BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Εξόφληση έως 31/3 ντοματοπαραγωγών από μεταποιητές

Προθεσμία μέχρι τις 31 Μαρτίου έχουν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις προκειμένου να εξοφλήσουν τους καλλιεργητές που παρέδωσαν πρώτη ύλη το 2016 για να μπορέσουν να πληρωθούν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη βιομηχανική ντομάτα. Αυτό ορίζει σχετική τροποποιητική απόφαση, που ισχύει κατ’ εξαίρεση για το έτος 2017.

Εξόφληση έως 31/3 ντοματοπαραγωγών από μεταποιητές

0
0

Επιπλέον, στις αλλαγές που φέρει η εν λόγω απόφαση, τονίζεται ότι «οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκριθούν για να συμμετάσχουν στο καθεστώς, υποχρεούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 του άρθρου 2 αυτής της απόφασης, μέχρι την 7η Απριλίου του 2017».

 

Βρείτε εδώ τη σχετική Τροποποιητικη απόφαση για τη συνδεδεμένη ντομάτας του 2017.pdf

 

Στην τροποποιητική απόφαση αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 1

Τροποποιείται η με αριθ. 4809/110874/13-10-2015 (Β’/2269) υπουργική απόφαση όπως ισχύει, ως εξής: Α. Στο άρθρο 1, η περ. (α) αντικαθίστανται ως εξής:

«α) φορείς:

αα) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης, όπως ορίζονται στο ν. 4384/2016,

αβ) Ομάδες και Οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τους καν(ΕΚ)1305/13 και 1308/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου,»

Β. Στο άρθρο 2,α) η περ. δ της παρ. 3 από τις λέξεις «δ. Βεβαίωση της ΔΑΟΚ... εως τις λέξεις ... ως την 20 Φεβρουαρίου του επόμενου έτους» καταργείται από 1.1.2018 β) Το τελευταίο εδάφιο της παρ. 3 αντικαθίσταται από 1.1.2018 ως εξής: «Η ΔΑΟΚ που εκδίδει το έγγραφο της περίπτωσης (γ), δύναται να ζητήσει πληροφορίες ή να συνεργαστεί με άλλες ΔΑΟΚ προκειμένου να το εκδώσει.»

Γ. Στο άρθρο 3 η παρ.1 αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Με την επιφύλαξη των κριτηρίων ποιότητας, όπως καθορίζονται στη σύμβαση μεταξύ του φορέα ή μεμονωμένου γεωργού και της μεταποιητικής επιχείρησης, η πρώτη ύλη που παραδίδεται στη μεταποιητική επιχείρηση πρέπει να είναι υγιούς, ανόθευτης και εμπορεύσιμης ποιότητας και κατάλληλη για μεταποίηση.»

Δ. Στο άρθρο 4 η παρ.1 και 5 αντικαθίστανται ως εξής:

«1. Η παράδοση της πρώτης ύλης γίνεται από τους φορείς για τα μέλη τους και τους συνεργαζόμενους με αυτούς γεωργούς στο εργοστάσιο της μεταποιητικής επιχείρησης, με ευθύνη του συμβληθέντα φορέα. Οι γεωργοί που δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν απευθείας στην μεταποιητική επιχείρηση.»

«5. Όλα τα στοιχεία του ελέγχου καταγράφονται στο δελτίο παράδοσης-παραλαβής, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 2. Το δελτίο υπογράφεται από εκπρόσωπο του φορέα ή το γεωργό, εφόσον αυτός παραδίδει απευθείας στην μεταποιητική επιχείρηση, και από εκπρόσωπο της μεταποιητικής επιχείρησης. Το δελτίο παράδοσης-παραλαβής συνοδεύεται και από το αντίστοιχο ζυγολόγιο.

Εάν κατά την παραλαβή παραβρίσκεται η τριμελής επιτροπή της Δ.Α.Ο.Κ του άρθρου 5 της παρούσας, το εν λόγω δελτίο συνυπογράφεται και από την επιτροπή.

Δελτίο παράδοσης-παραλαβής (Υπόδειγμα 2) υποχρεούται να διατηρεί η μεταποιητική επιχείρηση και ο φορέας ή ο γεωργός.

Εφόσον κατά την οριστικοποίηση των στοιχείων του ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου που αναγράφονται στο δελτίο παράδοσης-παραλαβής υπάρξει διαφωνία μεταξύ των δύο μερών, γνωματεύει σχετικά η τριμελής επιτροπή του άρθρου 5 της παρούσας και η γνωμάτευση είναι οριστική.»

Ε.1. Η περ. (α) της παρ. 2 του άρθρου 5 αντικαθίσταται ως εξής:

«α. Επιτόπιος έλεγχος τουλάχιστον στο 5% των ποσοτήτων της πρώτης ύλης που παραλαμβάνει η μεταποιητική επιχείρηση στο πλαίσιο του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης κάθε εμπορική περίοδο. Γίνεται επαλήθευση των αναγραφόμενων στοιχείων στα δελτία παράδοσης-παραλαβής και η TEE συνυπογράφει το εν λόγω δελτίο.

Φορτίο, το βάρος του οποίου δεν ανταποκρίνεται στο αναγραφόμενο στα παραστατικά και το ζυγολόγιο που το συνοδεύουν, απορρίπτεται και επιστρέφεται στο φορέα ή στο γεωργό.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι υπηρεσίες στο ανωτέρω έργο τους, οι μεταποιητικές επιχειρήσεις:

-ανακοινώνουν στις αρμόδιες ΔΑΟΚ στην αρχή της περιόδου μεταποίησης τις ποσότητες πρώτης ύλης που πρόκειται να παραλάβουν εντός του συστήματος συνδεδεμένης ενίσχυσης

- καταρτίζουν ένα ενδεικτικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα παραλαβής στο οποίο αναφέρεται υποχρεωτικά και ο χώρος παραλαβής και το υποβάλλουν ηλεκτρονικά στις αρμόδιες ΔΑΟΚ, σύμφωνα με το ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ 3 της παρούσας»

2. Η περ. (ζ) της παρ. 2 του άρθρου 5 καταργείται από 1.1.2018.

 

«Άρθρο 7α

Μεταβατικές διατάξεις

Κατ’ εξαίρεση για το έτος 2017:

α) οι μεταποιητικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να εγκριθούν για να συμμετάσχουν στο καθεστώς, υποχρεούνται να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της παραγράφου 3 του άρθρου 2 αυτής της απόφασης, μέχρι την 7η Απριλίου του 2017.

β) η μεταποιητική επιχείρηση εξοφλεί στους φορείς την αξία της πρώτης ύλης που μεταποιήθηκε τις περιόδους μεταποίησης 2015 και 2016 υποχρεωτικά και σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης το αργότερο ως την 31η Μαρτίου του 2017.»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία