BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Κόλλησε η αξιολόγηση, κόλλησαν και οι πληρωμές

Ένα µήνα περίπου περιθώριο, µέχρι το τέλος Ιουνίου, όπως έχουν διαβεβαιώσεις υπουργός και αναπληρωτής της πλατείας Βάθη έχουν οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να τρέξουν την εξόφληση των βιολογικών του 2014!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0
Ως εδώ καλά, απλά η διαδικασία θέλει το χρόνο της: Καταρχήν πρέπει να κλείσει η β’ αξιολόγηση, που όλο και κάτι γίνεται και δεν ολοκληρώνεται και µετά να υπογραφούν οι σχετικές αποφάσεις έγκρισης πίστωσης από το υπουργείο Οικονοµικών.

Βέβαια, µετά σου λέει, ο ΟΠΕΚΕΠΕ θα στείλει τις καταστάσεις των βιοκαλλιεργητών στις ∆ΑΟΚ για να κάνουν τις αναρτήσεις, να ακολουθήσουν οι ενστάσεις και µετά να επιστραφούν στον Οργανισµό Πληρωµών για να γίνει η πληρωµή. Και τότε, λένε, ότι πρώτα θα κλείσουν τα υπόλοιπα του 2014, µετά θα ολοκληρωθεί η καταβολή των εκκαθαρίσεων για τα προηγούµενα χρόνια από το 2011 ως και το 2014 και µετά θα λάβουν σειρά αυτοί του 2015. ∆ηλαδή, καλά λένε για τέλος του έτους πάνε οι βιοκαλλιεργητές του 2015! Λες να προλάβουν να καλύψουν κι αυτούς του 2016;

Εµ είναι απλήρωτοι από το 2005 οι δικαιούχοι της ∆άσωσης στη Φλώρινα, µε ευθύνη της ∆ιεύθυνσης ∆ασών του νοµού, εµ δεν ισχύει η αναδροµικότητα πέραν του ενός έτους, που σηµαίνει ότι έχουν χάσει από τότε κι ως σήµερα τις κοινοτικές ενισχύσεις. Τώρα καταφθάνουν και τα ραβασάκια από τη ∆ΥΟ µε γραµµάτια οφειλής, τα οποία σύµφωνα µε τη νέα νοµοθεσία, αν δεν εξοφληθούν αυτοδικαίως προχωρούν οι αρµόδιοι σε κατασχέσεις και πλειστηριασµούς ακινήτων. Και δαρµένοι! 

«Σφυρίζει αδιάφορα» το υπουργείο για την ενίσχυση των πληγέντων από ακαρπία και ξηρασία, µέσω αποζηµιώσεων ΕΛΓΑ, λέει η γνωστή Σερραία βουλευτής. Κι ενώ η κατάσταση είναι απογοητευτική, όπως σηµειώνει, µε τις ζηµιές τουλάχιστον στις Σέρρες να φτάνουν στο 70% για δενδρώδεις και 50% για σιτηρά, την ίδια ώρα το υπουργείο επιδεικνύει πρωτοφανή αδιαφορία όσον αφορά την αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων. Άσε, που και τα 17 και 5 του ΠΑΑ 2014-2020 «τρέχει», ούτε διεκδικεί, όπως πολλά άλλα κράτη της ΕΕ, που υπέστησαν ίδιες καταστροφές, χρηµατοδοτικά εργαλεία βοήθειας για την αντιµετώπιση κρίσεων. Τζίφος!

Στον αντίποδα, βέβαια, ο υπουργός Βαγγέλης τονίζει ότι ο ΕΛΓΑ έχει επιταχύνει πάρα πολύ τις διαδικασίες. «Εκεί που οι προηγούµενες κυβερνήσεις παλαιότερα πλήρωναν σε δώδεκα και δεκατρείς µήνες, έχουµε φτάσει στο εξάµηνο, στο επτάµηνο», όπως λέει. Πάντως, για να είναι καλυµµένος, εξηγεί ότι «µερικές διαδικασίες όσο και να τις συντοµεύσουµε, πρέπει να γίνουν και έχουν έναν συγκεκριµένο χρόνο». ∆ηλαδή, πιο σύντοµα αποζηµιώσεις δε γίνεται! Γίνεται;

Ο μπλοκατζής              
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία