BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Επιλέξιμα αυτόχθονα αρσενικά προς αναπαραγωγή

Στην επερχόμενη τροποποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 θα ενταχθούν και αρσενικά αναπαραγωγής, τα οποία, εκ παραδρομής, δεν συμπεριλήφθηκαν στο Πρόγραμμα, στους τομείς της βοοτροφίας, της αιγοπροβατοτροφίας και της χοιροτροφίας, σε αναλογία ένα αρσενικό, έναντι δεκαπέντε θηλυκών ζώων αναπαραγωγής.

Επιλέξιμα αυτόχθονα αρσενικά προς αναπαραγωγή

2
0

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, απαντώντας γραπτώς στην ερώτηση 207/8-10-2016.

Παράλληλα, όπως διαβεβαιώνει ο υπουργός, «στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου προγράμματος, έχει ήδη υπογραφεί η Υπουργική Απόφαση, για τη συνέχιση των προγραμμάτων γενετικής βελτίωσης, με σκοπό την εξασφάλιση αξιόπιστου γενετικού υλικού υψηλής αξίας για τις ανάγκες της κτηνοτροφίας».

Εκτός, αυτού διαβεβαιώνει ο υπουργός, «η αρμόδια διεύθυνση διαχείρισης ζωικών γενετικών πόρων και συστημάτων εκτροφής ζώων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, έχει ήδη προβεί στην προετοιμασία της νέας Υπουργικής Απόφασης, με σκοπό την στήριξη των αυτόχθονων φυλών».

Τα επιλέξιμα είδη σήμερα

Συνολικά 32 είδη ζώων που ανήκουν στις απειλούµενες µε εξαφάνιση αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων  ενισχύει το Μέτρο 10 του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020).

Από αυτά τα 32 συνολικά είδη, τα 6 αφορούν βοοειδή, τα 18 πρόβατα, 1 αίγες, ακόµη 1 χοίρους και τέλος 6 που ανήκουν στην κατηγορία των ιπποειδών.

Οι δικαιούχοι του προγράµµατος, όταν αρχίσει να «τρέχει», πρόκειται να λάβουν ενισχύσεις από 215 ευρώ έως 350 ευρώ ανά Ζωική Μονάδα.

Πιο αναλυτικά, µε βάση τον σχετικό πίνακα του εγκεκριµένου Προγράµµατος Αγροτικής (2014-2020), µε 333 ευρώ ανά ζωική µονάδα θα ενισχυθούν τα θηλυκά βοοειδή µεγαλύτερα των 6 µηνών, µε 232 ευρώ ανά ζωική µονάδα τα θηλυκά αιγοπρόβατα µεγαλύτερα του 1 έτους και µε 215 ευρώ ανά ζωική µονάδα οι χοιροµητέρες. Πιο αυξηµένο ποσό προβλέπεται για τα ιπποειδή, ηλικίας µεγαλύτερης των 6 µηνών, ήτοι 350 ευρώ/ζωική µονάδα.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το εγκεκριµένο ΠΑΑ: «Η ∆ράση έχει ως στόχο την στήριξη των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούµενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων. Μειονέκτηµα των αυτόχθονων φυλών που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, είναι οι χαµηλές τους αποδόσεις οι οποίες έχουν ως αποτέλεσµα απώλεια εισοδήµατος για τους εκτροφείς τους. Έτσι, οι εκτροφείς συχνά προβαίνουν στην αντικατάσταση των φυλών αυτών µε άλλες πιο αποδοτικές φυλές ή σε ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις µε σκοπό την αύξηση των αποδόσεων. Συνεπώς, η οικονοµική στήριξη µέσω της δράσης αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διατήρηση των ζώων των φυλών αυτών αφού αναπληρώνει την ως άνω αναφερόµενη απώλεια εισοδήµατος. Η συγκεκριµένη δράση συµβάλλει στη διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας στον τοµέα της ζωικής παραγωγής. Η διατήρηση και ενίσχυση της βιοποικιλότητας αποτελεί το πλέον σηµαντικό εργαλείο για την γενετική παραλλακτικότητα που είναι βασική προϋπόθεση για την επιβίωση των ειδών, συνεισφέροντας αποφασιστικά στην αειφόρο ανάπτυξη και ισορροπία της φύσης. Επιπλέον, τα ζώα των σπάνιων αυτόχθονων φυλών αγροτικών ζώων:

-είναι τα πλέον προσαρµοσµένα στις τοπικές κλιµατολογικές συνθήκες επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ανθεκτικότητα στις ακραίες τιµές των κλιµατολογικών αλλαγών (ξηρασία, παγετός, υψηλές θερµοκρασίες κ.λ.π.) και στις ασθένειες,

-αξιοποιούν µε τον καλύτερο τρόπο τους υποβαθµισµένους και δυσπρόσιτους βοσκότοπους της χώρας,

-επιδεικνύουν ιδιαίτερη ικανότητα επιβίωσης µε περιορισµένους πόρους τροφής και νερού».

Επιπρόσθετα, οι γονιδιακές δεξαµενές των σπάνιων φυλών περιέχουν γονίδια, τα οποία ενώ σήµερα φαίνεται να µην έχουν οικονοµική σηµασία, είναι δυνατόν στο µέλλον να αποβούν πολύτιµα, εάν µεταβληθούν οι οικονοµικές, κοινωνικές, επιστηµονικές και οικολογικές συνθήκες της ζωικής παραγωγής.

Τέλος, οι αυτόχθονες φυλές, ως µέρους του πολιτισµού, προσφέρουν υπηρεσίες στην εκπαίδευση και στην έρευνα σε ιστορικά και εθνολογικά θέµατα, αυξάνοντας µε την παρουσία τους το αισθητικό κάλλος της ποικιλοµορφίας.

Επιλέξιµα για ενίσχυση είναι ζώα των αυτόχθονων φυλών που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, δεδοµένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 7, παρ. 3 του κατ’ εξουσιοδότηση κανονισµού (ΕΕ) αριθ. 807/2014 και καταγράφονται στο Π.∆ 434/1995όπως αυτές αναφέρονται στο παρακείµενο Πίνακα.

Αναλυτικά το κείμενο της απάντησης του υπουργού









Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία