BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Αν δεν κλείσουν οι συμψηφισμοί... ούτε σεντ

Για να λέμε τα σύκα σύκα και τη σκάφη σκάφη, οι πρόσφατες πιστώσεις με την ειδική ενίσχυση βάμβακος και τις συνδεδεμένες κύλησαν ομαλά και οι περισσότεροι έμειναν ικανοποιημένοι….. Εκεί που υπάρχει τεράστιο θέμα είναι με το πετρέλαιο του 2015 και τα παλιά βιολογικά.

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0

Από τον Δεκέμβρη, που έγιναν οι τελευταίες πληρωμές, δεν έχει μπει ούτε σεντ! Εδώ, λένε, ξεκινάει το νέο πρόγραμμα και είναι απλήρωτα τουλάχιστον δύο χρόνια από το παλιό. Που νομίζουν ότι τα βρίσκουν τα λεφτά οι παραγωγοί για να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους, αναρωτιέται φίλος αγρότης!  

Κάπου χαμένα στις τρέχουσες οικονομικές «δυσκολίες» της χώρας και στην ανάγκη αύξησης των δημοσίων εσόδων είναι τα υπόλοιπα χρήματα από το αγροτικό πετρέλαιο του έτους 2015. Στις εφορίες είναι, σου λέει, τα υπόλοιπα που δεν έχουν πιστωθεί στους δικαιούχους! Και ούτε πρόκειται, αν πρώτα δεν πάει ο κάθε παραγωγός να ολοκληρώσει τους συμψηφισμούς, που του… αναλογούν! Γιατί πρώτα θα καλυφθούν τα έσοδα και μετά θα γίνουν πληρωμές! Απλό, απλούστατο!

Το ζήτημα με τις παλιές επιδοτήσεις, που πληρώθηκαν σε επόμενο χρόνο έχει δύο σκέλη, λέει ο Κεγκέρογλου. Και το ένα, που αφορά το ενδεχόμενο να ανοίξουν βιβλία οι αγρότες λύθηκε με σχετική τροπολογία, ΟΚ! Όσον αφορά, όμως τη φορολογία, το 2104 ο συντελεστής ήταν 13% και οι επιδοτήσεις αφορολόγητες, ενώ το 2015 ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22% και οι επιδοτήσεις αφορολόγητες μέχρι ποσού 12.000 ευρώ. Αίτημα να γίνει αναδρομική κατανομή στο έτος αναφοράς των ενισχύσεων, χωρίς πρόστιμα και ποινές! Λες;

Πάντως το μεγάλο μπέρδεμα έγινε με τα ειδοποιητήρια για τις ασφαλιστικές εισφορές στο νέο υπερταμείο. Ότι τα ραβασάκια έρχονται αυξημένα είναι γνωστό, ότι τρομάζουν να φτάσουν όμως, ποιος το περίμενε; Τόσο που ο διοικητής του ΕΦΚΑ αναγκάστηκε να δώσει παράταση στην ημερομηνία αποπληρωμής τους, παρά την ανάγκη αύξησης της εισπραξιμότητας του Οργανισμού! Άσε που δεν μπορούσε να κάνει κι αλλιώς, αφού τελικά δεν θα προλάβαινε ο κόσμος να καλύψει τις εισφορές του μέσα σε δύο μέρες, που έληγε η προθεσμία! Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!   

Από το πουθενά λίγες ώρες παγετού, στην καρδιά της άνοιξης, έφερε τα πάνω κάτω σε χιλιάδες παραγωγούς της κεντρικής και βόρειας χώρας. Οι καλλιέργειες που «χτυπήθηκαν» πολλές και διαφορετικές, ενώ οι ζημιές ακόμα δεν έχουν δείξει όλη την έκτασή τους! Αυξημένος ξανά ο φόρτος εργασίας για τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ, αυξημένη και η αγωνία των αγροτών για το πώς θα «τρέξουν» οι εκτιμήσεις και τελικά οι αποζημιώσεις… Déjà vu φοβούνται πολλοί παραγωγοί! 

Πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, το εμπορικό ισοζύγιο της ζάχαρης στην Ευρώπη μετατρέπεται σε καθαρά εξαγωγικό, μετά το τέλος των ποσοστώσεων που εφαρμόζεται εδώ και 50 χρόνια. Σύμφωνα μάλιστα με το USDA για τη νέα σεζόν αναμένεται και αύξηση της παραγωγής, αφού κάθε χώρα θα μπορεί να παράγει όση ζάχαρη θέλει. Δεν έφταναν, λοιπόν, όλη η ανακατωσούρα στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, οι λιγότερες σπορές και οι μειώσεις στο νέο τιμολογιακό καθεστώς… ήρθαν και οι διεθνείς πιέσεις, να ζορίσουν κι άλλο την καλλιέργεια! Ως πότε;



Ο μπλοκατζής

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία