BACK TO
TOP
Βιοκαύσιμα

Δασική πολιτική χωρίς δασολόγους δεν γίνεται λένε ΠΟΓΕΔΥ, ΠΕΔΔΥ

Κριτική στους χειρισμούς με τους οποίους αντιμετωπίζουν τα αρμόδια υπουργεία τη δασική πολιτική ασκεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ).

Ευρωπαϊκή ημερίδα για την Κοιλάδα του Αχελώου και την αγροτική ανάπτυξη

2
0

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της «στα πλαίσια αυτά και δεδομένης της πολιτικής αλλαγής που έχει συντελεστεί, περιμένουμε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακολουθήσει πιο ενδεδειγμένους, θεσμικά, τρόπους για τον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων που συνδέονται με τη Δασική Νομοθεσία».

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

Με αφορμή δημοσιεύματα σε φύλλα εφημερίδων για το θέμα της Δασικής Νομοθεσίας, η ΠΟΓΕΔΥ και η ΠΕΔΔΥ ανακοινώνουν τα εξής: 

Από την πρώτη στιγμή, στη συνάντησή μας με την πολιτική ηγεσία, ζήτησε τη συγκρότηση επιτροπής ειδικών επιστημόνων, που θα οριστούν θεσμικά όπως προβλέπεται, για να εξετάσει και να προτείνει αλλαγές στο νομικό και θεσμικό πλαίσιο για τη δασοπροστασία. Τέτοια επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί και επομένως είναι ζητούμενο να διευκρινιστεί ποιος προτείνει, με ποια ιδιότητα και τι ακριβώς προτείνει,  στη νέα πολιτική ηγεσία.

Από την πρώτη στιγμή ζήτησε την εμπλοκή των Δασολόγων και της Δασικής Διοίκησης στη διαμόρφωση του πλαισίου Δασικής Πολιτικής και την ανάληψη από την ίδια τη διοίκηση πρωτοβουλιών που θα αναβαθμίσουν το ρόλο και το χαρακτήρα των δημόσιων αρχών. Είτε συζητάμε για την Οργάνωση της Δασικής Διοίκησης (κάθετη διάρθρωση δασικών Υπηρεσιών - υπηρεσία προστασίας της υπαίθρου) είτε συζητάμε για την εκτέλεση έργων όπως οι δασικοί χάρτες, είτε για τη συνεισφορά του Τομέα στην οικονομία δεν μπορούμε να παραβλέπουμε  ότι τα δάση στην Ελλάδα είναι δημόσια και ότι ο ρόλος των δημοσίων Υπηρεσιών είναι όχι μόνο να τα προστατεύουν αποτελεσματικά αλλά και να προσδίδουν έσοδα μέσω της αειφορικής διαχείρισης τους στην πολιτεία, κάτι που λόγω της ανυπαρξίας δασικής πολιτικής δεν κατορθώθηκε τα προηγούμενα χρόνια.

Με αποκορύφωμα τους Δασικούς Νόμους που ψηφίστηκαν  από τις τελευταίες μνημονιακές Κυβερνήσεις, δεν ήταν λίγες οι φορές που η δασική νομοθεσία μπήκε στο στόχαστρο μικρών ή μεγαλύτερων κύκλων συμφερόντων, οι οποίοι θεωρούσαν εμπόδιο τη συνταγματική προστασία των δασών προκειμένου να ικανοποιήσουν τις δικές τους επιδιώξεις ή ότι οι ίδιοι θεωρούσαν σαν «ανάπτυξη» μέσα σε εισαγωγικά .

Η ΠΟΓΕΔΥ αντιτάχτηκε θεσμικά, επιστημονικά και τεχνικά  είτε στις αποσπασματικές ρυθμίσεις που είδαμε να προωθούνται, είτε στα νομοσχέδια που κρίναμε ότι εξυπηρετούσαν σκοπούς πέρα από το ισχύον συνταγματικό πλαίσιο και μείωναν την προστασία των δασών.

Στα πλαίσια αυτά και δεδομένης της πολιτικής αλλαγής που έχει συντελεστεί, περιμένουμε το Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ακολουθήσει πιο ενδεδειγμένους, θεσμικά, τρόπους για τον εντοπισμό και τη διαχείριση προβλημάτων που συνδέονται με τη Δασική Νομοθεσία.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες θεσμικές συνεργασίες με τους Γεωτεχνικούς για τη διαμόρφωση ενός βιώσιμου και ασφαλούς για τη διοίκηση, τους πολίτες και το φυσικό περιβάλλον, πλαισίου δασικής πολιτικής.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία