BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Όταν θες να δουλέψεις και δεν σ' αφήνουν

Οι αγρότες θέλουν να δουλέψουν, να επενδύσουν στη γη και τα µηχανήµατά τους, παρά το δυσµενές οικονοµικό περιβάλλον, την αυξηµένη φορολογία και τις τσουχτερές εισφορές! Μόνο µη µπει χέρι στις άµεσες ενισχύσεις, όπως φωνάζουν τώρα και οι ευρωβουλευτές, γιατί τότε πώς θα εξασφαλιστεί δίκαιο εισόδηµα για αγρότες, θα προστατευτούν οι θέσεις εργασίας, θα ενισχυθεί η καινοτοµία στον αγροτικό τοµέα;

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Με ψήφισµά τους ζητούν από την ΕΕ να αυξήσει ή τουλάχιστον να διατηρήσει στο ίδιο επίπεδο τις δαπάνες της ΚΑΠ µετά το 2020. Άλλωστε, «προκειµένου να καλυφθεί το κενό που δηµιουργεί στον προϋπολογισµό της ΚΑΠ το Brexit, η Κοµισιόν πρέπει να βρει εναλλακτικούς τρόπους χρηµατοδότησης», υποστηρίζουν.

Νέα κατραπακιά, εν τω µεταξύ, για τους αγρότες φαίνεται πως φέρνει η 4η αξιολόγηση, µε τους θεσµούς να απαιτούν η Αθήνα να επισπεύσει την περικοπή του αφορολογήτου εφόσον το ∆ΝΤ και οι ευρωπαϊκοί θεσµοί κρίνουν ότι αυτό είναι απαραίτητο προκειµένου να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασµα 3,5% του ΑΕΠ µέσα στο 2019. Αυτό γράφει ο κατάλογος µε τα 88 προαπαιτούµενα που θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση για να κλείσει το 3ο µνηµόνιο.

Στα προγράµµατα που «τσουλάνε» γρήγορα εντάσσεται η Απονιτροποίηση, λένε οι γεωπόνοι-σύµβουλοι, που καλούνται να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία µέχρι τις 16 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον βάσει της αρχικής προκήρυξης και µε την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί παράταση. Ωστόσο, οι αρµόδιες υπηρεσίες εφαρµογής µετά την έγκριση των φακέλων θα ξεκινήσουν έλεγχο για τα αρδευόµενα αγροτεµάχια, που θα «τρέχουν» µέχρι και τη λήξη της πενταετίας. Αν εντοπισθούν χωράφια στα οποία δε µπορεί να τεκµηριωθεί η άρδευση τους, ο παραγωγός θα αναγκαστεί να επιστρέψει το σύνολο των χρηµάτων που έχει εισπράξει µέχρι και εκείνη τη στιγµή για το σύνολο της ενταγµένης έκτασης του. Ουπς!

Όσο ένα καλό δενδροκοµικό 80 ίππων θα φτάσουν τα έξοδα του υπουργείου της πλατείας Βάθη, που εγγράφησαν στον προϋπολογισµό του έτους για να καλυφθούν οι ανάγκες «παράστασης» στη φετινή Agrotica. Βέβαια, για να πούµε και τα σύκα σύκα, εκτός από περίπτερο, που µάλλον θα είναι πολύ πλούσιο, στο υπουργείο φέτος έχουν και πολλές παράλληλες εκδηλώσεις…. Οπότε, χρειάζεται το κονδύλι!

Λεφτά ούτε για ζήτω φωνάζει µια Οµάδα Παραγωγών πατάτας από το χωριό ∆ασωτό του λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου. Για απελπιστική κατάσταση µιλούν και φοβούνται ότι αν δεν πουλήσουν φέτος το προϊόν τους, την ερχόµενη σεζόν πολλοί από αυτούς δεν θα µπορέσουν να παραµείνουν αγρότες. Έχουν ξεµείνει µε 20 χιλιάδες τόνους πατάτας απούλητους και τη δίνουν προς 3 λεπτά το κιλά...                                   

Ο μπλοκατζής

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία