BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Με 70 εκατ. προίκα η στήριξη μικρών αγροτών

Ανακινείται και µάλιστα έντονα τον τελευταίο καιρό από την πολιτική ηγεσία το ενδεχόµενο προκήρυξης του Μέτρου 6.3 που θα στηρίξει τις µικρές εκµεταλλεύσεις µε πριµ 14.000 ευρώ και µε προίκα 70 εκατ. ευρώ, δηλαδή ποσό διπλάσιο από αυτό που αρχικά υπολογιζόταν.

Με 70 εκατ. προίκα η στήριξη μικρών αγροτών

2
0

Ο προγραµµατισµός µίας προκήρυξης µπήκε στο φετινό καλεντάρι πρώτα µε ανακοίνωση των αρχών σχετικά µε τα αποτελέσµατα της Απονιτροποίησης και µετά µε δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, στο Περιφερειακό Συνέδριο Μυτιλήνης και έτσι φαίνεται πως το Μέτρο προωθείται ως «εναλλακτική» προς τους απορριπτόµενους από αγροπεριβαλλοντικά προγράµµατα, αν και καµία σχέση δεν έχει κανονιστικά. Παράλληλα προωθείται ως µία µεγάλη βοήθεια προς νησιώτες.

Όσον αφορά το κανονιστικό κείµενο της δράσης, έχει ξεκαθαριστεί πως πρόσβαση στο υποµέτρο θα έχουν ατοµικές ή οικογενειακές εκµεταλλεύσεις που βρίσκονται σε µικρές κοινότητες (έως και 5.000 κάτοικοι) και έχουν δυναµικότητα (εκφρασµένη ως τυπική απόδοση) ίση µε 5.000 ευρώ έως 7.999 ευρώ. Έτσι, διαχωρίζονται τόσο από γεωργικές εκµεταλλεύσεις χωρίς προσανατολισµό στην αγορά όσο και τις περισσότερο δυναµικές εκµεταλλεύσεις που πρέπει να εγκαθίστανται οι νέοι γεωργοί.

Το ποσό ενίσχυσης θα είναι ίσο µε 14.000 ευρώ ανά δικαιούχο. Η στήριξη παρέχεται µε τη µορφή κατ’ αποκοπή ποσού επιχορήγησης σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις για την ανάπτυξη τους κατόπιν υποβολής και έγκρισης. Τις αιτήσεις θα πρέπει να συνοδεύει και ένα επιχειρηµατικό σχέδιο. Σηµειώνεται ότι οι δικαιούχοι Νέων Αγροτών δεν έχουν δικαίωµα ένταξης.

Στα 50 µόρια η βάση ένταξης

Από εκεί και πέρα, ρόλο στην ένταξη θα παίξει και η µοριοδότηση των αιτήσεων µε τους ενδιαφερόµενους να πρέπει να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 50 µόρια. Σύµφωνα µε τα κριτήρια που είχαν δηµοσιευθεί τον Ιούνιο του 2017 προτεραιότητα έχουν οι κάτοχοι πτυχίου σπουδών γεωτεχνικής κατεύθυνσης, οι κατ’ επάγγελµα, γυναίκες και οι κάτοικοι στα ορεινά και στα νησιά. Επιπλέον µόρια λαµβάνουν οι έχοντες ατοµικό ετήσιο εισόδηµα έως και 7.500 ευρώ (από κάθε πηγή) και οικογενειακό ετήσιο εισόδηµα έως και 20.000 ευρώ (από κάθε πηγή) και παραγωγική δυναµικότητα της εκµετάλλευσης (εκφρασµένη ως αρχική τυπική απόδοση) από 6.500 έως 7.999 ευρώ.

Τέλος, όπως και σε άλλα προγράµµατα (Νέοι Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης) βαθµούς λαµβάνουν οι δραστήριοι σε αιγοπροβατοτροφία, οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές ή στην καλλιέργεια φυτών ανθεκτικών στην κλιµατική αλλαγή.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία