BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Αλωνιστικές με στήριξη μέσω Σχεδίων για τις Ομάδες

Με ξεχωριστές προϋποθέσεις, κριτήρια ένταξης και δικό τους µπάτζετ ώστε να µην αποτελέσουν εµπόδιο για την ενίσχυση φυσικών προσώπων, αναµένεται να προκηρυχθούν τα Σχέδια Βελτίωσης για τις Οµάδες και Οργανώσεις Παραγωγών, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Agrenda που κυκλοφόρησε στα περίπτερα το Σάββατο 19 Αυγούστου.

Αλωνιστικές με στήριξη μέσω Σχεδίων για τις Ομάδες

1
0
Μάλιστα, τα συλλογικά σχήµατα που δεν έχουν κλείσει τριετή χρήση θα θεωρούνται αυτόµατα επιλέξιµα προς ενίσχυση, µε στόχο να υποστηριχθεί η νέα γενιά Οµάδων Παραγωγών η οποία θα κρίνει σε πολύ µεγάλο βαθµό την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας τα επόµενα χρόνια. Συνολικά για τα «κλασσικά» Σχέδια Βελτίωσης (τρακτέρ, στάβλοι, θερµοκήπια, νέες φυτεύσεις) έχει προβλεφθεί προϋπολογισµός περίπου 250 εκατ. ευρώ, µε άγνωστο προς το παρόν τον τρόπο που θα «σπάσει» το µπάτζετ µεταξύ επενδύσεων µεµονωµένων αγροτών και συλλογικών σχηµάτων.


Με τον τρόπο που είναι δοµηµένα µέχρι στιγµής τα Σχέδια Βελτίωσης για τις Οµάδες διακρίνονται τα παρακάτω: Πρώτον η προσπάθεια οργάνωσης της νησιωτικής γεωργίας σε µικρά σχήµατα καθώς τα Προγράµµατα καλύπτουν το 85% του κόστους της επένδυσης. ∆εύτερον το γεγονός ότι η υλοποίηση της επένδυσης πρέπει να πραγµατοποιείται προς όφελος του συνόλου των µελών της οµάδας, ενθαρρύνει την αγορά εργαλείων ακριβείας (π.χ GPS, αυτόµατη διεύθυνση) που µπορούν να ενσωµατωθούν σε 10 τρακτέρ, κοινόχρηστων αλωνιστικών και συγκοµιστικών οινοστάφυλων (εφόσον το επιτρέψουν οι µελέτες εύλογου κόστους) και άλλων υψηλής αξίας µηχανηµάτων που πρέπει να φροντίζουν πολλά στρέµµατα ώστε να αποσβεστεί η αξία αγοράς τους γρήγορα.

Αναλυτικά τώρα, σύµφωνα µε την προδηµοσίευση της προκήρυξης τα κριτήρια επιλεξιµότητας οι υποψήφιοι δικαιούχοι συλλογικών σχηµάτων πρέπει να
  •  Είναι εγγεγραµµένοι και ενήµεροι στο µητρώο το οποίο ορίζεται από την ισχύουσα νοµοθεσία.
  •  Έχουν εξουσιοδοτήσει ένα φυσικό πρόσωπο να λειτουργεί ως κοινός νόµιµος εκπρόσωπος για τους σκοπούς του προγράµµατος.
  • Έχουν 3 τελευταίες χρήσεις µε κερδοφόρο µέσο όρο αποτελεσµάτων προ φόρων και αποσβέσεων και κύκλο εργασιών µεγαλύτερο των 30.000 ευρώ. Σε περίπτωση µη ύπαρξης τριών χρήσεων, θεωρούνται νεοσύστατα και καθίστανται επιλέξιµα.
  • Οι συλλογικές επενδύσεις κρίνονται επιλέξιµες για στήριξη όταν συντρέχουν ταυτόχρονα οι παρακάτω συµπληρωµατικές προϋποθέσεις:
  • Ο προγραµµατισµός της επένδυσης πραγµατοποιείται στη βάση ενός επιχειρηµατικού σχεδίου το οποίο καταρτίζεται, υποβάλλεται από κοινού και αφορά το σύνολο των µελών της.
  • Υποβάλλεται µια µοναδική αίτηση στήριξης η οποία αφορά µια ή περισσότερες επενδύσεις οι οποίες προορίζονται αποκλειστικά για κοινή χρήση από την οµάδα.
  • Η υλοποίηση της επένδυσης πραγµατοποιείται προς όφελος του συνόλου των µελών της οµάδας, µε σκοπό τη βελτίωση συνολικά των επιδόσεων των εκµεταλλεύσεων.

Στο πλαίσιο της ∆ράσης 4.1.1 «Υλοποίηση επενδύσεων που συµβάλλουν στην ανταγωνιστικότητα της εκµετάλλευσης» ενισχύονται ενδεικτικά δαπάνες στις εξής κατηγορίες
  • Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισµός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών. Ενδεικτικά ενισχύονται σταβλικές εγκαταστάσεις, µελισσοκοµικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις προετοιµασίας προϊόντων για πρώτη πώληση, αποθήκες και λοιποί αποθηκευτικοί χώροι, θερµοκήπια και θερµοκηπιακές εγκαταστάσεις για όλες τις χρήσεις της κατηγορίας αυτής, περιφράξεις και διαµόρφωση περιβάλλοντος χώρου για την εξυπηρέτηση των επενδύσεων της κατηγορίας αυτής, κάθε άλλη κτιριακή υποδοµή και κατασκευή που είναι απαραίτητη για την κανονική λειτουργία της γεωργικής εκµετάλλευσης και δεν συµπεριλαµβάνεται στις δαπάνες των λοιπών κατηγοριών της ∆ράσης 4.1.1.
  • Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση καινούργιου µηχανολογικού και λοιπού εξοπλισµού.
  • Ενδεικτικά, ενισχύονται ο εξοπλισµός ο οποίος ενσωµατώνεται σε κτιριακές εγκαταστάσεις, µηχανήµατα αυτοκινούµενα, µηχανήµατα και εξοπλισµός συρόµενος και αναρτώµενος, εξοπλισµός δικτύου µετεωρολογικών προειδοποιήσεων και φυτοπροστασίας κ.ά.
  • Αγορά καινούργιου µελισσοκοµικού και ανθοκοµικού αυτοκινήτου.
  • Αγορά, µεταφορά και εγκατάσταση πολυετών µη ποωδών φυτειών των οποίων η εγκατάσταση δεν γίνεται µε σπορά στον αγρό.
  • Περίφραξη και διαµόρφωση αγροτεµαχίων.
  • Αγορά εξοπλισµού Η/Υ και λογισµικού διαχείρισης γεωργικής εκµετάλλευσης, Γενικές ∆απάνες, όπου περιλαµβάνεται κάθε άυλη δαπάνη.

Ο επιλέξιµος προϋπολογισµός που δύναται να ληφθεί υπόψη στους υπολογισµούς για τον προσδιορισµό της στήριξης, ανέρχεται ανά αίτηση ενίσχυσης για συλλογικές επενδύσεις έως τις 500.000 ευρώ. Ο εν λόγω προϋπολογισµός µπορεί να ανέλθει έως και το 1.000.000 ευρώ, µε την προϋπόθεση ότι ο κύκλος εργασιών της τελευταίας κλεισµένης χρήσης της οµάδας, ανέρχεται τουλάχιστον στο 25 % του αιτούµενου προϋπολογισµού. Σηµειώνεται ότι οµάδες µε λιγότερες από τρεις κλεισµένες χρήσεις δεν µπορούν να αιτηθούν προϋπολογισµό που υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ

Το ποσοστό ενίσχυσης των δαπανών ορίζεται στο 60% του συνολικού κόστους της επένδυσης, εκτός από τα µικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους που φτάνει το 85%

Κριτήρια βαθµολογίας Εφόσον ο συνολικός αιτούµενος προϋπολογισµός ξεπεράσει το διαθέσιµο µπάτζετ των Σχεδίων Βελτίωσης για τις συλλογικές επενδύσεις, θα ενισχύονται κατά προτεραιότητα οι εξής περιπτώσεις
  •  Επενδύσεις σε αιγοπροβατοτροφία, οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές και σε φυτά ανθεκτικά στην κλιµατική αλλαγή (σκληρό σιτάρι κ.λπ).
  •  Σχήµατα βιολογικής κατεύθυνσης ή που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
  •  Συλλογικά σχήµατα µε ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
  •  Σχήµατα, που τα αποθεµατικά τους καλύπτουν το συνολικό ποσό των υποχρεωτικών µερίδων των µελών του συλλογικού σχήµατος κατόχου του ΑΦΜ.
  •  Όταν το σύνολο των αιτούµενων επενδύσεων δεν ξεπερνά το 4πλάσιο των ιδίων κεφαλαίων (µέσος όρος τριετίας) του συλλογικού σχήµατος κατόχου του ΑΦΜ
  •  Επενδύσεις που αφορούν εγκαταστάσεις ή εξοπλισµό για την προετοιµασία και συσκευασία της παραγωγής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία