BACK TO
TOP
Επιχειρηματικά Projects

Με νέα περικοπή κινδυνεύει η Ενιαία Ενίσχυση

Δυσκολεύουν οι διαπραγματεύσεις για το Δημοσιονομικό Πλαίσιο της επταετίας 2014-2020, που θα κρίνουν και την πορεία των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Η οικονομική κρίση έχει αλλάξει τα δεδομένα και το κλίμα στις Βρυξέλλες έχει γίνει «γκρίζο», αφού είναι σαφής η εντολή των συντηρητικών κυβερνήσεων προς την Κομισιόν να μειώσουν τις δαπάνες τους για τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με νέα περικοπή κινδυνεύει η Ενιαία Ενίσχυση

5
0

Το τελευταίο Άτυπο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, που έγινε στην Κύπρο στις 30 Αυγούστου, ήταν ενδεικτικό της αλλαγής στάσης των εταίρων. Εκεί η Κυπριακή Προεδρία παρουσίασε ένα κείμενο όπου σαφέστατα διατυπώνεται η πρόθεση να μειωθούν οι διαθέσιμοι πόροι για τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών.

Αυτό σημαίνει ότι κινδυνεύει με περικοπή και το κονδύλι των 2 δισ. ευρώ που παίρνει κάθε χρόνο η Ελλάδα για την ενιαία ενίσχυση, το λεγόμενο «τσεκ». Συνολικά, εκτιμάται ότι από τα περίπου 20 δισ. ευρώ, που δικαιούται η Ελλάδα από την κατανομή των πόρων της επταετίας 2014-2020, το χειρότερο σενάριο, δηλαδή το γερμανικό, προβλέπει μείωση ακόμα και στα 13-15 δισ. ευρώ, με ένα ποσοστό να δίνεται με τη μορφή δανείου! Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται τόσο οι πληρωμές για τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών όσο και για τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης. Επιπλέον, περιλαμβάνονται στο «πακέτο» όλες οι επιχορηγήσεις μέσω ΕΣΠΑ και μέσω του Ταμείου Συνοχής, που είναι διάφορα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, κυρίως για τους κρατικούς οργανισμούς και τους δήμους.

Το πιο θετικό σενάριο είναι να μειωθούν σε μικρότερο ποσοστό οι κοινοτικοί πόροι για την Ελλάδα, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο ισχυρή αντίσταση θα ασκήσει η Γαλλία στις γερμανικές προθέσεις. Προφανώς θα αφορά και τα δικά της συμφέροντα, όχι τόσο τα ελληνικά.

Οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες, με ορόσημο την 20ή Νοεμβρίου που συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων με θέμα την οριστικοποίηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου της ΚΑΠ.

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 358ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: proypologismos E.E.pdf

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία