BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Λύση για φέτος στις δηλώσεις συγκομιδής

Κανένα πρόβληµα δεν υπάρχει ταµειακά, σου λένε, στον ΕΛΓΑ…. Άρα τι την χρειάζεται την αναθεώρηση του προϋπολογισµού, για να πληρώσει 14 εκατ. ευρώ από τις περιβόητες ζηµιές του 2018, ενώ κοντοζυγώνουµε στο 2020;;

zaria_10

Agronews

6
0

Από την άλλη πάλι, ευτυχώς που σε λίγο µπαίνει το τσεκ και θα πάρουν µια ανάσα εκεί στη Μεσογείων, γιατί πολλοί είναι οι αγρότες, σου λέει, που έχουν υπογράψει για παρακράτηση χρηµάτων… Και µη χειρότερα, δηλαδή!

Λύση πολιτική, πάντως, βρήκαν στη Βάθη για το θέµα των αµβυκούχων και των δηλώσεων συγκοµιδής των αµπελουργών. Η υφυπουργός, στις δηλώσεις της, ήταν σαφής: «διευθετήθηκε το θέµα για τη φετινή χρονιά το ζήτηµα της δήλωσης συγκοµιδής των αµπελοκαλλιεργητών της τρέχουσας περιόδου». Λεπτοµέρειες δεν δόθηκαν…. Άσε που του χρόνου µπορεί να έχουν οι άνθρωποι πάλι τα ίδια θέµατα! Πάντως, σου λέει, η απόφαση που ελήφθη, εναρµονίζει τη χώρα µας µε τους ευρωπαϊκούς κανονισµούς ώστε να µην επιβαρύνεται πλέον η Ελλάδα µε πρόστιµα.

Επί τοις ουσίας, κατέληξαν ότι όσοι αµβυκούχοι και αµπελοκαλλιεργητές θέλουν θα µπορούν να προβαίνουν σε δηλώσεις συγκοµιδής σε άλλους προορισµούς, τις οποίες θα καταθέτουν στις κατά τόπους ∆ΑΟΚ, για να πάρουν και κατόπιν να τις καταθέτουν στα αρµόδια τελωνεία, τα οποία θα τους χορηγούν τις άδειες απόσταξης. Βέβαια, και πέρυσι πάλι ντράβαλα είχαν. Μόνο που τότε, µε έγγραφο του υπουργείου της πλατείας Βάθη δόθηκε το ΟΚ µε την αιτιολογία των ζηµιών στην παραγωγή από τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

Για πολύ καλή ποιότητα και αλλά και αυξηµένες ποσότητες στην κορινθιακή σταφίδα σπεύδουν να ενηµερώσουν σε όλη την Πελοπόννησο όσοι παραλαµβάνουν το προϊόν. Από την Αιγιάλεια, που πέρυσι όπως οι ίδιοι λένε, η ΠΕΣ έδωσε την υψηλότερη τιµή της τάξης των 2,05 ευρώ το κιλό, αυτές τις µέρες κάνουν λόγο για «ισορροπηµένη» τιµή, µε στόχο να διασφαλίζεται αφενός το µέλλον του προϊόντος και αφετέρου να εξασφαλίζεται το εισόδηµα του παραγωγού. Με άλλα λόγια, σε Ηλεία και Μεσσηνία, που ήταν πιο ξεκάθαροι, έδωσαν τιµή εκκίνησης στα 1,50 ευρώ το κιλό! Καταλάβατε ή να το κάνουµε πιο σαφές; 

Ο πρωθυπουργός, πάντως, είναι πιο ξεκάθαρος! Μέχρι τα τέλη Νοεµβρίου θα έχει ψηφιστεί και το νέο φορολογικό νοµοσχέδιο, µε τις ελαφρύνσεις που ανακοίνωσε στη ∆ΕΘ, αλλά και µια συνολική παρέµβαση στο πλαίσιο της φορολογίας. Ακούστε τι σηµαίνει αυτό για τους αγρότες: Με τις αλλαγές στον φορολογικό συντελεστή για τα χαµηλά εισοδήµατα ένας αγρότης, ο οποίος είχε εισόδηµα 7.000 ευρώ, µέχρι σήµερα πλήρωνε φόρο 1.540 ευρώ. Τώρα θα πληρώνει 630 ευρώ. ∆ηλαδή θα έχει όφελος 910 ευρώ. Αν προστεθεί και το κέρδος από τη µείωση του ΕΝΦΙΑ το όφελός του ξεπερνάει τα 1.000 ευρώ ετησίως». Καλώς!                                                               

Ο  Μπλοκατζής

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία