BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Άνω κάτω όλοι με το πλαφόν στη συνδεδεμένη βάμβακος

Φοβούνται µη χάσουν τη συνδεδεµένη οι βαµβακοπαραγωγοί, εν µέσω συγκοµιδής! Στη Ροδόπη, αρχικά η παρατεταµένη ανοµβρία και µετά ο βοριάς που κράτησε πάνω από 40 ηµέρες, ήρθε και κούµπωσε στα χωράφια που δεν ποτίστηκαν όσο θα έπρεπε λόγω αυξηµένου κόστους άρδευσης και τώρα δεν έχουν αποδόσεις!

Είναι καλός ο νέος νόμος

0
2

Με τη νέα απόφαση για την ειδική ενίσχυση απαιτούνται πλέον 169 κιλά στο νοµό και όχι 140 κιλά όπως ήταν παλιά για όλους! Μπορεί να είναι χαµηλό το πλαφόν, αλλά κι αυτό κάποιοι δεν το πιάνουν! Στη Θεσσαλονίκη που είχαν και το πράσινο σκουλήκι, άντε να πιάσουν τα 219 κιλά. Κοινό αίτηµα, η µείωση του πλαφόν, κάτι που έχει άλλωστε ξαναγίνει….

∆εν τους έφτανε η ανοµβρία του καλοκαιριού, που περιορίζει τις αποδόσεις των δέντρων, ήρθε και µια έντονη βροχόπτωση την τελευταία εβδοµάδα του Σεπτεµβρίου και δεν ξέρουν τι να γίνουν οι καλλιεργητές κάστανου στην κεντρική Ελλάδα. Οι έµποροι για τους «σκισµένους» καρπούς δίνουν µόλις 50 λεπτά, ενώ και οι παραγωγοί για να λάβουν αποζηµίωση από τον ΕΛΓΑ πρέπει να πληρώσουν εκτιµητικά 10 λεπτά το δέντρο και να αφήσουν και «µάρτυρες» αµάζευτα δέντρα….  

Μόλις στα 15 λεπτά πιάνει φέτος ο παραγωγός για την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου, από 25 λεπτά πέρυσι και µε κόστος παραγωγής κοντά στα 22 λεπτά. Κοινώς, όπως λένε οι καλλιεργητές, ούτε τα έξοδα δεν βγαίνουν. Οι πατάτες είναι καλές ποιοτικά, αλλά η χρονιά ήταν ξηρική. Κι αν δεν είχε και µια καλή βροχή στα µέσα του καλοκαιριού, οι ζηµιές στο Νευροκόπι και στον κάµπο της ∆ράµας θα ήταν ακόµα µεγαλύτερες…

Αγρότης της Σκύδρας αναρωτιέται τι έγιναν τα χρήµατα από το ταµείο των de minimis ύψους 32,65 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκε για την αποζηµίωση παραγωγών επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών λόγω εµπάργκο. Μετά την πρώτη δόση είχε µείνει υπόλοιπο, σου λέει, 12,5 εκατ. ευρώ. Ενέκριναν άλλα 2,1 εκατ. περίπου για τους πληγέντες από τα χιόνια κτηνοτρόφους και τώρα το ταµείο δείχνει µόλις 156.253,51 ευρώ. Άσε που οι παραγωγοί σε Πέλλα και Ηµαθία περιµένουν και αποζηµίωση λόγω των βροχοπτώσεων! Τελικά υπάρχουν λεφτά ή µένουν µόνο οι εξαγγελίες, ρωτάνε… 

Τα νέα ασφαλιστικά και φορολογικά µέτρα, αλλά και η αύξηση του κόστους ζωής επηρέασε όχι µόνο τους αγρότες, αλλά και τους αλλοδαπούς εργάτες γης, που επιλέγουν να φύγουν σε µια άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγµα, η Ιεράπετρα, που απασχολούσε 3 µε 4.000 ξένους αγρεργάτες και φέτος εµφανίζει έντονη έλλειψη εργατικών χεριών, µε αποτέλεσµα να κινδυνεύει µε συρρίκνωση και ο ίδιος ο πρωτογενής τοµέας.

Ο μπλοκατζής

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

13-10-2017 17:48Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος

συμφωνώ κ επαυξάνω

Απάντηση

13-10-2017 13:58Σπύρος Ποταμιάς

Είναι ξερικά βαμβάκοχωραφα καμία συνδεδεμένη εξυπνάκιδες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία