BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Δάνεια για μικρομεσαίους από το ΕΤΕΑΝ

Από την Μεγάλη Τετάρτη το Πρόγραμμα «Επιχειρηματική Επανεκκίνηση», που υπόσχεται δάνεια με ευνοϊκό επιτόκιο.

Η ρύθμιση των χρεών «έσωσε» τα έσοδα του Μαρτίου

4
1

Το πρόγραμμα υπόσχεται κεφάλαια κίνησης και επενδυτικά δάνεια με ευνοϊκό, επιδοτούμενο κατά 50% επιτόκιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τη Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης με τον πρόεδρο του ΕΤΕΑΝ, Γ. Γεροντούκο ανακοίνωσε την υπογραφή των συμβάσεων με τις 14 τράπεζες που θα συμμετάσχουν.

Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα καλύψουν- ισόποσα με το νέο Ταμείο- το 50% των δανείων που θα χορηγηθούν, το συνολικό ύψος των οποίων θα ανέλθει σε 550 εκατ. ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο μέσω του ΕΤΕΑΝ μετέχει με 275 εκατ ευρώ (άτοκα δάνεια) και οι τράπεζες με 275 εκατ ευρώ (αν και όπως ειπώθηκε δεσμεύθηκαν να παρέχουν δάνεια 330 εκατ ευρώ). Το επιτόκιο που αναμένεται από πλευράς υπουργείου να δίνουν οι τράπεζες για το μερίδιό τους είναι 8- 8,5% και έτσι μεσοσταθμικά το τελικό επιτόκιο δανεισμού υπολογίζεται περί το 4,5%, αν και αυτό θα φανεί στην πράξη από τις προσφορές των τραπεζών στους υποψήφιους δανειολήπτες.

Τα δάνεια κεφαλαίου κινήσεως θα ανέρχονται από 10.000 έως 300.000 ευρώ ανάλογα με τις λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης και η διάρκεια αποπληρωμής τους δεν θα υπερβαίνει τους 48 μήνες. 

Τα επενδυτικά δάνεια διαμορφώνονται από 10.000 έως 800.000 ευρώ με διάρκεια 5-12 έτη και δυνατότητα περιόδου χάριτος από 6 μήνες έως 2 έτη, ανάλογα με το χρόνο υλοποίησης της επένδυσης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να πληροφορούνται τα ειδικότερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δράσης καθώς και των λοιπών ενεργών δράσεων της ΕΤΕΑΝ ΑΕ, μέσω της ιστοσελίδας www.etean.com.gr και από τις συνεργαζόμενες τράπεζες.

Οι τράπεζες που μετέχουν είναι:

 

1. ALPHA BANK

2. ATTICA BANK

3. ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ

4. EFG EUROBANK SA

5. NEA PROTON BANK

6. ΝΕΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ

7. PROBANK A.E.

8. ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΥΠΡΟΥ

9. ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

10. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

11. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΗΠΕΙΡΟΥ

12. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

13 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

14. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΧΑΝΙΩΝ

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης προανήγγειλε δύο ακόμα δράσεις: δάνεια για επιχειρηματίες στην εστίαση (μηδενικό επιτόκιο για νησιά κάτω τω ν 3.100 κατοίκων και 2,8% επιτόκιο για τις υπόλοιπες περιοχές) αλλά και νέο πρόγραμμα εγγυοδοσίας. Επίσης προωθούνται αλλαγές στο Εξοικονομώ κατ Οίκον με επιτάχυνση πληρωμών δικαιούχων και εξέταση δυνατότητας μη λήψης δανείου.

 


Ταμείο Νήσων

Το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας-Αιγαίου και Τουρισμού, προχώρησε σε πρόσκληση των τραπεζών για την διαχείριση Δράσης χορήγησης δανείων για την Ενίσχυση Νησιωτικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας, προϋπολογισμού 80 εκατ. Ευρώ.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, στόχος είναι η ποιοτική αναβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος στη νησιωτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα γενικά χαρακτηριστικά της δράσης προβλέπεται επιλεξιμότητα μεγάλου εύρους μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον παραδοσιακό και τον εναλλακτικό τουρισμό, καθώς και σε δραστηριότητες τουριστικού ενδιαφέροντος για τη νησιωτική επιχειρηματικότητα.

Εξίσου ευρεία είναι η επιλεξιμότητα των επενδυτικών και λειτουργικών δαπανών που θα αποτελέσουν αντικείμενο χρηματοδότησης.

Το ύψος των δανείων θα κυμαίνεται από 10.000 – 30.000 ευρώ και το επιτοκιακό κόστος θα είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για τις επιχειρήσεις και μηδενικό για τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά. Οι τράπεζες καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον συνεργασίας μέχρι τις 20/5/2013.

 

Ταμείο Εξοικονομώ Κατ’ οίκον

Eξάλλου, το Ταμείο «Εξοικονομώ Κατ’ οίκον», συνεχίζει τη δράση του στην παροχή άτοκων δανείων και επιχορηγήσεων προς τα ελληνικά νοικοκυριά για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, διαμερισμάτων και πολυκατοικιών, προϋπολογισμού 241 εκατ.Ευρώ για δάνεια και 155 εκατ.Ευρώ για επιχορηγήσεις (συνολική δημόσια δαπάνη 396 εκατ. ευρώ).

Στο πρόγραμμα έχουν ήδη υπαχθεί περισσότερες από 24.000 κατοικίες με επιλέξιμους προϋπολογισμούς 236 εκατ. Ευρώ, ενώ έχουν ήδη εξοφληθεί επιλέξιμες δαπάνες 76 εκατ.Ευρώ σε δάνεια και 47 εκατ.Ευρώ σε επιχορηγήσεις.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, λόγω των αυξημένων αναγκών των Περιφερειών Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τα κονδύλια των επιχορηγήσεων για τις συγκεκριμένες Περιφέρειες εξαντλήθηκαν ήδη από τα μέσα Μαρτίου. Το ΥΠΑΝ μαζί με το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) αποφάσισαν την αύξηση των πόρων για τις συγκεκριμένες περιφέρειες προκειμένου να ξεκινήσει πάλι η υποδοχή αιτήσεων καθώς και την πλήρη αναμόρφωση του οδηγού προκειμένου το πρόγραμμα να γίνει πιο φιλικό για τους πολίτες.

 

 

 

 

 

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2013 18:55ευγενια ρ

ΣΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ Η ΜΕ ΕΓΓΥΗΣΗ ΔΙΚΟΥ ΜΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.ΔΙΟΤΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΓΙΑ 4500 ΕΥΡΩ ΘΕΛΟΥΝ ΥΨΗΛΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία