BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Ξεσκονίζουν οι Βρυξέλλες παλιά τεφτέρια επιδοτήσεων

Παλιά τεφτέρια με επιδοτήσεις άνω των 10.000 ευρώ ανοίγει το υπουργείου Γεωργίας, υπό τις οδηγίες των Βρυξελλών, κάνοντας ξανά πολύ κόσμο να χάσει τον ύπνο του. Με κίνδυνο να διωχθούν ποινικά ακόμα και άτομα που έκαναν λάθος στη δήλωση ΟΣΔΕ, τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός 1848/2006 για τις απάτες εις βάρος των κοινοτικών χρημάτων.

Ξεσκονίζουν οι Βρυξέλλες παλιά τεφτέρια επιδοτήσεων

3
2

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Μελάς, που υπέγραψε τη νέα πιο αυστηρή εγκύκλιο,  διαβεβαιώνει ότι «δεν θα διώκονται για ένα λάθος, αλλά μόνο όσοι διαπιστώνεται σίγουρα ότι έχουν διαπράξει απάτη. Διορθώσεις γίνονται στο σύστημα, δεν θα πάει κανείς κατευθείαν στον εισαγγελέα. Αλλά στις υποθέσεις που είναι εξώφθαλμη απάτη θα ειδοποιείται ο εισαγγελέας και ο OLAF». Οι υποθέσεις που θα διώκονται ποινικά αφορούν για ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος 284/ 39147 αναφέρει: «Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) θα ειδοποιείται για κάθε περίπτωση απάτης ή παρατυπίας που διαπιστώνεται από τη μεριά αγροτών σε βάρος των δύο ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων και αφορά ποσά άνω των 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το άρθρο 37 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώνουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Επομένως, εφόσον οι αρμόδιοι υπάλληλοι θεωρούν ότι οι σχετικές παραβατικές συμπεριφορές συνιστούν αξιόποινες πράξεις οφείλουν να αποστείλουν το σχετικό φάκελο στον αρμόδιο εισαγγελέα, ενημερώνοντας σχετικά το αρμόδιο τμήμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, για τον χαρακτηρισμό της παρατυπίας ως υποψίας απάτης.

Συνεπώς όταν εκδίδεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και κοινοποιείται στυον δικαιούχο πρόσκληση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, οι υπηρεσίες αυτές υποχρεούνται να ανακοινώσουν άμεσα τη σχετική παρατυπία στον ΟΠΕΚΕΠΕ, για την περαιτέρω διαβίβασή της μέσω της υπηρεσίας μας, ως αρμοδίας, στον OLAF.»

Σιγή ιχθύος για εκκρεμότητες
Την ώρα που θα επεμβαίνει ακόμα και εισαγγελέας όταν διαπιστώνεται απάτη εκ μέρους των αγροτών, το ελληνικό κράτος δεν φαίνεται να ασχολείται καθόλου με τα χρήματα που χρωστά από επιδοτήσεις προηγούμενων ετών σε καλλιεργητές και κτηνοτρόφους.

Μιλάμε για επιδοτήσεις κάθε είδους, σε ανθρώπους οι οποίοι είχαν λάθη στις δηλώσεις τους, δικαιώθηκαν στην πορεία και πλέον τα στοιχεία τους στο ΟΣΔΕ έχουν διορθωθεί. Αλλά δεν έχουν δει καθόλου χρήματα για τις χρονιές 2009-2011.
Οι αναγνώστες της Agrenda αναρωτιούνται αν θα πρέπει και οι ίδιοι να κινηθούν δικαστικά ενάντια στο κράτος που τους παρακρατά ένα μέρος του εισοδήματός τους και ψωρίς να δικαιούνται τόκους.

Βρείτε εδώ τη σχετική εγκύκλιο

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

28-05-2013 09:10χριστος μπακολουκας

καλησπερασας το 2006 η κιρηα παφηλα με τον κιριο καραμπετσο νοντα ζευγαρη στην εασ ληβαδιας δηλονανε αγραναπαυση τα χοραφια τα σπαρμενα με βαβπακια τον γεοργον εγο εχο κανη αγογη και πηρανε και δευτερη αναβολη γιατη;; οταν πηγα για εντστα ση στον κηριο καραμπετσο με πεταξε εξο σαν κλευτη γιατη τα επερνε η γηνεκατου η κιρια παφηλα να τους ελεξετε!

Απάντηση

27-05-2013 14:50ΑΓΝΩΣΤΟΣ

Ε ΒΕΒΑΙΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ Ο ΑΓΡΟΤΗΣ ΝΑ ΤΟΝ ΚΡΑΞΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΤΑ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΠΙΑ...!! ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ...?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία