BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Στις καθυστερήσεις το γκόλ!

Στου κουφού την πόρτα χτυπάνε οι βιοκαλλιεργητές! Έξαλλοι οι Λάκωνες, που έστειλαν εξώδικο διαμαρτυρία που κοινοποιήθηκε μέχρι και στον πρωθυπουργό από τον Οκτώβριο του 2014 και τρία σχεδόν χρόνια μετά δεν έχουν πάρει απάντηση και η κατάσταση παραμένει ίδια με τις πληρωμές. Οι αρμόδιες αρχές, μαζί και το υπουργείο, όπως λένε σε νέα επιστολή τους, κωφεύουν!

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Παρά τις οχλήσεις των συλλογικών φορέων ανά την Ελλάδα, εκκρεμούν εκατοντάδες αιτήσεις θεραπείας για τα έτη 2012-2013 που εξετάστηκαν και δικαιώθηκαν, εκκρεμούν οι ενστάσεις για πληρωμές των ετών 2013-2014, ενώ και όλο το 2015 και το 2016 είναι απλήρωτο. Δηλαδή, από το παλιό ΠΑΑ 2007-2013, τα μισά αγροπεριβαλλοντικά είναι ακόμα απλήρωτα! Και εκτός αυτού, λένε οι βιοκαλλιεργητές Λακωνίας, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αρνείται να διορθώσει και το λογισμικό και χαρτογραφικό σύστημά του, που δημιουργεί προβλήματα και δεν είναι καν σύμφωνο με τους κοινοτικούς κανονισμούς!

Σφαίρα πάνε οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ ανά τη χώρα για να κάνουν μια πρώτη εκτίμηση της κατάστασης όσον αφορά τις πρόσφατες ζημιές από το χαλάζι και τις βροχοπτώσεις! Οι αναγγελίες ζημιάς ξεκίνησαν ήδη στις περισσότερες περιοχές, το ζητούμενο είναι, όπως είπε ο διευθυντής του παραρτήματος του οργανισμού στην Κρήτη, να μην προβαίνουν οι παραγωγοί σε ψευδείς δηλώσεις γιατί αυτό προκαλεί καθυστερήσεις, αλλά μπορεί να υπάρξουν και επιπτώσεις! Το νου σας, δηλαδή! 

Σε 8 Περιφερειακές Ενότητες αυξήθηκαν, με τροποποιητική απόφαση, τα κονδύλια για τη δακοκτονία του 2017. Η γκρίνια που προηγήθηκε ήταν μεγάλη, ωστόσο αφενός η αύξηση δεν αφορά όλες τις Περιφέρειες και αφετέρου λίγα χρήματα παραπάνω δεν αναμένεται να λύσουν το πρόβλημα της αναποτελεσματικής με τον τρόπο που τρέχει ως σήμερα δακοκτονίας! Τουλάχιστον από το υπουργείο έχουν ανακοινώσει την προκήρυξη νέου προγράμματος σε άλλη βάση από του χρόνου! Ίδωμεν..


Προθέσεις υπάρχουν, πάντα, το θέμα είναι πως εφαρμόζονται τελικά στην πράξη! Εκείνη η απόφαση που βγήκε για την φερτάρδευση, κατά κοινή ομολογία, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς αντιμετωπίζει τον κατσίγαρο ως πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων. Ωστόσο, μένει να διαμορφωθεί ένα απλό, λειτουργικό και αξιόπιστο πλαίσιο εφαρμογής της εν λόγω διαδικασίας, γιατί το υπάρχον καλεί τα ελαιοτριβεία να μπλέξουν με τη γραφειοκρατία, ανεβάζοντας ταυτόχρονα και το κόστος που επωμίζονται! 

Εκπληκτικά μεγάλο είναι το ποσοστό συγκέντρωσης της αγροτικής γης στα χέρια λίγων μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως αποκαλύπτει έκθεση με τίτλο «Σημερινή κατάσταση της συγκέντρωσης γεωργικής γης στην ΕΕ», που παρουσιάστηκε στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Τι λένε οι αριθμοί; Το 2013 μόλις το 3,1% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην ΕΕ των 27 είχε τον έλεγχο του 52,2% των γεωργικών εκτάσεων, ενώ αντίθετα το 76,2% κατείχε μόνο το 11,2% της γεωργικής γης. Η ανισότητα στη χρήση γης στην ΕΕ θυμίζει τα επίπεδα Βραζιλίας, Κολομβίας, Φιλιππίνων… Να μην πούμε για τη χώρα μας…

Ο μπλοκατζής              
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία