BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Διχασμένο το Συμβούλιο για τις άμεσες ενισχύσεις

Το ζήτημα της εξισορρόπησης μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων (πρώτος πυλώνας) και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης (δεύτερος πυλώνας) έχει δημιουργήσει δύο στρατόπεδα εντός της ΕΕ με κάποια κράτη να τάσσονται υπέρ της μεταφοράς πόρων από το πρώτο στο δεύτερο πυλώνα, ενώ κάποια άλλα, όπως η χώρα μας είναι αρνητικά σε ενδεχόμενη μείωση των άμεσων ενισχύσεων των παραγωγών.

«Πράσινο» από το Συμβούλιο για το ντηλ ΕΕ-Χιλής

2
0
Υπενθυμίζεται ότι στο Συμβούλιο πραγματοποιήθηκε και ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ). Συγκεκριμένα, οι υπουργοί γεωργίας αντάλλαξαν απόψεις για τις προτεραιότητες τους σχετικά με το μέλλον της ΚΑΠ με βάση το έγγραφο για της μαλτέζικης προεδρίας για το αν θα πρέπει να γίνει επανεξισορρόπηση μεταξύ των άμεσων ενισχύσεων και των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης

Κάποιες αντιπροσωπείες των κρατών μελών ήταν υπέρ στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον για την αγροτική ανάπτυξη με σκοπό να επενδύσουν στη βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών και τη ζωτικότητα, ενώ άλλες, όπως η Ελλάδα δήλωσαν την αντίθεσή τους ενάντια σε μείωση των άμεσων ενισχύσεων


Όχι Αποστόλου σε πιθανή μείωση άμεσων ενισχύσεων

Την αντίθεσή του σε περαιτέρω μεταφορές πόρων από τον πρώτο πυλώνα των άμεσων ενισχύσεων της ΚΑΠ στο δεύτερο των προγραμμάτων, εξέφρασε με την παρέμβασή του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας στις 6 Μαρτίου στις Βρυξέλλες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.


Επιπλέον, ο ίδιος ζήτησε να διασφαλιστεί τουλάχιστον ο υφιστάμενος προϋπολογισμός της ΚΑΠ ώστε να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά οι προκλήσεις της ηλικιακής ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας,

Παράλληλα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης  ζήτησε να διατηρηθούν οι αποσυνδεδεμένες ενισχύσεις και να ενισχυθεί ο ρόλος των συνδεδεμένων.

Αναλυτικά η παρέμβαση του Βαγγέλη Αποστόλου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί  Συνάδελφοι, Κύριε Πρόεδρε

Θεωρούμε ότι στη νέα περίοδο η ΚΑΠ πρέπει πρωτίστως να διατηρήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του τίτλου της, δηλαδή να είναι τόσο Κοινή όσο και Αγροτική.

Επίσης είναι απαραίτητη ευελιξία καθώς οφείλει να ανταποκρίνεται περισσότερο στις ιδιαιτερότητες και διαφοροποιημένες στοχεύσεις κάθε κράτους-μέλους κατά την εφαρμογή της.

Αυτή η θέση μας απαντά σε ένα βαθμό και στο ερώτημα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να οργανωθεί ο διάλογος για το μέλλον της ΚΑΠ. Χωρίς καθόλου να υποτιμούμε τον ρόλο και την άποψη της κοινωνίας των πολιτών, εκτιμούμε ότι εξ ίσου σημαντικός είναι ο ενδελεχής διάλογος σε όλα τα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με στόχο πάντα την εμβάθυνση του κοινοτικού κεκτημένου.

Παράλληλα η ΚΑΠ πρέπει να είναι αρκούντως ισχυρή και εύρωστη ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί σε νέες προκλήσεις μεταξύ άλλων :

την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού, τη διατήρηση και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας,

την ενίσχυση της παραγωγικότητας και ανταγωνιστικότητας του αγροτικού τομέα και της οικονομίας της υπαίθρου,

την παραγωγή επαρκών, ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων,

την προώθηση της τεχνολογικής καινοτομίας.

την παραμονή του πληθυσμού στις μειονεκτικές περιοχές και η στήριξη του γεωργικού επαγγέλματος,

την προστασία ευαίσθητων τομέων και προϊόντων με Γεωγραφική Ένδειξη

την ενίσχυση της θέσης των γεωργών στην αλυσίδα διατροφής

την παροχή δημοσίων αγαθών και η διαχείριση των προβλημάτων που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή,

Η σειρά με την οποία αναφέρθηκα στις προκλήσεις δεν είναι τυχαία αλλά ανταποκρίνεται στις δικές μας προτεραιότητες. Διότι μόνο με την ηλικιακή ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, τόσο τις υπόλοιπες προκλήσεις, όσο και το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο στις χώρες νότου.

Και βέβαια, για την υλοποίηση των παραπάνω είναι αναγκαία η επαρκής χρηματοδότηση της ΚΑΠ. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι πρέπει τουλάχιστον να διασφαλιστεί ο υφιστάμενος προϋπολογισμός.

Παράλληλα πρέπει να αναπτυχθούν τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, ιδιαίτερα σοβαρά και αναγκαία για την ενίσχυση της ιδίας συμμετοχής και της ρευστότητας στην γεωργία.

Πως όμως μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική και αποδοτική  η ΚΑΠ; το ερώτημα αυτό απασχολεί και εμάς και αναδεικνύεται από μια σειρά ζητήματα που τίθενται.

Κρίνεται απαραίτητη η διατήρηση των αποσυνδεδεμένων ενισχύσεων και η ενίσχυση του ρόλου των συνδεδεμένων ενώ δεν θα συμφωνούσαμε σε καμία περίπτωση σε περαιτέρω μεταφορές πόρων από τον πρώτο πυλώνα στο δεύτερο.

Η ανάπτυξη της ανθεκτικότητας και η διαχείριση κινδύνου, δεν μπορεί να είναι γενικόλογη. Συνδέεται στενά ως έννοια, με τον ορισμό της κρίσης. Το ισχύον πλαίσιο αποζημιώσεων είναι ανεπαρκές, όμως τα προβλήματα που προέκυψαν για τον αγροτικό τομέα από το ρωσικό εμπάργκο ανέδειξαν νέα ερωτήματα ως προς τι συνιστά «κρίση» όπως και σε ποιο βαθμό οι αναγκαστικές αποταμιεύσεις των ίδιων των αγροτών θα πρέπει να  «αποζημιώνουν» γενικώς παρενέργειες οι οποίες δημιουργούνται από ευρύτερες πολιτικές αποφάσεις π.χ. εξωτερικής πολιτικής.

Το ερώτημα το οποίο τίθεται αναφορικά με την επανεξισορρόπηση μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου πυλώνα της ΚΑΠ, κατά την άποψη μας, θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο υπό το πρίσμα της καλύτερης στόχευσης και διαχείρισης των δυο πυλώνων ώστε να βελτιωθεί η επιδιωκόμενη συμπληρωματικότητά τους.

Σε κάθε περίπτωση, η ανταλλαγή απόψεων και μάλιστα όταν υπάρχει το χρονικό περιθώριο για ενδελεχή συζήτηση, είμαι βέβαιος ότι θα έχει μόνο θετικά αποτελέσματα.

Ευχαριστώ»


Γενική προτεραιότητα η απλοποίηση της ΚΑΠ
Η απλοποίηση της ΚΑΠ συζητήθηκε ως μια γενική προτεραιότητα για τις μελλοντικές πολιτικές, προκειμένου να απελευθερωθεί το πλήρες οικονομικό δυναμικό της γεωργίας της ΕΕ και των αγροτικών περιοχών. Άλλα ζητήματα που αναφέρονται ως προτεραιότητες ήταν: η ανθεκτικότητα, η ανταπόκριση στις περιβαλλοντικές προκλήσεις, οι επενδύσεις στην αγροτική βιωσιμότητα και τη ζωτικότητα, η ανανέωση των γενεών, η διατήρηση του προσανατολισμού προς την αγορά και η ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα τροφίμων
  
«Ο γεωργικός τομέας της ΕΕ έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις στο μέλλον. Ως πολιτικοί έχουμε την ευκαιρία να ορίσουμε ένα όραμα για το μέλλον. Θα πρέπει να βελτιώνουμε συνεχώς τις πολιτικές μας, ώστε η γεωργία της ΕΕ και οι αγροτικές περιοχές να μπορούν να συνεχίσουν να αναπτύσσεται και να δημιουργούν ανάπτυξη, απασχόληση και ευημερία», σημείωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Ρόντερικ Γκάλντες

Πολυετές σχέδιο για τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική ΘάλασσαΤο πρώτο πολυετές σχέδιο για τη Μεσόγειο παρουσίασε η Κομισιόν σχετικά με τα μικρά πελαγικά αποθέματα στην Αδριατική Θάλασσα και για τις αλιευτικές δραστηριότητες εκμετάλλευσης των εν λόγω αποθεμάτων. Στόχος είναι η ανάκτηση ισχυαποθεμάτων, όπως η σαρδέλα, ο γαύρος, το σκουμπρί και το σαφρίδι, συμβάλλοντας στη βιώσιμη εκμετάλλευσή τους, καθώς και στην εξασφάλιση ενός πιο απλού και ολοκληρωμένου πλαισίου διαχείρισης

Τα κράτη μέλη χαιρέτισαν γενικά την συζήτηση, αλλά υπογράμμισαν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την ενδεχόμενη κοινωνικο-οικονομική επίπτωση του σχεδίου για την αλιεία μικρής κλίμακας και για πιθανά πρακτικά θέματα λόγω της πολύπλοκης αλιείας της Μεσογείου. Ζήτησαν επίσης αναλογικά μέτρα και ελέγχους που δεν θα παρεμποδίζουν τον τομέα της αλιείας στην περιοχή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία