BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με νέες δράσεις και 21 εκ. ενισχύσεις μελισσοκομίας

Σχεδιάζεται η ΚΥΑ για τα νέα μελισσοκομικά προγράμματα που αφορούν την τριετία 2017-2019.

Με νέες δράσεις και 21 εκ. ενισχύσεις μελισσοκομίας

2
0

Πιο συγκεκριμένα, με πρόβλεψη για νέες δράσεις όπως είναι η αγορά σκευασμάτων σε συνδυασμό με την αύξηση των κονδυλίων που αφορούν την ενίσχυση για την αντικατάσταση κυψελών και μπάτζετ 21 εκατ. ευρώ, σχεδιάζεται η ΚΥΑ για τα νέα μελισσοκομικά προγράμματα που αφορούν την τριετία 2017-2019, σύμφωνα με σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Τα μελισσοκομικά προγράμματα συζητήθηκαν την περασμένη Δευτέρα (13 Φεβρουαρίου) σε συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, με συμμετοχή των φορέων μελισσοκομίας, με αφορμή τη διαβούλευση επί του σχεδίου ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα, το νέο Μελισσοκομικό Πρόγραμμα είναι αυξημένο έναντι του προηγούμενου κατά 3 εκατ. ευρώ (21 εκατ. ευρώ έναντι 18 εκατ. ευρώ), έχουν προβλεφθεί νέες δράσεις και αύξηση των κονδυλίων που αφορούν τη λειτουργία των Κέντρων Μελισσοκομίας, τη νομαδική μελισσοκομία και την εφαρμοσμένη έρευνα. Στη σύσκεψη λύθηκαν επίσης θέματα όπως οι λειτουργικές δαπάνες των κέντρων μελισσοκομίας των δικαιούχων του προγράμματος, της νομαδικής μελισσοκομίας, της καταπολέμησης των ασθενειών των μελισσών, του Ηλεκτρονικού Δικτύου Μελισσοκομίας και γενικότερα συζητήθηκε η ανάπτυξη του μελισσοκομικού κλάδου. Στο περιθώριο της συνάντησης συζητήθηκε το σχέδιο της Υπουργικής απόφασης για τα όρια της διάθεσης μικρών ποσοτήτων μελιού από τους μελισσοκόμους.

Ο κλάδος της μελισσοκομίας εκπροσωπήθηκε από διάφορους φορείς, όπως  η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), πολλούς Μελισσοκομικούς Συλλόγους και Κέντρα Μελισσοκομίας, Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μελιού, ερευνητικούς και πανεπιστημιακούς φορείς όπως ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Επιστημονική Εταιρεία Μελισσοκομίας, Σηροτροφίας και Εργαστηρίου Μελισσοκομίας, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Προϊόντων Κυψέλης και η Εθνική Διεπαγγελματική Μελιού. Πραγματοποιήθηκε ένας πλούσιος και γόνιμος διάλογος, με συντονισμό από τον Γιάννη Τσιρώνη,  όπου συζητήθηκε με λεπτομέρεια το σχέδιο της ΚΥΑ και οι προτάσεις των φορέων επί των άρθρων της απόφασης.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εξαιρετικά καλό κλίμα, όπως λέει το υπουργείο στην ανακοίνωση του, και αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος που κατέληξε σε λύσεις και συγκεκριμένες προτάσεις. Ο αναπληρωτής υπουργός δεσμεύτηκε για τη διοργάνωση συσκέψεων επί των Υπουργικών Αποφάσεων που θα εκδοθούν για την εφαρμογή των δράσεων του Προγράμματος.

Η Κ.Υ.Α για σχολιασμό έχει αναρτηθεί στη σελίδα της Μελισσοκομίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο: http://www.minagric.gr/index.php/el/for-farmer-2/animal-production/bees-honey

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία