BACK TO
TOP
της Πιάτσας

Βαριά σκιά πάνω από την αγροδιατροφή

Ανάσες ρευστότητας φέρνει ο ∆εκέµβριος. Μετά την προκαταβολή των προγραµµάτων, την άλλη βδοµάδα µπαίνει και η εξόφληση της βασικής, µαζί µε το πρασίνισµα, ενώ ακολουθούν εξισωτική, αλλά και τα 30 ευρώ στους ελαιοπαραγωγούς!

zaria_15

21
0
Κατόπιν ακούγεται ότι έρχεται και νέο µέτρο για τους κοµµένους της ελιάς Καλαµών, ενώ κάτι ψιθυρίζεται για την πρόθεση του υπουργείου να  στηριχθούν κι άλλα είδη βρώσιµης ελιά

Να µην ξεχαστούν και να κάνουν ενστάσεις  
καλεί ο Σύνδεσµος Ελληνικής Κτηνοτροφίας τους αιγοπροβατοτρόφους που θεωρούν ότι έχουν αδικηθεί και δεν πληρώθηκαν το παρά κάτι 4ευρώ. Μαζί µε την ένσταση πρέπει να στείλουν στη ∆οµοκού και αντίγραφα τιµολογίων γάλακτος για το έτος 2019, αλλά και υπεύθυνη δήλωση ότι πληρούν τις προϋποθέσεις της ΚΥΑ (ΦΕΚ Β 3836 /2020) για την καταβολή της ενίσχυσης. Ακούγεται, µάλιστα, ότι κάποιοι που έµειναν εκτός λόγω λάθους του συστήµατος, έχουν ήδη απευθυνθεί σε δικηγόρους! 

«Κανονικότατα και σε εύλογο χρονικό διάστηµα θα καταβληθούν οι αποζηµιώσεις για τα αµύγδαλα Ελασσόνας από τα ΠΣΕΑ 2017», διαβεβαίωσε -σου λέει- ρητά ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τη βουλευτή Ν∆ Στέλλα Μπίζιου. Χάρηκε και η βουλευτής, που «ο ΕΛΓΑ και το υπουργείο αποδεικνύουν καθηµερινά πως στέκονται δίπλα στον Έλληνα παραγωγό». Ότι πρόκειται για αποζηµιώσεις του 2017 κι έχουν περάσει ήδη 3 χρόνια, της λέει κάτι; Εύλογο διάστηµα, χωρίς να δίνει χρονοδιάγραµµα τι σηµαίνει για τον πρόεδρο; Μήπως άλλα 3 χρόνια;  

«Βαριά σκιά» ρίχνει πάνω από τον αγροδιατροφικό τοµέα η Covid-19. Έρευνα δείχνει πως λόγω του υψηλού ρίσκου µετάδοσης του ιού σε ορισµένα γεωργικά επαγγέλµατα, µπορεί να βρεθούν σε κίνδυνο έως 4 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Εάν δε, συνυπολογιστούν και οι ΗΠΑ, το οικονοµικό πλήγµα, από την απώλεια θέσεων απασχόλησης, µπορεί να ξεπεράσει τα 17 δισ. δολάρια. Η έρευνα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη λήψης µέτρων προστασίας της υγείας των εργαζοµένων στο χώρο και την προστασία των θέσεων εργασίας τους, καθώς η απουσία τους, θέτει και ζήτηµα εξασφάλισης της εφοδιαστικής αλυσίδας.  

Είναι από τις περιπτώσεις που ξεχωρίζουν σαν τη… µύγα µέσα στο γάλα κι αφήνουν υποσχέσεις ότι η εγχώρια κτηνοτροφία µπορεί να ελπίζει σε καλύτερες ηµέρες. Ο λόγος για τον Νίκο Κολτσίδα, έναν 39χρονο από τα Γρεβενά, µε πτυχίο στην εφαρµοσµένη πληροφορική και µεταπτυχιακό στα ευφυή συστήµατα, ο οποίος από το 2014 αποφάσισε να ασχοληθεί µε την προβατοτροφία. Ο λόγος του συγκροτηµένος, οι ιδέες του για τη διαχείριση κτηνοτροφικών εκµεταλλεύσεων πρωτοποριακές και η εκτροφή του, που συστεγάζεται εδώ και ένα χρόνο µε εκείνη του συνοµήλικου φίλου του Στάθη Πασχαλίδη, στον Άγιο ∆ηµήτριο Κοζάνης, να µην έχει να ζηλέψει τίποτε από σύγχρονες εκτροφές της εσπερίας, τόσο σε αποδόσεις, όσο και σε ποιότητα γάλακτος. 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία