- την ανάγκη εκσυγχρονισμού του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των παραγωγικών φορέων του κλάδου
- την ανάγκη παρακολούθησης και ελέγχου της παραγωγικής διαδικασίας ιδιαίτερα όσον αφορά την αποσταζόμενη πρώτη ύλη των προϊόντων στεμφύλων σταφυλής, την αυστηρή τήρηση των κανόνων υγιεινής, την διακίνηση και εμπορία των αποσταγμάτων στην κατεύθυνση της απόλυτης προστασίας του καταναλωτή, μέσω:
-της ανάγκης ελέγχου και πιστοποίησης από τις αρμόδιες Αρχές, της α΄ ύλης (στεμφύλων) και στον τόπο παράδοσης και στον τόπο παραλαβής
-της υποχρεωτικής καθιέρωσης του Ισοζυγίου εισόδου-εξόδου (πρώτης ύλης // αποστάγματος)
- της ανάγκης απλούστευσης της διαδικασίας αδειοδότησης και την πάταξη της λαθροπαραγωγής χωρίς αποστακτική άδεια (κυρίως για τις ποτοποιίες και τους «βαπτισμένους» παραγωγούς)
- της αυστηρής παρακολούθησης της διακίνησης των αποσταγμάτων
- της κυρίαρχης και αποκλειστικής εμπλοκής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε όλο το θεσμικό πλαίσιο του ελέγχου που αφορά τη διακίνηση της α΄ ύλης
- της ταυτοποίησης του διακινούμενου αποστάγματος
-του αυστηρού ελέγχου της διαδρομής της εισηγμένης απ’ το εξωτερικό βιομηχανικής αλκοόλης
-της διεκδίκησης της εξομοίωσης για λόγους «φορολογικής ισότητας» του μειωμένου ΕΦΚ στο παραγόμενο τσίπουρο και τσικουδιά, όπως αυτό του ούζου και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων του τσίπουρου και της τσικουδιάς, με υποχρεωτική παραγωγή - εμφιάλωση καθώς και χρήση των σταφυλιών από την περιοχή αναφοράς.