BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Τυλίγει στο πρώτο ραντεβού η χορτοδετική Case IH RB 545

Παρόλο που βασίζεται ακόμα στις βασικές αρχές του αρχικού σχεδίου της χορτοδετικής Orkel, που η CNH αγόρασε από τη νορβηγική εταιρεία πριν από έξι χρόνια, το καινούργιο RB 545 Silage Pack περιλαμβάνει πολλά νέα χαρακτηριστικά του Case IH. Δοκιμάσαμε την πιο πρόσφατη έκδοσή του στο χωράφι

case_1_agronews

Βασίλης Σοφός

6
0

Ξεκινώντας από το συλλεκτικό τύμπανο που έχει μήκος 2,06 μ., oι πέντε σειρές δοντιών του δεν προστατεύονται από υπερφόρτωση με σπειροειδή ελατήρια -όπως συνηθίζεται στον κλάδο αλλά με πλαστικά στοιχεία που συνδέουν τα δόντια στον ρότορα στον οποίο είναι τοποθετημένα. Το πλεονέκτημα εδώ είναι ότι, σε αντίθεση με τα ελατήρια, δεν υπάρχει κίνδυνος να λυγίσουν τα πλαστικά άκρα.

Η πίεση που ασκεί το συλλεκτικό τύμπανο στο έδαφος ρυθμίζεται, όπως και το ύψος του κυλίνδρου θημωνιάς, που, μαζί με τα δόντια τροφοδοσίας και τους πλευρικούς κοχλίες, παίζει σημαντικό ρόλο στο να επιτρέπει στο μηχάνημα να παρουσιάζει ομαλή εισροή υλικού. Αποδεικνύοντας αυτό το επιχείρημα, δεν αντιμετωπίσαμε σημαντικές εμφράξεις ή άλλα προβλήματα, ακόμα και κατά τη συλλογή υγρού χόρτου που είχε πιο πολύ βάρος. Όσον αφορά τα μαχαίρια, υπάρχουν 20 από δαύτα που προστατεύονται με ελατήρια και θεωρητικά παρέχουν μήκος κοπής 57 mm.

Παρότι τα μαχαίρια δεν ήταν τοποθετημένα αρκετά κοντά, πραγματική ποιότητα κοπής στη δοκιμή ήταν καλή. Σε αυτό το σημείο, αξίζει να τονίσουμε μερικές πολύ χρήσιμες λειτουργίες: πρώτον, οι λεπίδες μπορούν να ρυθμιστούν έτσι ώστε να κινούνται για λίγο κάθε φορά που ανοίγει η πίσω πόρτα -για να απομακρύνονται τα υπολείμματα και, δεύτερον, οι λεπίδες μπορούν να σταματούν να λειτουργούν μόλις το δεμάτι φτάσει το 80% της τελικής διαμέτρου του ώστε να διασφαλίζεται ότι τα δεμάτια θα έχουν σωστό σχήμα. Επιστρέφοντας στο πίσω μέρος, ο θάλαμος δεματιών του RB αποτελείται από 18 κυλίνδρους και μπορεί να πάρει μεμβράνη ή δίχτυ.

Ο καθένας έχει 10 εγκοπές, που έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν καλύτερο κράτημα του υλικού όταν ξεκινάει η δημιουργία του δεματιού. Αυτή είναι η θεωρία και, από την εμπειρία μας, λειτουργεί. Χρησιμοποιήσαμε το Silage Pack σε διάφορες καλλιέργειες και συνθήκες -χόρτο, άχυρο, υγρό, στεγνό, μακρύ, κοντό- και το τύλιγμα του δεματιού δεν ήταν πρόβλημα.

Μόλις μπήκε το φθινόπωρο, οι κύλινδροι δεν επηρέασαν καθόλου τη συμπύκνωση ή το σχήμα των δεματιών, ενώ η ποιότητα του σχήματος του δεματιού ήταν άψογη. Όταν ολοκληρωθεί το δεμάτι, ο χειριστής μπορεί να επιλέξει τη στιγμή που η μεμβράνη ή το δίχτυ εισάγονται στον θάλαμο και να ρυθμίζει τον κύκλο συσκευασίας για να ξεκινήσει με μη αυτόματο τρόπο.

Το RB 545 Silage Pack είναι πλήρως συμβατό με ISObus. Το χρησιμοποιήσαμε από το Maxxum, που προαναφέρθηκε, και το ελέγξαμε από την οθόνη AFS 700 του τρακτέρ. Δεν είχαμε παράπονα εδώ, όλα λειτούργησαν τέλεια. Το περιβάλλον χρήσης είναι εξαιρετικό και διαθέτει ευκολονόητα σύμβολα και έξυπνη πλοήγηση στο μενού.

Τα δυνατά σημεία είναι ότι οι χειριστές έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν ειδικά προσαρμοσμένα κουμπιά συντόμευσης για τις λειτουργίες που χρησιμοποιούνται πιο συχνά στην «επιφάνεια εργασίας» (π.χ. λεπίδες, αριθμός συσκευασιών) και, επίσης, μας άρεσε η γραφική απεικόνιση των μεμονωμένων σταδίων.

Σύνοψη:
Παρόλο που διατήρησε μια αίσθηση από την αρχική φιλοσοφία σχεδιασμού Orkel, η Case IH ανανέωσε και αναβάθμισε πολλές από τις λεπτομέρειες στο RB 545 Silage Pack. Η χρήση του ελέγχου ISObus είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προόδου και, παρόλο που υπάρχει περιθώριο για αλλαγή μερικών λεπτομερειών, αυτό είναι είναι ένα μηχάνημα κάνει εξαιρετικά για όλες τις δουλειές και αποτελεί μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στον τομέα χορτοδετικών.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία