BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Μπουρίνια από ζημιές και αναστατώνουν τον ΕΛΓΑ

Μπουρίνια θερινά στους αγρότες επεφύλασσε η περασµένη εβδοµάδα, τόσο κυριολεκτικά όσο και µεταφορικά. Το φαινόµενο Μέδουσα έφερε πολύ νερό που πληµµύρισε χιλιάδες καλλιέργειες. Μέχρι να στεγνώσουν, κι αν ακολουθήσει νέος καύσωνας, δεν θα µείνει τίποτα προς συγκοµιδή λένε οι καλλιεργητές κηπευτικών και βιοµηχανικής ντοµάτας. Όλοι στρέφονται στις αποζηµιώσεις του ΕΛΓΑ… Ο Οργανισµός να δούµε που θα στραφεί;

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
0
Κακοκαιρία και στις πληρωµές τις ηµέρες που πέρασαν! Τα υπόλοιπα για παλιές εξισωτικές, που έλεγαν από τον Οργανισµό Πληρωµών ότι ήταν έτοιµα και διασφαλισµένα κάπου κόλλησαν! Τεχνικά θέµατα επικαλούνται εύκολα οι αρµόδιοι, που περίµεναν την έγκριση των πιστώσεων. Κάπου στα τεχνικά ζητήµατα σκαλώνουν και τα βιολογικά, µε τους αγρότες να έχουν εκκρεµότητες πολλών ετών! Το χειρότερο όµως είναι οι ανακοινώσεις των υπεύθυνων, που τους δηµιουργούν προσδοκίες!
Άγνωστο πότε θα πληρωθούν οι ∆ασώσεις για τα έτη 2015-2016 αφού -παραδέχεται ο υπουργός- ακόµα ελέγχεται το νέο πληροφοριακό σύστηµα, ενώ θα ακολουθήσει και εκπαίδευση των χρηστών των δασικών υπηρεσιών. Αφού τα κοινοτικά κονδύλια υπάρχουν, εγκρίθηκαν πρόσφατα 7,5 εκατ. για την πληρωµή εκκρεµοτήτων, µήπως να βρεθεί ένας τρόπος άµεσης ευρωπαϊκής πληρωµής ή άµεσης ετήσιας προκαταβολής, αναρωτιούνται οι παραγωγοί, που ακόµα αναµένουν….

Σιγά που θα γλίτωναν οι µελισσοκόµοι από τις συνέπειες του πρόσφατου καύσωνα! Κυψέλες που έχουν ζηµιωθεί κατά το ήµισυ χρειάζονται δύο µε τρεις µήνες για να ανακάµψουν. Σε αυτές δε που έχουν καταστραφεί 12-16 πλαίσια από τα 15-20, θα πρέπει να συνενωθούν µε άλλες για να γλιτώσουν! Εκτός από απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο των µελισσών, µείωση αναµένεται και στην παραγωγή µελιού… Άλλη µια πληγή στον πρωτογενή τοµέα.
Τα προβλήµατα στο πληροφοριακό σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις δηλώσεις ΟΣ∆Ε στηλιτεύει για άλλη µια φορά η γνωστή Σερραία βουλευτής. Ένα µήνα µετά τη λήξη της προθεσµίας και αρκετοί παραγωγοί καλούνται για επιπλέον στοιχεία σχετικά µε επικαλύψεις αγροτεµαχίων µε τους δασικούς χάρτες, ενώ δεν είναι λίγοι που κινδυνεύουν µε απώλεια ή µείωση των επιδοτήσεων, όπως λέει. Μόνο που κάπου τα µπέρδεψε και νοµίζει ότι φέτος παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Μωϋσίδης αντί πέρυσι

Με τα «τρελά» του καιρού άρχισαν να φοβούνται οι παραγωγοί για το τι άλλο θα τους βρει! Ήδη οι βαµβακοκαλλιεργητές της Φθιώτιδας βλέπουν στον ορίζοντα µειωµένες αποδόσεις. Μάλιστα, σπεύδουν σε παραγωγικούς φορείς και πολιτικούς, ώστε να αιτηθούν µείωση των απαιτούµενων κιλών για τη συνδεδεµένη… Πάντως, υπενθυµίζεται ότι από το 2017 δεν υπάρχει πια ελάχιστη στρεµµατική απόδοση στα 140 κιλά, αλλά θα ορίζεται σε επίπεδο Περιφέρειας µε βάση το µέσο όρο της πενταετίας 2011-2015, µειωµένο κατά 20%. 
Ο Μπλοκατζής
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία