BACK TO
TOP
της Πιάτσας

o covid 19 έχει παρενέργειες και στα Σχέδια

Τους µπέρδεψαν πάλι τους αγρότες µε το πότε θα πληρωθεί το περιβόητο ποιοτικό πριµ στα αιγοπρόβατα. Το έψαχναν µέχρι τελευταία ώρα πώς θα το κάνουν, πόσα λεφτά θα δώσουν και πως θα τα δώσουν.

zaria_15

10
0

Κι εκεί που το πάλευαν για να πληρωθούν νωρίτερα, τελικά φτάνει Μεγάλη Εβδοµάδα και η συνδεδεµένη δεν είναι και πολύ διαφορετική από πέρυσι. Εν τω µεταξύ η αντίστοιχη ενίσχυση για τα βοοειδή πάει για τέλος Απριλίου, ενώ και για χοιροτρόφους και πτηνοτρόφους δεν έχουν προβλεφθεί µέτρα προς στήριξή τους. Εν αναµονή;

Κάπου εκεί και ο Οργανισµός Πληρωµών ανακοινώνει ότι θα επανελέγξει όλα τα αγροτεµάχια, µε αίτηµα ενίσχυσης συνδεδεµένων καθεστώτων, που είχαν εύρηµα (µείωση ή µηδενισµό της έκτασης φυτικού κεφαλαίου) από τον έλεγχο µέσω τηλεπισκόπησης, χωρίς την υποβολή σχετικής ένστασης από τους παραγωγούς. Κι αυτό για να µπορέσουν όσοι βρεθούν ότι είναι εντάξει να ενταχθούν στην συµπληρωµατική πληρωµή της επόµενης εβδοµάδας, µαζί µε το πριµ για τα αιγοπρόβατα….

Μικρότερο ποσοστό υλοποίησης στα Σχέδια Βελτίωσης περιµένουν οι γεωπόνοι -µελετητές, λόγω κορωνοϊού. Αιτίες, όπως λένε, καταρχήν η έλλειψη ρευστότητας σε γεωργούς και κτηνοτρόφους, αλλά και η ανασφάλειά τους να επενδύσουν σε ένα ρευστό παγκοσµίως οικονοµικό περιβάλλον. Βέβαια, οι ίδιοι προτείνουν στους αρµόδιους να προχωρήσουν σε τροποποιήσεις λόγω ανωτέρας βίας, ώστε να αφαιρέσουν οι δικαιούχοι επενδύσεις που δεν µπορούν να υλοποιήσουν, δίνοντας τους περισσευούµενους πόρους προς διάθεση στους επιλαχόντες. ∆εν ακούγεται κακό!

Άργησε, αλλά έδειξε την καταστροφή που έκανε ο παγετός της 17ης Μαρτίου σε ροδακινιές, νεκταρινιές, βερικοκιές, αµπέλια και αχλαδιές του Τυρνάβου. Στις αχλαδιές διαπιστώθηκε αποξηράνσεις ανθέων, ταξιαρχών, οφθαλµών και ανθίσκων και κηλιδώσεις φύλλων και καρπών δηλαδή η γνωστή µελάνωση των ανθέων. Το θέµα είναι πως συµβαίνει δεύτερη φορά µέσα στην πενταετία και η καλλιέργεια είναι µία από τις σηµαντικότερες για την περιοχή. Θεωρείται άραγε εξαιρετική περίπτωση για να επιλυθούν του ζητήµατος οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ;

Πάντως, στον φορέα ετοιµάζουν και νέα πληρωµή πακέτου αποζηµιώσεων µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα. Το ζητούµενο βέβαια είναι, όπως γκρινιάζουν οι ροδακινοπαραγωγοί της Ηµαθίας, ότι στην εν λόγω πίστωση δεν θα περιλαµβάνεται η κακοκαιρία της 10ης Ιουλίου, παρά τις όποιες υποσχέσεις από κυβερνητικά στελέχη.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία