BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Άργησε να πάρει μπρος το σύστημα....

Δεν φτάνει που καθυστέρησαν, δεν φτάνει που ούτως ή άλλως ήταν λιγότερα από κάθε άλλη χρονιά τα χρήματα για την επιστροφή του αγροτικού πετρελαίου, πήραν μια απογοήτευση οι παραγωγοί άλλο πράγμα αυτές τις μέρες!

Είναι καλός ο νέος νόμος

2
0

Έμπαιναν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να δουν τι έχουν να πάρουν κι έβλεπαν ποσά πολύ υψηλότερα από αυτά που βρήκαν στους λογαριασμούς τους! Άρχισαν να ψάχνουν οι άνθρωποι τι χρωστάνε, ποιος τα πήρε και που είναι τα υπόλοιπα….

Έλα μου ντε που ο Οργανισμός Πληρωμών δεν είχε ανανεώσει τη σελίδα του και τα ποσά αυτά αφορούσαν την αντίστοιχη περσινή πληρωμή στα τέλη Ιανουαρίου 2017…. Και τα τηλέφωνα να χτυπούν για εξηγήσεις και η αγανάκτηση των παραγωγών στα κόκκινα… Ευτυχώς που τουλάχιστον λύθηκε το ζήτημα… Όχι ότι στο τέλος τους πήρε η χαρά, αφού με τους συμψηφισμούς σε πολλούς δεν έμεινε ούτε σεντ!

Μετά από αυτό νέο πρόβλημα με την ταυτότητα των αγροτεμαχίων. Υπάρχουν πολλά αγροτεμάχια που δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 και βρίσκονται σε «μπερδεμένο» ιδιοκτησιακό καθεστώς, κληρονομιά, εξ’ αδιαιρέτου κι άλλα κι άλλα… Και μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι «η αναγραφή του ΑΤΑΚ του αγροτεμαχίου του ιδιοκτήτη είναι υποχρεωτική», ωστόσο όσοι νοικιάζουν χωράφια δεν αποκλείεται να έχουν μπλεξίματα και ενδεχομένως να μη μπορούν να ενεργοποιήσουν και συνεπώς να μην πληρωθούν το τσεκ….

Έχουν ξεμείνει απλήρωτοι για τα βιολογικά του 2015 και 2016 χιλιάδες καλλιεργητές και απορούν που συνάδερφοί τους έχουν τακτοποιηθεί… Από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, αρμοδίως, διευκρινίζουν ότι το σύστημα για το 2016 θα ανοίξει από βδομάδα, οπότε οι κατά τόπους ΔΑΟΚ θα μπορούν να αποστέλλουν τις λίστες με τους δικαιούχους προς πληρωμή, ενώ για το 2015 δυστυχώς θα πρέπει να κάνουν κι άλλη υπομονή μέχρι να εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ μεταφοράς τον ποσών της εθνι8κής συμμετοχής, που πέρυσι σε αντίστοιχη περίπτωση έγινε τον Μάιο… Ζήσε Μάη μου, δηλαδή!

Υπομονή μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να κάνουν οι αγρότες της νότιας και ανατολικής Κρήτης προκειμένου να αποζημιωθούν για τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους δυνατούς ανέμους. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει την κοστολόγηση της ζημιάς, την οποία ο Δήμος και οι φορείς της Ιεράπετρας υπολόγισαν περί τα 8 εκατ. ευρώ. Το θέμα που ανακύπτει, βέβαια, και οι παραγωγοί αφενός δεν το περίμεναν και αφετέρου μάλλον δεν το θέλουν, είναι ότι όσοι λάβουν κρατικές ενισχύσεις για ζημιές από θεομηνία θα πρέπει να παραμείνουν για δέκα χρόνια ασφαλιστικά ενήμεροι….

Εντάξει, τι χαρά κι αυτή! Δημοσιεύτηκε στη Διαύγεια η απόφαση για το πρόγραμμα προώθησης φρούτων, λαχανικών και γάλακτος στα σχολεία. Είναι τριετές, σου λέει, και ξεκινάει με τη σχολική χρονιά 2017-2018! Μόνο που το 2017 τελείωσε, άσε που φτάνει Πάσχα και ένα φρούτο τα παιδιά δεν έφαγαν ακόμα. Ευτυχώς, τουλάχιστον, που στα επιλέξιμα φρούτα είναι και ροδάκινα, νεκταρίνια και βερίκοκα, μήπως προλάβουν κανένα πριν κλείσουν για καλοκαίρι!

Ο μπλοκατζής  

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία