BACK TO
TOP
Τεχνολογία

Καταστροφέας σπόρων απαλλάσσει το χωράφι από εισβολή ζιζανίων

Ποσοστό θανάτωσης σπόρων ζιζανίων 99 τοις εκατό επιδεικνύεται στις δοκιμές του ολοκληρωμένου καταστροφέα σπόρων Harrington.

FScreen-Shot-2016-11-01-at-10_35_12-am

Ελισσαίος-Ιωάννης Μανιάτης

100
0

Ανεξάρτητοι εμπορικοί έλεγχοι στην Αυστραλία επιβεβαίωσαν ποσοστό θανάτωσης σπόρων ζιζανίων έως και 99%  με χρήση της τελευταία έκδοση του ολοκληρωμένου καταστροφέα σπόρων Harrington (iHSD) σε διάφορες ταχύτητες θερισμού. Ο iHSD αλέθει σε μύλο τα ζιζάνια που θερίζει η θεριζοαλωνιστική, με αποτέλεσμα τη θανάτωση των σπόρων τους. Έτσι, την επόμενη χρονιά δεν υπάρχουν πολλοί σπόροι ζιζανίων να φυτρώσουν στην καλλιέργεια.

Η νέα έκδοση του καταστροφέα, που βιδώνεται στο πίσω μέρος θεριζοαλωνιστικών μηχανών (η προηγούμενη έκδοση ήταν συρόμενη), κυκλοφόρησε αυτό το έτος μετά την επιτυχή δοκιμή συγκομιδής από οκτώ μονάδες που τοποθετήθηκαν σε μια σειρά από μάρκες θεριζοαλωνιστικών μηχανών συμπεριλαμβανομένων των John Deere και New Holland. Μπορεί επίσης να τοποθετηθεί σε θεριστικές μηχανές Case IH. Ο συρόμενος σχεδιασμός του iHSD άλλαξε στα τέλη του περασμένου έτους, σε ανταπόκριση αιτημάτων καλλιεργητών.

Ο καταστροφέας επινοήθηκε από τον καλλιεργητή στη Δυτική Αυστραλία Ray Harrington, και αναπτύχθηκε από την UniSA με επενδύσεις από την εταιρεία Grains Research & Development Corporation. Βελτιώνεται συνεχώς από την SKF Engineering και την DeBruin Engineering μαζί με τον διανομέα της McIntosh Distribution.

Το νέο σύστημα χρησιμοποιεί τον ίδιο μύλο με την αρχική συρόμενη υδραυλική έκδοση, αλλά το ελκυστικό για τους καλλιεργητές είναι το γεγονός ότι είναι διαθέσιμο μόνο στα 85.000 δολάρια Αυστραλίας συν τους φόρους και το κόστος εγκατάστασης.

Κάθε μύλος του iHSD περιέχει δύο δίσκους που περιστρέφονται αντίθετα στις 3000 σ.α.λ., το οποίο κάνει τους σπόρους των ζιζανίων σχεδόν να εξαϋλώνονται καθώς κινούνται μέσω των πτερυγίων των δίσκων.

 

Δοκιμές και από πανεπιστήμια

Ο Mike Walsh από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ και ο John Broster από το Πανεπιστήμιο Charles Sturt, εξέτασαν πρόσφατα τον iHSD υπό συνθήκες εμπορικής συγκομιδής σίτου κοντά στο Broomehill στη Δυτική Αυστραλία για να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα θανάτωσης των ζιζανίων.

Σύμφωνα με τον Walsh, το σύστημα δοκιμάστηκε σε 12 λωρίδες σε τρεις διαφορετικές ταχύτητες συλλογής. Κατά τη συγκομιδή κάθε λωρίδας, επιπλέον σπόροι του ζιζανίου άγριας σίκαλης τροφοδοτήθηκαν στο σύστημα καθώς λειτουργούσε.

Ο Walsh αναφέρει ότι η αποτελεσματικότητα του κάθετου iHSD σε ετήσιους σπόρους σίκαλης ήταν πολύ υψηλή, κυμαινόμενη από το μέσο όρο 98,2% σε ταχύτητα συγκομιδής 4km/h έως 99,5% στα 6km/h, ισοδύναμη με τα επίπεδα του οριζόντιου, συρόμενου iHSD.

Λέει ότι δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στον ρυθμό θανάτωσης σπόρων μεταξύ των τριών ταχυτήτων των 4, 6 και 8km/h, γεγονός που δεν έδειξε καμία επίδραση στην αποτελεσματικότητά του από τις αυξανόμενες ποσότητες τεμαχισμένου χόρτου που παράγονται από τις υψηλότερες ταχύτητες.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία