BACK TO
TOP
Διαρθρωτικά Μέτρα

Eνισχύσεις για εταιρικές συμπράξεις με άξονα την αγροτική καινοτομία

Ώθηση για τη δημιουργία συστάδων (clusters) μικρομεσαίων επιχειρήσεων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων υψηλής υπεραξίας σε τομείς όπως τα τρόφιμα και η αγρο-βιοτεχνολογία δίνει νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα που βρίσκεται στη φάση της προδημοσίευσης από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ).

Eνισχύσεις για εταιρικές συμπράξεις με άξονα την αγροτική καινοτομία

3
0

Η δράση, υπό το όνομα «Δημιουργία Καινοτομικών Συστάδων Επιχειρήσεων-Οικοσυστημάτων Προστιθέμενης Αξίας, Πιλοτική φάση λειτουργίας» ξεκινάει με σχετικά μικρό προϋπολογισμό ύψους 20 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά την πρώτη «δοκιμαστική» φάση λειτουργίας της αναμένεται να προικοδοτηθεί με περισσότερα κεφάλαια και να διευρυνθεί ώστε να μπορεί να συμπεριλάβει περισσότερες επιχειρήσεις. 

Στόχος του προγράμματος είναι να δοθούν κίνητρα για τη  δημιουργία συμπράξεων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (τα λεγόμενα clusters που αποτελούν εδώ και αρκετά χρόνια θεσμό στο εξωτερικό) σε κλάδους της οικονομίας που η χώρα μας εμφανίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Πιο συγκεκριμένα, στη συγκεκριμένη φάση έχουν επιλεγεί οι τομείς: 

● Aγρο-βιοτεχνολογία και τρόφιμα
● Υγεία και Βιοϊατρική
● Πληροφορική, Επικοινωνίες και Υπηρεσίες έντασης γνώσης
● Ενέργεια και Περιβάλλον
● Υλικά και Χημικά

Η μέγιστη δημόσια δαπάνη του προγράμματος δε θα ξεπεράσει τα 3 εκατ. ευρώ ανά ενισχυόμενη συστάδα η οποία θα αποτελείται από τουλάχιστον 10 επιχειρήσεις. Η ελάχιστη δημόσια δαπάνη ανά εταιρεία-μέλος της συστάδας που αιτείται χρηματοδότησης είναι 50.000 ευρώ και η μέγιστη οι 300.000 ευρώ. Το ύψος της ενίσχυσης θα κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό και το μέγεθος των προς ενίσχυση επιχειρήσεων καθώς και από το είδος της αιτούμενης προς ενίσχυσης ενέργειας.

Προϋποθέσεις συμμετοχής
Οι αιτήσεις συμμετοχής θα προϋποθέτουν την ύπαρξη τουλάχιστον 10 ανεξάρτητων μεταξύ τους επιχειρήσεων που αποτελούν αυτοτελή νομικά πρόσωπα με έδρα στην Ελλάδα. Από αυτές, τουλάχιστον οι 8 θα πρέπει να είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στη σύμπραξη θα πρέπει να συμμετέχει επίσης τουλάχιστον 1 ερευνητικός/ακαδημαϊκός δημόσιος φορέας (από την Ελλάδα) και ένας ακόμα «Φορέας Αρωγός» ο οποίος θα υποστηρίζει και θα προωθεί τη συστάδα. Το ρόλο του φορέα μπορούν να παίξουν, μεταξύ άλλων καθώς επίσης και φορείς μεταφοράς τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, τεχνολογικοί φορείς κ.α.

Στα clusters μπορούν να συμμετάσουν επιχειρήσεις όλων των νομικών μορφών και κατηγοριών, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, καινοτόμες εταιρείες, υποστηρικτικοί οργανισμού του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που εμφανίζουν: ● γεωγραφική συγκέντρωση και θεματική εξειδίκευση ● είναι συνδεδεμένοι σε αλυσίδα προστιθέμενης αξίας ● βασίζονται στη γνώση και την καινοτομία ● εμφανίζουν προοπτικές ενίσχυσης της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές.

Οι ενδιαφερόμενες συμπράξεις θα κληθούν να υποβάλουν πλήρη πενταετή επιχειρηματικά σχέδια (business plans) όπου θα περιγράφεται η δημιουργία και η ανάπτυξη του cluster, η οργάνωσή του, το επιχειρηματικό του πρότυπο, η στρατηγική κα.α. Επιπλέον, θα τους ζητηθεί να υποβάλουν ειδικότερα χρηματοδοτικά σχέδια των επιλέξεων επιχειρήσεων και τους «Φορέα Αρωγού» για τους πρώτους 18 μήνες εφαρμογής του επιχειρηματικού τους σχεδίου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία