BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Δίνει μόρια η εντοπιότητα για μίσθωση θαλάσσιων εκτάσεων

Η δραστηριοποίηση επαγγελματικά του ενδιαφερόμενου να μισθώσει θαλάσσια ή λιμναία έκταση, στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα στην οποία βρίσκεται η υδάτινη έκταση δίνει τα περισσότερα μόρια, κατά τη διαδικασία ενοικίασης των εν λόγω εκτάσεων.

Δίνει μόρια η εντοπιότητα για μίσθωση θαλάσσιων εκτάσεων

2
0

Αυτό μεταξύ άλλων ορίζει σχετική απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης με τους «Όρους, προϋποθέσεις και διαδικασία μοριοδότησης για τη μίσθωση θαλάσσιων και λιμναίων υδάτινων εκτάσεων της παραγράφου 4 του άρθρου 7 του ν. 4282/2014».

 

Μεταξύ άλλων στην απόφαση αναφέρεται ότι:

 

Άρθρο 1

 

Πεδίο εφαρμογής - Σκοπός

 

1. Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται και εξειδικεύονται τα αρμόδια όργανα, η διαδικασία, οι όροι, οι προϋποθέσεις και κάθε σχετικό θέμα για την παραχώρηση υδάτινων εκτάσεων, των οποίων η μίσθωση έχει διακοπεί για οποιονδήποτε λόγο, όπως αυτοί αναφέρονται στο άρθρο 14 του ν. 4282/2014, ή έχει λήξει χωρίς να ανανεωθεί, μέσω της διαδικασίας μοριοδότησης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 7 «Αναμίσθωση» του ν. 4282/2014.

 

2. Από τις διατάξεις της παρούσας εξαιρούνται εκτάσεις οι οποίες δεν μπορούν να παραχωρούνται, λόγω περιορισμών της συναφούς σχετικής νομοθεσίας, όπως της περιβαλλοντικής, περί χωροταξικού σχεδιασμού και περί προστασίας των αρχαιοτήτων ή περιορισμών λόγω ασφάλειας ναυσιπλοΐας.

 

Άρθρο 2


Διαδικασία μοριοδότησης

 

1. Εφόσον η μίσθωση διακοπεί ή λήξει και παρέλθει η προθεσμία για την απελευθέρωση του χώρου από τον προηγούμενο μισθωτή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 6 του άρθρου 13 του ν. 4282/2014, η υδάτινη έκταση παραχωρείται με διαδικασία μοριοδότησης.

 

Η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαβιβάζει τα γενικά και ειδικά στοιχεία αυτής (γεωγραφική περιοχή, συντεταγμένες, επιφάνεια έκτασης, δυναμικότητα, ειδικές υποχρεώσεις, κ.λπ.) στη Διεύθυνση Υδατοκαλλιεργειών και Αξιοποίησης Προϊόντων (ΔΥΔΑΠ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η ΔΥΔΑΠ αναρτά στον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας, τα ανωτέρω στοιχεία της υδάτινης έκτασης, κατά τρόπο που να προκύπτει βεβαία ημερομηνία ανάρτησης.

 

2. Οι ενδιαφερόμενοι για τη μίσθωση υδάτινης έκτασης που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΔΥΔΑΠ υποβάλουν σχετικό αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, εντός προθεσμίας τριών (3) μηνών από την ημερομηνία ανάρτησης. Σε περίπτωση που η ανωτέρω προθεσμία λήγει ημέρα αργίας, ως τελευταία ημέρα της προθεσμίας θεωρείται η αμέσως επόμενη εργάσιμη. Αιτήματα μίσθωση για συγκεκριμένη υδάτινη έκταση που τυχόν έχουν προηγηθεί της κατά τα ανωτέρω ανάρτησης στον επίσημο ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας, δεν γίνονται δεκτά και θεωρούνται ως ουδέποτε υποβληθέντα.

 

3. Τα αιτήματα πρέπει να συνοδεύονται από τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις παραγράφους 4 και 5 του άρθρου 4 της παρούσας. Αιτήματα που κατά την υποβολή τους δεν συνοδεύονται τουλάχιστον από την τεχνοοικονομική έκθεση, επιστρέφονται ως ουδέποτε υποβληθέντα. Τυχόν συμπληρωματικά δικαιολογητικά μπορεί να γίνονται δεκτά μέχρι την παρέλευση της τρίμηνης προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων.

 

4. Σε περίπτωση που παρέλθει η προθεσμία των τριών (3) μηνών από την ημερομηνία ανάρτησης της παραγράφου 2 και δεν υποβληθεί κανένα αίτημα μίσθωσης, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών ενημερώνει την ΔΥΔΑΠ προκειμένου η ανάρτηση της εκμισθούμενης υδάτινης έκτασης να ανανεωθεί, λαμβάνοντας νέα βεβαία ημερομηνία. Κατά το χρονικό διάστημα από τη λήξη της προηγούμενης τρίμηνης προθεσμίας έως την έναρξη της νέας, αιτήματα μίσθωσης δεν γίνονται δεκτά. Εάν και η δεύτερη τρίμηνη προθεσμία υποβολής αιτημάτων μίσθωσης παρέλθει άκαρπη (χωρίς αιτήματα), η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται και η έκταση θα παραχωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν. 4282/2014.

 

5. Στην περίπτωση που το ενδιαφέρον για μίσθωση υδάτινης έκτασης περιορίζεται σε μόνο ένα αίτημα, η έκταση αυτή παραχωρείται στον μοναδικό ενδιαφερόμενο, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 της παρούσας εφόσον πληροί το κριτήριο 1 (1α, 1β ή 1γ) του άρθρου 4 της παρούσας. Στην περίπτωση όπου για την ίδια υδάτινη έκταση υποβληθούν, εντός της ανωτέρω προθεσμίας, περισσότερα του ενός αιτήματα, η χρήση της παραχωρείται με τη διαδικασία μοριοδότησης, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια του άρθρου 4 της παρούσας.

 

6. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εντός δύο μηνών αξιολογεί και μοριοδοτεί τα αιτήματα των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τα κριτήρια του σχετικού πίνακα της παραγράφου 1 του άρθρου 4 της παρούσας. Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης για τον υπολογισμό του κριτηρίου 1 της παραγράφου 1 του άρθρου 4 και για την εφαρμογή της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αναζητά τυχόν εκκρεμή αιτήματα του ενδιαφερόμενου για μίσθωση θαλάσσιας έκτασης με σκοπό την ίδρυση μονάδας θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας ή/και προεγκρίσεις μίσθωσης ή/και άδειες ίδρυσης και λειτουργίας μονάδων που δεν έχουν ακόμα εγκατασταθεί. Για το σκοπό αυτό η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις αντίστοιχες Διευθύνσεις των λοιπών Αποκεντρωμένων Διοικήσεων αίτημα για παροχή των συγκεκριμένων πληροφοριών (εκκρεμή αιτήματα, προεγκρίσεις μίσθωσης, άδειες ίδρυσης και λειτουργίας με εκκρεμότητα εγκατάστασης μονάδας, με τα αντίστοιχα στοιχεία δυναμικότητας, έκτασης και ύψους επένδυσης) για το σύνολο των υποψηφίων. Οι Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων απαντούν στο αίτημα αυτό παρέχοντας με

ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τις απαραίτητες πληροφορίες εντός 15 ημερών.

 

7. Ο υποψήφιος μισθωτής που θα συγκεντρώσει τον υψηλότερο αριθμό μορίων κατοχυρώνει υπέρ του το δικαίωμα μίσθωσης της εν λόγω θέσης. Σε περίπτωση ισοβαθμίας γίνεται κλήρωση μεταξύ των υποψηφίων μισθωτών που συγκέντρωσαν τον ίδιο αριθμό μορίων, παρουσία αυτών, στην έδρα της αρμόδιας Διεύθυνσης Αγροτικών Υποθέσεων μετά από σχετική έγγραφη πρόσκληση.

 

8. Οι αρμόδιες Διευθύνσεις Αγροτικών Υποθέσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων κοινοποιούν άμεσα στους ενδιαφερόμενους αναλυτικό πίνακα με τα αποτελέσματα της μοριοδότησης. Εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση, οι υποψήφιοι μισθωτές που τυχόν δεν συμφωνούν με τα αποτελέσματα, μπορούν να ζητήσουν εγγράφως διευκρινίσεις από την Υπηρεσία, προβάλλοντας αιτιολογημένα τους ισχυρισμούς τους.

 

Η Υπηρεσία, εντός δέκα (10) εργάσιμων ημερών, επαναξιολογεί τους φακέλους και εφόσον προκύψουν διαφοροποιήσεις στην κατάταξη των υποψήφιων μισθωτών, διορθώνει τον πίνακα των αποτελεσμάτων και κοινοποιεί στους ενδιαφερόμενους το νέο πίνακα. Περαιτέρω διαδικασία ή υποβολή νέων ενστάσεων δεν πραγματοποιείται.

 

9. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχωρά στην έκδοση απόφασης προέγκρισης μίσθωσης στο όνομα του νέου μισθωτή, σύμφωνα με το άρθρο 3 της παρούσας.

 

10. Μετά την ολοκλήρωση της παραχώρησης χρήσης μιας υδάτινης έκτασης και την έκδοση προέγκρισης μίσθωσης, η Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ενημερώνει σχετικά την ΔΥΔΑΠ του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου η εν λόγω υδάτινη έκταση να αφαιρεθεί από τον ιστότοπο της Γενικής Διεύθυνσης Βιώσιμης Αλιείας.

Άρθρο 3

 

Αδειοδότηση μονάδων υδατοκαλλιέργειας σε υδάτινες εκτάσεις που παραχωρούνται με τη διαδικασία της μοριοδότησης

 

1. Για υδάτινες εκτάσεις για τις οποίες: i) ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ή ο επικρατών κατά τη μοριοδότηση φορέας δεν επιθυμεί οποιαδήποτε μεταβολή των όρων των προηγούμενων διοικητικών πράξεων αδειοδότησης ή δεν επιβάλλεται οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αυτών από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο και ii) οι προηγούμενες πράξεις αδειοδότησης δεν έχουν ανακληθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικών Υποθέσεων της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκδίδει την απόφαση προέγκρισης μίσθωσης στο όνομα του νέου μισθωτή, χωρίς να απαιτείται η διαδικασία της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4282/2014.

 

2. Για τις περιπτώσεις όπου i) ο μοναδικός ενδιαφερόμενος ή ο επικρατών κατά τη μοριοδότηση φορέας επιθυμεί οποιαδήποτε μεταβολή των όρων των προηγούμενων διοικητικών πράξεων αδειοδότησης ή επιβάλλεται οποιαδήποτε μεταβολή των όρων αυτών από το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο ή ii) οι προηγούμενες διοικητικές πράξεις αδειοδότησης έχουν ανακληθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η απόφαση προέγκρισης μίσθωσης

εκδίδεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του ν. 4282/2014.

 

3. Η διαδικασία χορήγησης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ολοκληρώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 21 και εντός της προθεσμίας που ορίζεται στην περίπτωση β’ της παραγράφου 3 του άρθρου 4 του ν. 4282/2014.

Αναλυτικά η απόφαση


Αλέξανδρος Μπίκας

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία