BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Μείγμα πριµ Νιτρικών µε Κοµφούζιο στις δενδρώδεις

Με ανανεωµένο ενδιαφέρον παρακολουθούν τις εξελίξεις στις προκηρύξεις των Προγραµµάτων φέτος οι δενδροκαλλιεργητές, καθώς για πρώτη φορά είναι δικαιούχοι ενισχύσεων βιολογικών και νιτρικών ενώ ανοίγει και ειδική δράση για το Κοµφούζιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της εφημερίδας Agrenda,που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

Μείγμα πριµ Νιτρικών µε Κοµφούζιο στις δενδρώδεις

3
0

Ωστόσο, οι αγρότες θα πρέπει να επιλέξουν είτε να ακολουθήσουν τη δράση νιτρικών σε συνδυασµό µε το Κοµφούζιο, είτε τα βιολογικά καθώς σύµφωνα µε τις διαχειριστικές αρχές, τα αγροτεµάχια τους δεν µπορούν να λαµβάνουν και από τα 3 παραπάνω Μέτρα ταυτόχρονα ενίσχυση.

Όσον αφορά ιδιαίτερα τη δράση των νιτρικών που είναι επιλέξιµες οι δενδροκαλλιέργειες, αυτή είναι η «Χλωρά λίπανση». Στα πλαίσια της δράσης αυτής, οι δενδροκαλλιεργητές επιδοτούνται στις ευπρόσβλητες ζώνες νιτρικών για να αναλάβουν πενταετής δεσµεύσεις, µε σκοπό τη χρήση φυτών εδαφοκάλυψης σε έκταση που αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 20% του αρδευόµενου αγροτεµαχίου. Τα είδη που πρέπει να χρησιµοποιούνται για εδαφοκάλυψη είναι είτε χειµερινά ψυχανθή είτε µίγµατα χειµερινών ψυχανθών µε σιτηρά, που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια του χειµώνα και ενσωµατώνονται στο έδαφος περί τα τέλη χειµώνα - αρχές άνοιξης.

Αναλυτικά, τα πριµ στα τρία αυτά παραπάνω Μέτρα διαµορφώνονται ως εξής:

Ενίσχυση Μέτρου 10.1.4

Νιτρικά, ∆ράση Γ

- Μήλα και αχλάδια µε 20,2 ευρώ ανά στρέµµα.

- Ροδάκινα και βερίκοκα µε 33,1 ευρώ ανά στρέµµα.

- Εσπεριδοειδή µε 28,6 ευρώ ανά στρέµµα.

- Ελιά µε 46,6 ευρώ ανά στρέµµα.

Ενίσχυση Μέτρου 10.1.8

Κοµφούζιο

-Σε ροδάκινα και βερίκοκα το πριµ διαµορφώνεται στα 38,7 για τα δύο πρώτα έτη και στα 45,4 ευρώ ανά στρέµµα για τα τρία επόµενα έτη. Οπότε συνδυαστικά, µόνο για ροδακινιές και βερικοκιές, η ενίσχυση από το Κοµφούζιο και το πριµ Χλωράς Λίπανσης ορίζεται στα 71,8 τα δύο πρώτα έτη και στα 78,5 ευρώ/στρέµµα για τα επόµενα τρία έτη.

 

Ενισχύσεις Μέτρου 11.1.1

Μετατροπή στα Βιολογικά

-Εσπεριδοειδή 34,5 ευρώ ανά στρέµµα.

- Ροδάκινα και βερίκοκα 90 ευρώ ανά στρέµµα.

- Μήλα και αχλάδια 64,4 ευρώ ανά στρέµµα.

-Ελιά 67,5 ευρώ ανά στρέµµα.

Ενισχύσεις Μέτρου 11.2.1

∆ιατήρηση στα Βιολογικά

-Εσπεριδοειδή 33,4 ευρώ ανά στρέµµα.

-Ροδάκινα και βερίκοκα 90 ευρώ ανά στρέµµα.

-Μήλα και αχλάδια 53,2 ανά στρέµµα.

-Ελιά 50,5 ευρώ ανά στρέµµα.

Από τα υφιστάµενα Προγράµµατα ∆ράσης των ευπρόσβλητων από τα νιτρικά ζωνών, δενδρώδη περιέχονται στα ακόλουθα:

-Αργολικό πεδίο: Εσπεριδοειδή, Ελιά, Βερικοκιά.

-Λεκάνη Πηνειού Ηλείας: Ελιά.

-Κάµπος Θεσσαλονίκης – Πέλλας - Ηµαθίας: Ροδακινιά, Μηλιά, Αχλαδιά.

-Πεδιάδα Άρτας - Πρέβεζας: Εσπεριδοειδή, Ελιά.

Οι δικαιούχοι που αναλαµβάνουν τη δέσµευση, υποχρεούνται να πραγµατοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις (εδαφολογική ανάλυση, φυλλοδιαγνωστική, ανάλυση αρδευτικού νερού) στην ενταγµένη εκµετάλλευση. Οι εργαστηριακές αναλύσεις πραγµατοποιούνται από ειδικά τµήµατα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ή από διαπιστευµένα ιδιωτικά εργαστήρια.

Πλαφόν στο πριµ

Στην περίπτωση συνδυασµού µέτρων ή δράσεων ή δεσµεύσεων σε επίπεδο ενταγµένης εκµετάλλευσης - αγροτεµαχίων, τα ύψη ενίσχυσης που προκύπτουν από το συνδυασµό, δεν µπορούν να υπερβαίνουν τα ποσά στήριξης του Παραρτήµατος II του Καν. (ΕΕ) 1305/2013, δηλαδή τα 90 ευρώ ανά στρέµµα στις µόνιµες καλλιέργειες (δέντρα κλπ) και τα 60 ευρώ ανά στρέµµα στις αροτραίες.

Αυτό πρακτικά σηµαίνει ότι στα πλαίσια του Μέτρου 10 που περιλαµβάνει όλα τα γεωργοπεριβαλλοντικά, η ενίσχυση δεν µπορεί να ξεπερνά τα παραπάνω ποσά. Ωστόσο, τα Βιολογικά είναι ξεχωριστή δράση (Μέτρο 11) και το πλαφόν µετρά ξεχωριστά για τις δράσεις του.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία