Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε την χρήση των cookies. Διαβάστε περισσότερα για τα cookies εδώ.
ΑΠΟΔΟΧΗ
BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Προς νέα παράταση οι οριστικοποιήσεις στα Σχέδια

Επίσημα αναμένεται να ανακοινωθεί η παράταση για τις οριστικοποιήσεις φακέλων στα Σχέδια Βελτίωσης, σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews.

Για 5 Ιουλίου πρώτη οριστικοποίηση στα Σχέδια Βελτίωσης

0
0

Όπως είχε γράψει η Agrenda την περασμένη εβδομάδα, κάτι οι πιέσεις από τους μελετητές, κάτι τα προβλήματα στο μηχανογραφικό σύστημα, το ενδεχόμενο της παράτασης ερχόταν πιο κοντά, με την κανονική διορία να λήγει στις 14 Σεπτεμβρίου.

Εν τω μεταξύ, να εξοφλήσουν ολόκληρο τον ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο την πρώτη δόση που τρέχει καλούνται οι παραγωγοί που επιθυμούν να οριστικοποιήσουν τις αιτήσεις τους στα Σχέδια Βελτίωσης και να υποβάλουν το φυσικό φάκελο στις ΔΑΟΚ, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που απαιτείται για την εξασφάλιση των μορίων.

Σύμφωνα με τη σχετική Υπουργική Απόφαση κατά την υποβολή του φυσικού φακέλου στα Σχέδια Βελτίωσης απαιτείται φορολογική ενημερότητα εν ισχύ.

Σημειωτέον ότι η προθεσμία υποβολής των Φυσικών φακέλων έχει οριστεί μέχρι την 1η Οκτωβρίου, αν δεν δοθεί νέα παράταση.

Οι παραγωγοί που θα προσκομίσουν φορολογική ενημερότητα για είσπραξη χρημάτων από Φορείς της Κεντρικής Διοίκησης θα βαθμολογηθούν με 2,6 μόρια.

Το πρόβλημα διαπιστώθηκε όταν οι παραγωγοί πήγαν στην εφορία προκειμένου να λάβουν τη νέα φορολογική ενημερότητα και ενημερώθηκαν από τους αρμόδιους ότι μπήκε ο νέος ΕΝΦΙΑ. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ λήγει στις 31 Σεπτεμβρίου και δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη ως ληξιπρόθεσμο για την έκδοση φορολογικής ενημερότητας χρειάζεται να αποπληρωθεί όλος ο ΕΝΦΙΑ και όχι μόνο η πρώτη δόση που τρέχει.

Έτσι όσοι παραγωγοί αδυνατούν την αποπληρωμή εφάπαξ του ΕΝΦΙΑ χάνουν 2,6 μόρια από τα Σχέδια Βελτίωσης.


Παράταση μέχρι τις 5 Οκτωβρίου ζητά το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο

Σχετικό αίτημα για παράταση έκανε το ΓΕΩΤΕΕ με επιστολή του προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Υπομέτρα 4.1.1 και 4.1.3 (Σχέδια Βελτίωσης) του Π.Α.Α 2014-2020.

Πιο συγκεκριμένα, το πλήρες κείμενο της επιστολής του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. έχει ως εξής:

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

όπως γνωρίζετε, το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των Σχεδίων Βελτίωσης (Υπομέτρα 4.1.1 και 4.1.3 του Π.Α.Α. 2014-2020). Εντούτοις, όπως έχουμε ήδη επισημάνει με το υπ’ αριθ. 3301/30-7-2018 έγγραφό μας, επί της εν λόγω διαδικασίας συνεχίζουν να υπάρχουν ζητήματα που επιφέρουν σημαντικά προβλήματα στην έγκαιρη ολοκλήρωσή της. Πιο συγκεκριμένα:

• Ιδιαίτερο πρόβλημα υπάρχει με τις ενημερότητες, κυρίως τις φορολογικές, δεδομένης της πρόσφατης εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων 2017 που χρειαζόταν έλεγχο αλλά και της, μόλις πριν λίγες ημέρες (29/8), ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ έτους 2018.

• Παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις κατά την καταχώρηση των δεδομένων στο ΠΣΚΕ, λόγω του μεγάλου όγκου των δικαιολογητικών που αναρτώνται αλλά και της αργής, κατά περιόδους και περιοχές, ανταπόκρισης του συστήματος.

• Ο χρόνος υποβολής για έλεγχο και σφράγισμα των σχεδίων, τεχνικών εκθέσεων κλπ. στις κατά τόπους ΔΑΟΚ έληξε στις 30-8-2018, αφήνοντας ουσιαστικά ελάχιστο χρόνο στη διάθεση των μελετητών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχου, έγκρισης και εν συνεχεία καταχώρησης στο ΠΣΚΕ (τελευταία ημερομηνία καταχώρησης με δικαίωμα απο-οριστικοποίησης είναι στις 10-9-2018).

Για την αντιμετώπιση των σχετικών προβλημάτων και την επιτυχή ολοκλήρωση του Μέτρου, είχαμε ζητήσει με το προαναφερθέν έγγραφό μας τόσο την παράταση της οριστικοποίησης στο ΠΣΚΕ του πρώτου και δεύτερου σταδίου ηλεκτρονικής υποβολής μέχρι τις 30/9/2018, όσο και της προθεσμίας υποβολής του φυσικού φακέλου στη οικεία ΔΑΟΚ μέχρι τις 15/10/2018. Οι παρατάσεις εγκρίθηκαν μεν από το Υπ.Α.Α.Τ., εντούτοις οι προθεσμίες που τελικά δόθηκαν ήταν μικρότερες αυτών που είχαν ζητηθεί, μη επιτρέποντας έτσι την αντιμετώπιση των προβλημάτων που είχαν επισημανθεί.

Επανερχόμενοι λοιπόν επί του θέματος και λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα, όπως αυτά περιγράφονται πιο πάνω, θεωρούμε επιβεβλημένη τόσο την παράταση της οριστικοποίησης στο ΠΣΚΕ του πρώτου και δεύτερου σταδίου ηλεκτρονικής υποβολής μέχρι τις 5/10/2018, όσο και της προθεσμίας υποβολής του φυσικού φακέλου στη οικεία ΔΑΟΚ μέχρι τις 22/10/2018.

Εκτιμώντας ότι οι παραπάνω τροποποιήσεις των προθεσμιών που αφορούν τα Σχέδια Βελτίωσης θα επιτρέψουν την έγκαιρη ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών εξασφαλίζοντας παράλληλα την πληρότητα και την ποιότητα των φακέλων που θα υποβληθούν, στοιχεία απαραίτητα για την επιτυχή υλοποίηση του Μέτρου, παρακαλούμε για τη θετική αντιμετώπιση του ως άνω αιτήματός μας.

Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επιπλέον πληροφορία και συνεργασία επί του θέματος.

Με εκτίμηση,

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Σπυρίδων Αν. Μάμαλης


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου

06-09-2018 13:04Κώστας Παπαδάκης

Τελικά υπάρχει παράταση ή ελπίζετε ότι θα δοθεί παράταση. Εγώ ζήτησα από το μελετητή μου να μην περιμένει και έκλεισε το σχέδιο μου γιατί μου φαίνεται ότι καμιά παράταση δε θα υπάρχει, ή θα τη δώσουν τελευταία μέρα και δε θέλω να παίζω με τις μέρες και τα λεπτά

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προιόντα Τεχνολογία