BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αραμπατζή: Πρωτοφανής καθυστέρηση στα Προγράμματα

Ζητά από τον υπουργό να ξεκαθαρίσει πότε θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Β' Πυλώνα της ΚΑΠ.

Απλήρωτες οι πρόωρες αγροτικές συντάξεις από το Δεκέμβρη

1
0

Πιο αναλυτικά, για «πρωτοφανή καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, με αποτέλεσμα διασφαλισμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 4,7 δις ευρώ και 6 δις ευρώ συνολικά με την εθνική συμμετοχή να μένουν αναπορρόφητοι εδώ και ενάμιση χρόνο και να λιμνάζουν ακόμη όλα τα προγράμματα, που θα μπορούσαν να δώσουν την πολυπόθητη ρευστότητα στην χειμαζόμενη αγροτική οικονομία», κάνει λόγο η βουλευτής Σερρών της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή σε Επίκαιρή Ερώτησή της προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που κατέθεσε στις 13-10-2016.

Η κα Αραμπατζή ζητά από τον κ. Αποστόλου να ξεκαθαρίσει πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η υλοποίηση του 2ου Πυλώνα της ΚΑΠ 2014-2020, του λεγόμενου αγροτικού ΕΣΠΑ. Δύο χρόνια μετά, προγράμματα για νέους αγρότες, σχέδια βελτίωσης και έργα υποδομής μένουν δυστυχώς στα χαρτιά, στερώντας την εθνική οικονομία και την αγορά από πολύτιμους πόρους, και επισημαίνει τον ορατό κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην απορρόφησή τους.

Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι η χώρα μας είναι για πρώτη φορά ουραγός σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω αυτής της μηδαμινής απορρόφησης ενώ όσες πληρωμές έχουν γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση, αφορούν δυστυχώς μόνο στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007 – 2013.

Αναλυτικά, η Επίκαιρη Ερώτηση, που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Θέμα: «Τεράστια καθυστέρηση στην έναρξη υλοποίησης του ΠΑΑ 2014-2020

Κύριε Υπουργέ,

Πρωτοφανής είναι η καθυστέρηση, που επιδεικνύει η Κυβέρνησή σας στην έναρξη υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 με αποτέλεσμα διασφαλισμένοι κοινοτικοί πόροι ύψους 4,7 δις ευρώ να μένουν αναπορρόφητοι εδώ και ενάμιση χρόνο, παρά τις Κυβερνητικές υποσχέσεις ότι η έναρξη και υλοποίηση του προγράμματος θα ξεκινούσε – έστω και με μεγάλη καθυστέρηση - στις αρχές Σεπτέμβρη του τρέχοντος έτους, στερώντας έτσι πολύτιμα κονδύλια από την αγροτική οικονομία, ιδιαίτερα σε αυτή την δύσκολη περίοδο της βαθιάς κρίσης και της νέας ύφεσης.

Συνέπεια αυτής της τραγικής κυβερνητικής αβελτηρίας να αξιοποιήσει τον 2ο Πυλώνα  των κοινοτικών κονδυλίων, το κατ’ εξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο της αγροτικής παραγωγής, είναι να λιμνάζουν ακόμη όλα τα προγράμματα, που θα μπορούσαν να δώσουν την πολυπόθητη ρευστότητα στην χειμαζόμενη αγροτική οικονομία. Από την εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, τη στήριξη των νέων αγροτών, τα επενδυτικά σχέδια βελτίωσης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και τη στήριξη στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων.

Κατόπιν τούτων και με δεδομένο ότι:

Η χώρα μας είναι για πρώτη φορά ουραγός σε επίπεδο Ε.Ε. λόγω αυτής της μηδαμινής απορρόφησης

Οι όσες πληρωμές έχουν γίνει από την παρούσα Κυβέρνηση, αφορούν δυστυχώς μόνο στις ανειλημμένες υποχρεώσεις του ΠΑΑ 2007 – 2013.

Κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου κ. Φιλ Χόγκαν κάλεσε εμφατικά από το βήμα της Βουλής στις 6 Οκτωβρίου την Ελλάδα να προχωρήσει χωρίς καμία καθυστέρηση στην εφαρμογή του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης

Ερωτάσθε κ. υπουργέ:

1. Πότε επιτέλους θα ξεκινήσει η υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 και με ποιον τρόπο θα αποτρέψετε τον ορατό κίνδυνο απώλειας κοινοτικών κονδυλίων λόγω των τραγικών καθυστερήσεων στην απορρόφησή τους;

2. Γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η κατανομή και εγγραφή πιστώσεων στην ΣΑΕ (Συλλογική Απόφαση Έργου) και η συγγραφή και υπογραφή των σχετικών ΚΥΑ και ΥΑ έπειτα και από την έγκριση του Προγράμματος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες είναι αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη του ΥΠΑΑΤ ;

Η ερωτώσα Βουλευτής Σερρών ΝΔ

Φωτεινή Αραμπατζή

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία