικοινωνίας (τηλέφωνο, fax, e-mail) της ΟΠ/ΕΟΠ καθώς και ονοματεπώνυμο νόμιμου εκπρόσωπου της.

- Σύντομο ιστορικό, οργανωτική δομή της ΟΠ/ΕΟΠ

- περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης: ανθρώπινο δυναμικό, διαθέσιμες τεχνικές υποδομές, κτιριακές εγκαταστάσεις, τεχνικές εγκαταστάσεις για την εμπορία των προϊόντων της, αναλυτική περιγραφή είδους και δυναμικότητας για τα τεχνικά μέσα και τον εξοπλισμό που διαθέτει.

- αριθμό μελών τρέχοντος έτους

- καταγραφή όγκου και αξίας εμπορευθείσας παραγωγής κατά προϊόν για το προηγούμενο έτος και εκτίμηση για το τρέχον και το επόμενο έτος.

8. Λεπτομερή περιγραφή των μέτρων και των δράσεων που πρέπει να αναληφθούν και/ή των μέσων που απαιτούνται για την επίτευξη των στόχων κατ’ έτος εφαρμογής του Ε.Π.:

- αναλυτική περιγραφή των αιτούμενων δράσεων καθώς και των τυχόν επιμέρους απαραίτητων δραστηριοτήτων ή μέσων για την υλοποίηση των εν λόγω δράσεων, γνωστοποίηση του τόπου ή/και της έκτασης υλοποίησης/εφαρμογής τους (αναλόγως του είδους τους), επεξήγηση της σκοπιμότητάς τους, αιτιολόγηση και τεκμηρίωση της αναγκαιότητάς τους για την ΟΠ/ΕΟΠ.

- καταγραφή του ύψους της επένδυσης καθώς και καταγραφή της τιμής μονάδος ή του κόστους για κάθε δράση ξεχωριστά καθώς και για κάθε τυχόν επιμέρους απαραίτητη δραστηριότητα ή μέσο για την υλοποίηση της εν λόγω δράσης.

- ανάλυση προδιαγραφών της δράσης ή/και της παροχής υπηρεσιών (αναλόγως του είδους της επένδυσης).

- αντίγραφα όλων των σχετικών δικαιολογητικών, όπως:

• υποστηρικτικές προσφορές προμηθευτών

• προσφορές για παροχή Υπηρεσιών

• διαφημιστικά φυλλάδια

• μελέτες - γνωμοδοτήσεις εξειδικευμένων επιστημόνων

• καταστάσεις μισθοδοσίας

• τοπογραφικά διαγράμματα

• σχέδια, αναλυτικοί προϋπολογισμοί και προμετρήσεις μηχανικών

• αποφάσεις, βεβαιώσεις, αποδεικτικά, προσύμφωνα ή/και συμφωνητικά ή άλλα παραστατικά αναλόγως του είδους της δράσης (σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία)

• αποτελέσματα ερευνών

• ό,τι άλλο επιπλέον στοιχείο κρίνεται ότι τεκμηριώνει και επεξηγεί τη σκοπιμότητα, αναγκαιότητα και τη βιωσιμότητα των αιτούμενων δράσεων σε σχέση με την υφιστάμενη κατάσταση της ΟΠ/ΕΟΠ.

Οι εν λόγω σχετικές αιτούμενες δράσεις των ΟΠ/ΕΟΠ, μπορεί να είναι είτε εξατομικευμένες και να αφορούν συγκεκριμένα μέλη της ΟΠ/ΕΟΠ ή συλλογικές και να αφορούν όλα τα μέλη της ή/και την ίδια την ΟΠ/ΕΟΠ (ως νομική μορφή).

Στις περιπτώσεις εξατομικευμένων δράσεων οι ΟΠ/ΕΟΠ υποχρεούνται, επιπλέον των προαναφερθέντων, να γνωστοποιούν το ονοματεπώνυμο και το ΑΦΜ των μελών, που θα συμμετέχουν στη δράση, τον τόπο ή/και την έκταση υλοποίησης/εφαρμογής της δράσης (αναλόγως του είδους της) για το κάθε μέλος, τα μέσα ή/και τα είδη που θα χρησιμοποιηθούν για την υλοποίηση της δράσης (σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία) για το κάθε μέλος ξεχωριστά, την τυχόν διάρκεια της δράσης και ότι άλλο υποστηρικτικό αφορά την εφαρμογή/υλοποίηση της από τα μέλη της.

9. Προϋπολογισμό και χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης για την ανάληψη δράσεων για κάθε έτος εφαρμογής του προγράμματος. Για νέο ΕΠ συμπληρώνεται πίνακας με τις αιτούμενες δράσεις και το ύψος της δαπάνης (ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2) και για τροποποίηση ΕΠ συμπληρώνεται πίνακας με τις εγκεκριμένες και τις αιτούμενες δράσεις με το ύψος της δαπάνης.

2.2.3 Πέραν των ανωτέρω, οι ΟΠ/ΕΟΠ δύνανται να προσκομίσουν οποιοδήποτε άλλο στοιχείο κρίνουν ως απαραίτητο για την τεκμηρίωση, επεξήγηση και υποστήριξη της αίτησής τους.

2.3 ΧΡΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΕΣ

Οι ανωτέρω ενέργειες θα διασφαλίζουν την τήρηση των χρονικών προθεσμιών που προσδιορίζονται στην αρ. 266355/11-02-09 Απόφαση όπως ισχύει.

Bρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική εγκύκλιο για τη Βιώσιμα επιχειρησιακά προγράμματα οργανώσεων παραγωγών οπωροκηπευτικών.pdf


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία